Το Wi-Fi είναι η πιο γνωστή τεχνολογία για να συνδεθούν διάφορες έξυπνες συσκευές με το διαδίκτυο. Οι φορητοί υπολογιστές, τα tablet, τα έξυπνα κινητά, οι έξυπνες τηλεοράσεις και πολλές ακόμα συσκευές, χρησιμοποιούν το Wi-Fi για την ασύρματη δικτύωσή τους. Το φάσμα συχνοτήτων που από την αρχή χρησιμοποιήθηκε για την ασύρματη σύνδεση Wi-Fi είναι αυτό των 2.4Ghz. Όλες λοιπόν οι συσκευές που υποστηρίζουν Wi-Fi, εκπέμπουν ή λαμβάνουν σήμα σε αυτό το φάσμα.
Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του ένα ακόμα φάσμα συχνοτήτων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την σύνδεση Wi-Fi. Αυτό είναι το φάσμα των 5GHz. Όλα τα modem / routers που διανέμονται σήμερα από τους πάροχους διαδικτύου της χώρας μας, υποστηρίζουν πλέον και τα δύο φάσματα Wi-Fi. Το ίδιο συμβαίνει και με τα περισσότερα router του εμπορίου, αρκεί να μην ανήκουν στην πιο οικονομική κατηγορία. Αντίστοιχα οι περισσότερες πλέον έξυπνες συσκευές μπορούν να βλέπουν και τα δύο φάσματα που εκπέμπει ένας Wi-Fi δρομολογητής (router).
Ποια είναι λοιπόν το καλύτερο φάσμα συχνοτήτων που πρέπει να επιλέξουμε για να συνδεθούμε σε ένα δίκτυο Wi-Fi; Αυτό των 2.4GHz ή αυτό των 5GHz; Είναι γεγονός ότι τα δύο αυτά φάσματα διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα εξηγήσουμε σε ποιες περιπτώσεις ασύρματης σύνδεσης θα πρέπει να επιλέγεται το καθένα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ένα φάσμα συχνοτήτων Wi-Fi είναι το μέσο που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή ασύρματων δεδομένων μεταξύ των συσκευών. Όπως είπαμε, το φάσμα μπορεί να είναι συχνότητας 2.4GHz ή 5GHz. Αυτά τα φάσματα είναι ραδιοκύματα τα οποία μεταφέρουν τα δεδομένα. Το φάσμα συχνοτήτων των 2.4GHz είναι όπως είπαμε το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε και η αλήθεια είναι ότι δουλεύει μια χαρά! Όμως δεν χρησιμοποιείται μόνο από τα Wi-Fi router. Πολλές ακόμα συσκευές το χρησιμοποιούν όπως: οι φούρνοι μικροκυμάτων, τα ασύρματα τηλέφωνα, οι συσκευές Bluetooth, οι ασύρματες κάμερες, τα ασύρματα ποντίκια κλπ. Αυτό μπορεί να αποτελεί πρόβλημα, γιατί αν στο σπίτι μας έχουμε κάποιες από τις συσκευές που αναφέραμε, θα δημιουργηθούν παρεμβολές. Το αποτέλεσμα θα είναι μικρότερες ταχύτητες στην μεταφορά των Wi-Fi δεδομένων και κάποιες φορές, απώλεια της σύνδεσης μεταξύ δρομολογητή και συσκευής. Αυτό είναι και ο βασικός λόγος που προστέθηκε το φάσμα των 5 GHz. Αφού αυτό το φάσμα είναι νεότερο, δεν χρησιμοποιείται από πολλές συσκευές. Οπότε είναι και πιο «καθαρό». Έτσι δεν έχουμε καθόλου παρεμβολές ή έχουμε ελάχιστες. Με την χρήση λοιπόν του φάσματος των 5GHz εξαλείφουμε το πρόβλημα του αργού ασύρματου δικτύου λόγω παρεμβολών από άλλες συσκευές.
Μερικές ακόμα διαφορές μεταξύ των 2.4GHz και των 5GHz είναι η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και η απόσταση μετάδοσης του σήματος. Το φάσμα των 2.4GHz έχει χαμηλότερη ταχύτητα μετάδοσης από τα 5GHz. Από την άλλη, το φάσμα των 5GHz έχει μικρότερη απόσταση μετάδοσης σήματος από τα 2.4GHz. Αυτό συμβαίνει γιατί τα 5GHz εκπέμπουν σε υψηλότερη συχνότητα και οι υψηλότερες συχνότητες δεν διαπερνούν εύκολα συμπαγή αντικείμενα, όπως τοίχους και πατώματα.
Ποια είναι λοιπόν η απάντηση στην ερώτηση: Ποιο από τα δύο φάσματα πρέπει να χρησιμοποιώ; Τελικά αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες. Κάθε φάσμα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Τα πλεονεκτήματα του φάσματος 2.4GHz είναι η μεγαλύτερη απόσταση μετάδοσης και η διαπερατότητα. Τα μειονεκτήματά του είναι ότι είναι πιο ευάλωτο σε παρεμβολές και η μικρότερη ταχύτητα μετάδοσης. Τα πλεονεκτήματα του φάσματος 5GHz είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης και η μικρή τρωτότητα σε παρεμβολές. Συγχρόνως όμως έχει μικρότερη απόσταση μετάδοσης και διαπερνά δυσκολότερα συμπαγή αντικείμενα.
Ένας απλός κανόνας για να επιλέξουμε το καταλληλότερο φάσμα είναι: Όταν βρισκόμαστε σχετικά κοντά στον δρομολογητή μας και δεν μεσολαβούν εμπόδια, η επιλογή του 5GHz είναι καλύτερη γιατί θα έχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης, χωρίς παρεμβολές. Όταν βρισκόμαστε πιο μακριά από το router και μεσολαβούν τοίχοι ή άλλα μεγάλα αντικείμενα, η καλύτερη επιλογή είναι του 2.4GHz γιατί έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και άρα δυνατότερο σήμα.