Η Κίνα θα διερευνήσει τη χρήση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης για την κατασκευή κτιρίων στο φεγγάρι, στο πλαίσιο των σχεδίων της για μακροπρόθεσμη κατοίκηση της Σελήνης.
Την είδηση ανέφερε η επίσημη εφημερίδα China Daily, καθώς το Πεκίνο εδραιώνει τα σχέδιά του για την κατασκευή μιας σεληνιακής βάσης στα επόμενα πέντε χρόνια χρησιμοποιώντας χώμα από το φεγγάρι.
Στην κινεζική σεληνιακή αποστολή του 2020, το Chang’e 5, ένα σκάφος χωρίς ανθρώπινο πλήρωμα που πήρε το όνομά του από τη μυθική κινεζική θεά του φεγγαριού, έφερε στο έδαφος της Κίνας τα πρώτα δείγματα σεληνιακής γης. Η Κίνα, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της προσελήνωση το 2013, σχεδιάζει να στείλει έναν αστροναύτη στο φεγγάρι μέχρι το 2030.
Μέχρι τότε, η Κίνα θα εκτοξεύσει τα Chang’e 6, 7 και 8, με το τελευταίο να έχει ως αποστολή την αναζήτηση επαναχρησιμοποιήσιμων πόρων στο φεγγάρι για μακροχρόνιο ανθρώπινο εποικισμό.
Το ανιχνευτικό σκάφος Chang’e 8 θα διεξαγάγει επιτόπιες έρευνες για το περιβάλλον και τη σύσταση των ορυκτών και θα αξιολογήσει επίσης αν τεχνολογίες όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούν να αναπτυχθούν στην επιφάνεια της σελήνης, ανέφερε η China Daily, επικαλούμενη τον Wu Weiren, επιστήμονα της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας.
NASA
«Εάν επιθυμούμε να παραμείνουμε στο φεγγάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να δημιουργήσουμε σταθμούς χρησιμοποιώντας τα ίδια τα υλικά του φεγγαριού», δήλωσε ο Wu.
Ένα ρομπότ επιφορτισμένο με την κατασκευή «τούβλων από σεληνιακό έδαφος» θα εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της αποστολής Chang’e 8 γύρω στο 2028, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικών.
Η κούρσα για να πατήσει ξανά ο άνθρωπος το πόδι του στο φεγγάρι έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον περασμένο μήνα, η NASA και η διαστημική υπηρεσία του Καναδά όρισαν τους τέσσερις αστροναύτες για την αποστολή Artemis II που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2024 και που θα είναι η πρώτη προσεδάφιση ανθρώπων μετά από δεκαετίες.