Μαρία Ζαχαράκη Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Η ιστορία της Ιπέκ Κιράτς, της νεαρής κληρονόμου της πανίσχυρης και πάμπλουτης οικογένειας της Τουρκίας Koc, είναι γεμάτη δυσκολίες, δάκρυα και αποφάσεις που ξεπερνούν τις ανθρώπινες προσδοκίες. Μια γυναίκα που μεγάλωσε στη σκιά της οικογενειακής δυναστείας, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει τη δική της πορεία, φτάνοντας να γίνει το 2024 η πλουσιότερη γυναίκα της Τουρκίας, αγωνιζόμενη για την αλλαγή της μοίρας χιλιάδων κοριτσιών στη χώρα της.
Η «μοίρα» που άλλαξε όνομα
Γεννημένη ως Kader (ελλην. Μοίρα) εγκαταλείφθηκε σε ίδρυμα κοινωνικής μέριμνας, αλλά η μοίρα της άλλαξε ριζικά όταν υιοθετήθηκε από τη Σουνά και τον Ινάν Κιράτς, μέλη της πανίσχυρης οικογένειας Κοτς. Μεγάλωσε μέσα στη χλιδή, αλλά η ζωή της κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν.
Η θετή της μητέρα, η Σουνά Κιράτς, της είχε πει κάποτε: «Είσαι και πολύ τυχερό και πολύ άτυχο παιδί».
Το βάρος του ALS και η μητέρα που έγινε σύμβολο
Η προσωπική της ζωή σημαδεύτηκε από τη διάγνωση της θετής μητέρας της με ALS. Η ασθένεια που ακινητοποίησε σωματικά τη Σουνά Κιράτς δεν κατάφερε ωστόσο να περιορίσει την επιρροή της.
«Ήταν ταυτόχρονα τύχη και δυστυχία να μεγαλώνω με αυτή τη μητέρα», παραδέχεται. Η σχέση τους διαμορφώθηκε μέσα από τις δυσκολίες, ενώ τώρα, ως ενήλικη γυναίκα, ανακαλύπτει τη μητέρα της όχι μόνο ως γονέα, αλλά ως άνθρωπο με όραμα και αγώνα.
Η κληρονομιά της Σουνά Κιράτς και η σύγκρουση με τον πατέρα της
Η μοίρα, ωστόσο, που της χάρισε ένα όνομα βαρύ σαν… χρυσάφι, δεν ήταν πάντα γενναιόδωρη. Η Ιπέκ Κιράτς κληρονόμησε με τη διαθήκη της μητέρας της, η οποία απεβίωσε πριν από 2 χρόνια, το 12% των μετοχών της Κοτς Holding, αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, ο πατέρας της, Ινάν Κιράτς, πρόσβαλε τη διαθήκη και αποκήρυξε την κόρη του.
«Δεν μπορώ να καταλάβω τη στάση του πατέρα μου, ούτε συναισθηματικά ούτε λογικά», δηλώνει η Ιπέκ Κιράτς, αφήνοντας να φανεί η πίκρα της ρήξης που επισκίασε τη σχέση τους.
Η διαθήκη δεν ήταν απλώς ένα νομικό έγγραφο. Ήταν μια συμβολική αναγνώριση της Σουνά Κιράτς για την κόρη της, η οποία προσπαθεί σήμερα να συνεχίσει το κοινωνικό έργο της μητέρας της μέσω του ιδρύματος Suna’s Daughters.
Μια ηγέτης της κοινωνίας των πολιτών
Η Ιπέκ Κιράτς, παρά το βάρος της οικογενειακής κληρονομιάς, έδειξε την αποφασιστικότητά της να χαράξει τη δική της πορεία. Στο πλαίσιο του έργου Σουνά’s Daughters, ταξιδεύει σε απομακρυσμένες περιοχές, αγκαλιάζοντας κορίτσια που παλεύουν ενάντια στους περιορισμούς της κοινωνίας.
«Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα», λέει, συγκρίνοντας τη ζωή με μια συσκευή Holter, γεμάτη σκαμπανεβάσματα που αποδεικνύουν ότι υπάρχει ακόμα ζωή και ελπίδα…
Το ίδρυμα έχει ήδη βοηθήσει 10.000 παιδιά και ενήλικες, προωθώντας την εκπαίδευση και την ισότητα ευκαιριών.
«Το όνομά μου, Kader, σημαίνει πεπρωμένο. Ίσως είναι γραφτό μου να αλλάξω τη μοίρα αυτών των κοριτσιών», ανέφερε σε μία συνέντευξή της.
Το ταξίδι της στα σχολεία και στις κοινότητες αποκαλύπτει μια γυναίκα που όχι μόνο δεν ξέχασε τις ρίζες της αλλά τις μετέτρεψε σε κινητήριο δύναμη για αλλαγή.
Αν και υπήρξε εξαιρετικά τυχερή που υιοθετήθηκε από μια οικογένεια με τεράστια επιρροή, οι προσωπικές της μάχες και οι θυσίες την καθιστούν σύμβολο ανθεκτικότητας και φιλανθρωπικής ηγεσίας. Με όπλο την εκπαίδευση, δίνει τη μάχη για να αλλάξει τη μοίρα άλλων παιδιών – όπως ακριβώς άλλαξε η δική της.
Από το «πεπρωμένο» στον αυτο-καθορισμό της ζωής της