Πώς θα δείτε αν κάποιος σας παρακολουθεί από το κινητό σας

248
Η ασφάλεια πρέπει να είναι πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα. Με τη βοήθεια μερικών απλών μικρών κωδικών, μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα για τις ρυθμίσεις του κινητού σας και να δείτε αν τα μηνύματα και οι πληροφορίες σας είναι προστατευμένες ή αν σας έχουν παρακολουθήσει ποτέ. Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικούς από τους πιο χρήσιμους και σημαντικούς κωδικούς στα κινητά σας, όπως και πληροφορίες γι’ αυτούς που φοβούνται πως έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης.
Με τον κωδικό αυτόν, μπορείτε να ανακαλύψετε αν οι κλήσεις, τα μηνύματα και άλλα δεδομένα σας έχουν εκτραπεί. Η κατάσταση των διαφόρων τύπων των εκτροπών, που λαμβάνουν χώρα μαζί με τον αριθμό που μεταδίδεται μια πληροφορία, θα εμφανιστεί στην οθόνη του κινητού σας. Η λειτουργία αυτή ενεργοποιείται συνήθως από ζηλιάρηδες συντρόφους ή γονείς που προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από ανεπιθύμητη αλληλογραφία ή εγκληματίες.

Οι ηλικιωμένοι συχνά πέφτουν θύματα της πρακτικής αυτής όταν δανείζουν το κινητό τους σε αγνώστους, για να κάνουν κάποια κλήση. Αν τους συμβεί αυτό, μπορούν να διαρρεύσουν σημαντικές πληροφορίες, όπως η διεύθυνσή τους, ποιοι είναι οι φίλοι τους και η οικογένειά τους, οι συνήθειές τους, οι καθημερινές δραστηριότητές τους, αλλά και οι οικονομική τους κατάσταση. Όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να πέσουν στα χέρια εγκληματιών.

Μπορείτε να πληκτρολογήσετε τα ψηφία αυτά, αν θέλετε να μάθετε που ανακατευθύνονται οι κλήσεις, τα μηνύματα και τα δεδομένα, που δε μπορούν να φτάσουν σε εσάς. Το πιο πιθανό είναι οι φωνητικές σας κλήσεις να ανακατευθύνονται σε κάποιον από τους αριθμούς του φορέα κινητής σας.
Αυτός είναι ένας παγκόσμιος κωδικός για την απενεργοποίηση όλων των μορφών ανακατεύθυνσης από το κινητό σας. Είναι καλό να τον χρησιμοποιήσετε πριν κάνετε περιαγωγή. Στην περίπτωση αυτή, δε θα παρθούν χρήματα από το λογαριασμό σας, για κλήσεις που ανακατευθύνονται στον τηλεφωνητή σας από προεπιλογή.

Με τον κωδικό αυτόν, μπορείτε να βρείτε την ΙΜΕΙ σας (Διεθνής Ταυτότητα Κινητής Συσκευής) (International Mobile Equipment Identifier). Αν γνωρίζετε τον αριθμό αυτόν, μπορείτε να εντοπίσετε το κινητό σας σε περίπτωση κλοπής. Μόλις ενεργοποιηθεί, η τοποθεσία μεταδίδεται αυτομάτως στον φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου, ακόμη και αν τοποθετηθεί κάποια άλλη κάρτα SIM. Αν κάποιος γνωρίζει την ΙΜΕΙ σας, μπορεί να βρει το μοντέλο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού σας.

Υπάρχουν ειδικοί κωδικοί που επιτρέπουν σε άλλους να εντοπίσουν την τοποθεσία σας και να διαπιστωθεί αν κάποιος σας παρακολουθεί. Γι’ αυτό, θα χρειαστείτε το Netmonitor.
Πληκτρολογήστε τους παρακάτω κωδικούς:
για iPhone: *3001#12345#*
για Android: *#*#4636#*#* ή *#*#197328640#*#*
1ο Βήμα: Πηγαίνετε στο τμήμα που ονομάζεται UMTS Περιβάλλον Κινητής (UMTS Cell Environment), μετά στις πληροφορίες UMTS RR και γράψτε όλους τους αριθμούς κάτω από το Cell ID. Οι αριθμοί αυτοί είναι οι βασικοί σταθμοί σε κοντινή απόσταση. Το κινητό σας θα συνδεθεί από προεπιλογή, με εκείνον που εκπέμπει το ισχυρότερο σήμα.
2ο Βήμα: Επιστρέψτε στο βασικό μενού και κάντε κλικ στην καρτέλα με τις πληροφορίες MM και μετά στο Βοηθητικό PLMN (Serving PLMN). Γράψτε τον αριθμούς κάτω από το LAC(Τοπικός Κωδικός Περιοχής) (Local Area Code).
3ο Βήμα: Με τη βοήθεια των δύο αυτών αριθμών και μιας συνηθισμένης ιστοσελίδας
(4η καρτέλα στα αριστερά – Search Location), μπορείτε να εντοπίσετε στο χάρτη τους βασικούς σταθμούς που μπορεί να συνδεθεί το κινητό σας. Οι πιο ύποπτοι, είναι οι κινητοί βασικοί σταθμοί, αφού μπορεί να είναι κάποιο φορτηγό ή μικρό λεωφορείο με μεγάλη κεραία. Αυτού του είδους τα αυτοκινούμενα χρησιμοποιούνται σε φεστιβάλ ροκ μουσικής και σε μέρη όπου η κάλυψη του διαδικτύου είναι κακή. Αν υπάρχει κάποιο σε κοντινή απόσταση, φαινομενικά χωρίς κάποια λογική αιτία, είναι πιθανό κάποιος να κατασκοπεύει.
Αν χρησιμοποιείται Android, θα πρέπει να κάνετε τακτικούς ελέγχους για ιούς. Ο PlaceRaiderείναι ένας από τους πιο επικίνδυνους ιούς που μπορούν να μολύνουν τη συσκευή σας. Αναπτύχθηκε από ειδήμονες Αμερικάνους και είχε σκοπό να μας δείξει πόσο ευάλωτες είναι οι συσκευές μας.

Μόλις μπει σε κάποιο κινητό, αυτός ο Δούρειος Ίππος (Trojan) τραβά μια σειρά φωτογραφιών από τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κτιρίου που βρίσκεται η συσκευή. Στη συνέχεια εκμεταλλεύεται κάθε σύνδεση στο διαδίκτυο, για να αποστείλει τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, μαζί με τα δεδομένα του κινητού και τους κωδικούς του θύματος.

  • Οι εθνικές υπηρεσίας ασφαλείας σχεδόν κάθε χώρας συνεργάζονται με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, που τους παρέχουν πρόσβαση σε πληροφορίες οποιουδήποτε πελάτη τους, υπό την προϋπόθεση πως υπάρχει κάποιο ένταλμα δικαστηρίου. Παρέχουν τα δεδομένα των 3 τελευταίων μηνών, τουλάχιστον.
  • Αν το κινητό σας παρακολουθείται από κάποια υπηρεσία ασφαλείας, το πιο πιθανό είναι να μην το καταλάβετε. Αν το κινητό σας βγάζει περίεργους θορύβους κατά τη διάρκεια μια κλήσης, η μπαταρίας σας πέφτει απότομα, υπερθερμαίνεται ή κάνει ξαφνικές επανεκκινήσεις, είναι ενδείξεις πως μάλλον πρέπει να το επισκευάσετε και όχι τόσο ότι παρακολουθείστε.
  • Οι περισσότεροι δεν αποκαλύπτουν τόσα πολλά στις τηλεφωνικές τους συζητήσεις, οπότε από τη σκοπιά εκείνων που θέλουν να ακούσουν, αξίζει περισσότερο να τοποθετηθεί κάποια ειδική συσκευή (κοριός) στο σπίτι κάποιου. Οι ανιχνευτές συχνοτήτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν τέτοιες συσκευές στο χώρο.

  • Να χρησιμοποιείτε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, κλειστές στους ξένους, όπως οι Telegram, Chare, Wickr, ή Signal.
  • Καθορίστε τις πληροφορίες που μπορείτε να μοιραστείτε με τους πάντες. Πρέπει να μπορεί ο καθένας να μάθει τον αριθμό του τηλεφώνου σας ή να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια, τους αγαπημένους και του τρόπου ζωής σας; Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν “ανεβάζετε” φωτογραφίες παιδιών.
  • Μην εγκαθιστάτε άγνωστες εφαρμογές στο κινητό σας, απενεργοποιήστε τον εντοπισμό στις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει ήδη και χρησιμοποιήστε πολλαπλούς κωδικούς ασφαλείας όπου μπορείτε. Μην ανοίγετε μη ασφαλούς συνδέσμους και μη συνδέετε το κινητό σας σε ύποπτα “δωρεάν” σημεία φόρτισης.
  • Μόνο ο φορέας του κινητού σας θα πρέπει να σας προσφέρει συσκευές εντοπισμού και θα πρέπει να τις ενεργοποιεί μόνο με την πλήρη συγκατάθεσή σας. Ιστοσελίδες και εφαρμογές που προσφέρουν τον εντοπισμό άλλων ανθρώπων, είναι σχεδόν σίγουρο πως κρύβουν εγκληματικούς σκοπούς. Να είστε πολύ προσεκτικοί!
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις