Κρατήστε μακριά τους Τοξικούς ανθρώπους για το καλό σας

752

Η ζωή μας σήμερα έχει γίνει αρκετά δύσκολη για να δείχνουμε ανοχή σε ανθρώπους που μας την κάνουν δυσκολότερη. Αυτοί οι άνθρωποι χωρίς τυπικά να κάνουν κάτι, μας δημιουργούν πολύ δυσάρεστες καταστάσεις με την ατελείωτη απαισιοδοξία τους, την αρνητική στάση τους απέναντι σε ότι κάνουμε αλλά  και σε ότι γίνεται γύρω μας και κυρίως με την καταστροφολογία τους που έχει σαν αποτέλεσμα να νοιώθουμε εξαντλημένοι και διαρκώς σε μια κατάσταση άγχους.

Τους ανθρώπους αυτούς τους ονομάζουμε τοξικούς και είναι παντού,στο οικογενειακό μας περιβάλλον,στους φίλους, στους συγγενείς, στον εργασιακό μας χώρο και γενικά στον κοινωνικό μας περίγυρο.

Είναι εκείνος ο συνάδελφος που μόλις μπεις στο γραφείο, αντί για καλημέρα θα αναστενάξει βαθιά και θα σου πει – πάλι – για το πόσο χάλια είναι η δική του ζωή. Είναι εκείνη η ξαδέρφη που θα σου πει ότι αδυνάτισες, μόνο για να συμπληρώσει ότι σε κάνει να δείχνεις κουρασμένη. Είναι το αφεντικό σου που απορρίπτει κάθε πρωτοβουλία σου με συγκαταβατικό ύφος του στυλ «εγώ ξέρω καλύτερα» ή – ακόμα χειρότερα – με φωνές και μειωτικά επίθετα μπροστά σε όλους. Είναι κάποιος που μόλις του ανακοινώσεις γεμάτος χαρά ότι πήγες σε νέα δουλειά θα αρχίσει να σε ρωτάει για το ωράριο, μόνο και μόνο για να καταλήξει ότι «είσαι ζόρικα» και να νιώσει καλύτερα για τη δική του κατάσταση. Η λίστα είναι πραγματικά ατέλειωτη.

Είναι γενικά αυτά τα άτομα που δεν θέλουμε να συναντήσουμε μπροστά μας όταν έχουμε ένα φορτωμένο πρόγραμμα.Είναι εκείνοι που ξέρουμε ότι θα μας χαλάσουν την διάθεση ιδιαίτερα αν δουν πόση καλή είναι η δική μας. Είναι τέλος αυτοί οι άνθρωποι που ενώ δεν μας έχουν πειράξει ποτέ κι είναι πάντα ευγενικοί απέναντι μας, με το που τους συναντάμε νοιώθουμε ένα αδιόρατο συναίσθημα αποστροφής και αντιπάθειας.

Αυτό γίνεται γιατί έχουν πολλή αρνητική ενέργεια πάνω τους,τόσο έντονη που όταν έρχονται σε επαφή με την θετική ενέργεια των υπολοίπων, στην κυριολεξία την απομυζούν.

Ποιούς θεωρούμε τοξικούς ανθρώπους:

– Άτομα αδιάκριτα, χωρίς όρια
– Άτομα με τάσεις υπερβολής που παρουσιάζουν κάτι ασήμαντο ως τραγικό
– Άτομα επικριτικά που βρίσκουν ελαττώματα στους πάντες και τα πάντα
– Άτομα που γκρινιάζουν συνεχώς που δεν ικανοποιούνται με τίποτα
– Άτομα αδιάλλακτα που δε συμφωνούν ποτέ με τους άλλους
– Άτομα απαιτητικά και επίμονα
– Άτομα αρνητικά και απαισιόδοξα
– Άτομα που δεν αποδέχονται τις ευθύνες τους και κατηγορούν πάντα τους άλλους για τις πράξεις και τα προβλήματά τους

Αφού λοιπόν τους αναγνωρίσουμε μπορούμε και να προστατέψουμε την ψυχική μας γαλήνη κι ηρεμία που σήμερα βάλλονται από παντού. Τουλάχιστον, να νοιώθουμε δυσάρεστα για κάτι δικό μας  που μας απασχολεί κι όχι γιατί κάποιος άλλος θέλει να ζει μέσα στην άρνηση και την μιζέρια.

1. Αναγνωρίστε τα σημάδια νωρίς. Η αρνητική φύση αυτών των ανθρώπων δεν είναι πάντοτε προφανής εκ πρώτης όψεως. Οι ιδιοτροπίες τους μοιάζουν αρχικά ασήμαντες, οι ιστορίες τους μοιάζουν ενδιαφέρουσες και ο δραματικός τόνος στη φωνή τους μοιάζει θεατρικός. Σιγά-σιγά όμως αποκαλύπτεται το πραγματικό τους πρόσωπο και εσείς δεν πρέπει να αγνοήσετε τις ανησυχητικές ενδείξεις.

2. Περιορίστε τις επαφές. Από τη στιγμή που θα εντοπίσετε το «βαμπίρ», προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που περνάτε μαζί. Εάν πρόκειται για ένα άτομο που βλέπετε συχνά, βάλτε τα όριά σας. Επειδή τα άτομα αυτά χώνουν τη μύτη τους παντού και παίρνουν την πρωτοβουλία να ανοίγουν συζήτηση, μην ξεχνάτε να τονίζετε ότι βιάζεστε τρομερά ή ότι έχετε πολλή δουλειά και πολλές υποχρεώσεις.

3. Μην πέσετε στην παγίδα τους. Όσο κι αν θέλετε να πιστέψετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε αυτά τα άτομα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν μπορείτε. Οι χρόνια αρνητικοί άνθρωποι είτε αντιστέκονται στην εξωτερική βοήθεια, είτε «δημιουργούν» μονίμως νέα προβλήματα στη ζωή τους. Η λύση στο πρόβλημά τους είναι θέμα ειδικού κι έτσι πρέπει να κάνετε το παν για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Μην σπαταλάτε λοιπόν την θετική σας ενέργεια σε άτομα που δεν θα την εκτιμήσουν και αφιερώστε το χρόνο σας σε θετικούς ανθρώπους που θα σας γεμίσουν χαρά και ζωντάνια.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις