Η Google αποκάλυψε τη νέα στρατηγική της για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των χρηστών στο πλαίσιο, σε μια online ενημέρωση που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά ως προσκεκλημένοι της εταιρείας. Οι αλλαγές που θα δουν όλοι οι χρήστες στο κοντινό μέλλον βασίζονται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες: την ασφάλεια των δεδομένων, την υπεύθυνη διαχείριση τους και τον έλεγχο που έχουν οι χρήστες σε αυτά.
Αυτόματη διαγραφή (auto-delete) δεδομένων
Η πρώτη και σημαντικότερη αλλαγή είναι αυτή της αυτόματης διαγραφής του ιστορικού τοποθεσίας, αναζήτησης, φωνητικών εντολών και της δραστηριότητας στο YouTube μετά από 3 ή 18 μήνες (36 μήνες μόνο στο YouTube). Οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα δύο χρονικά περιθώρια για την αυτόματη διαγραφή (auto-delete) από τους λογαριασμούς τους, διαφορετικά θα ορίζεται αυτόματα στους 18 μήνες. Σε ερώτηση που έγινε σχετικά με τις μόλις δύο επιλογές, ο εκπρόσωπος της Google ανέφερε ότι τα διάλεξαν με βάση τη συμπεριφορά που έχουν επιδείξει οι χρήστες στο παρελθόν.
Φυσικά, όποιος το επιθυμεί μπορεί να επιλέξει να μη διαγράφονται ποτέ αυτές οι πληροφορίες, ενώ σε όσους έχουν επιλέξει ήδη τη μη καταγραφή των πληροφοριών τοποθεσίας και δραστηριότητας, η εταιρεία δεν θα αλλάξει τη ρύθμιση τους. Να σημειωθεί, επίσης, ότι σταδιακά θα γίνεται ενημέρωση με ειδοποιήσεις μέσα στις διάφορες υπηρεσίες της Google ή emails για τις νέες δυνατότητες ελέγχου των δεδομένων τους. Εξυπακούεται ότι η αυτόματη διαγραφή δεν αφορά τις υπηρεσίες Gmail, Drive, Calendar και Photos, που είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να κρατούν αποθηκευμένα τα δεδομένα του χρήστη με ασφάλεια, και μάλιστα η Google είναι ξεκάθαρη ότι δεν μοιράζεται αυτά τα προσωπικά δεδομένα με κανέναν ούτε τα χρησιμοποιεί για πλασάρισμα διαφημίσεων.
Νέες επιλογές ελέγχου για την ιδιωτικότητα
Η εταιρεία καθιστά ακόμα πιο εύκολη την πρόσβαση στον προσωπικό λογαριασμό του χρήστη και μάλιστα μέσα από τη μηχανή αναζήτησης. Εάν ο χρήστης είναι συνδεδεμένος στο Google Account του, τότε πραγματοποιώντας αναζήτηση με τον όρους σαν το “Google Privacy Checkup” ή “Is my Google Account secure?” θα του εμφανίζεται αυτόματα ένα παράθυρο με τις ρυθμίσεις ασφαλείας και ιδιωτικότητας του λογαριασμού του, το οποίο προφανώς θα είναι ορατό μόνο στον ίδιο τον χρήστη. Από αυτό το παράθυρο θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να δει και να επεξεργαστεί τις ρυθμίσεις του.
Μια ακόμη σημαντική προσθήκη είναι η ευκολότερη πρόσβαση στο Incognito mode των διάφορων υπηρεσιών της εταιρείας (π.χ. Google Chrome, Maps, YouTube). Με παρατεταμένο κράτημα επάνω στην εικόνα προφίλ του λογαριασμού σου, θα ενεργοποιείται άμεσα το Incognito mode.
Τέλος, η Google θα εμφανίζει στον χρήστη διάφορες προτάσεις και tips για να βελτιώσει γενικότερα τις ρυθμίσεις ασφαλείας και ιδιωτικότητας.
Προενέργειες για την προστασία των δεδομένων
Ο καλύτερος τρόπος να προστατευθείς (όχι μόνο στην ψηφιακή ζωή) είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό η Google έχει δημιουργήσει εργαλεία που αναλαμβάνουν να ελέγχουν διαρκώς τις υπηρεσίες της για να προστατεύσουν τον χρήστη από κακόβουλες ιστοσελίδες, εφαρμογές, επιθέσεις phishing, malware κλπ. Χαρακτηριστικά παράδειγματα τα Safe Browsing και Google Play Protect. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ενισχυθεί η λειτουργία του Password Checkup, ένα εργαλείο που ελέγχει τα passwords που είναι αποθηκευμένα στο Google Account του χρήστη, για το ενδεχόμενο να έχουν παραβιαστεί ή να έχουν διαρρεύσει σε κάποια από τις βάσεις δεδομένων που βγαίνουν στη φόρα κατά καιρούς.
Μέχρι στιγμής, το Password Checkup είναι διαθέσιμο ως extension για τον Chrome browser, παρόλα αυτά, η Google θα το ενσωματώσει στην πλατφόρμα Security Checkup και ουσιαστικά θα “τρέχει” αυτόματα χωρίς να χρειαστεί κάποια ενέργεια από τον χρήστη.