Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, το δικαστήριο διέταξε την Apple να καταβάλει το παραπάνω ποσό για εκούσια παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας της VirnetX (χρησιμοποιούσε τεχνολογία που προστατευόταν από διπλώματα ευρεσιτεχνίας), που σχετίζεται με την ασφαλή συνδεσιμότητα LTE που χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές iOS, συμπεριλαμβανομένου του FaceTime και του iMessage.
To Ομοσπονδιακό Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών (US Court of Appeals for the Federal Circuit) δεν άλλαξε την αρχική ετυμηγορία, ωστόσο έγινε γνωστό πως η Apple προγραμματίζει να ασκήσει ξανά έφεση σε ανώτερο δικαστήριο σύμφωνα με το Reuters. Το ποσό που καλείται τώρα να πληρώσει η Apple είναι το αρχικό πρόστιμο $302 εκατομμυρίων, που μαζί με τους τόκους, διάφορα δικαστικά έξοδα, και άλλες ποινές αυξήθηκε στα $440 εκατομμύρια συνολικά. Η Apple οφείλει να καταβάλει στην VirnetX περίπου $1,80 για κάθε συσκευή που πωλείται και παραβιάζει ευρεσιτεχνίες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων MacBooks, iPads και iPhones.
Η VirnetX έχει την φήμη του… «patent troll», και ειδικεύεται στην κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τεχνολογίες, που αργότερα της χρησιμεύουν για να “κερδίσει” χρήματα από εταιρείες που τις χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους. Η μάχη μεταξύ των δύο εταιρειών ξεκίνησε το 2012, όταν και η Apple διατάχθηκε από το δικαστήριο να καταβάλει στην VirnetX ως αποζημίωση το ποσό των $368 εκατομμυρίων.
Να αναφέρουμε ότι η VirnetX έχει κερδίσει και άλλη υπόθεση με την Apple, και το ποσό της αποζημίωσης που εκδικάστηκε ήταν $625 εκατομμύρια. Η ίδια εταιρεία έχει κερδίσει επίσης υποθέσεις –δύο σε αριθμό- ενάντια στη Microsoft που της απέφερε το ποσό των $224 εκατομμυρίων, ενώ από τα δίχτυα του «patent troll» δεν έχουν ξεφύγει και οι Cisco, Siemens, Avaya και άλλες.