Focus Bari: Έντονη ανησυχία των Ελλήνων για την προστασία των δεδομένων τους

33

Σε πολύ υψηλά ποσοστά κινείται η ανησυχία που υπάρχει μεταξύ των Ελλήνων πολιτών αναφορικά με την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων τους που βρίσκονται αποθηκευμένα στις υπολογιστικές συσκευές τους ή διακινούνται μέσω του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα της Focus Bari, στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας του δικτύου YouGov με τη συμμετοχή συνολικά 18 χωρών, το 70% των Ελλήνων δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά για την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων τους. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι υπάρχει ένα ποσοστό της τάξεως του 2% που δηλώνει ότι δεν τον απασχολεί καθόλου το θέμα της ασφάλειας, ενώ ένα 8% δηλώνει «όχι και τόσο».

Το ποσοστό κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με τα διεθνή καθώς συνολικά στις 18 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα το αντίστοιχο νούμερο ήταν στο 72%. Οι πιο προβληματισμένοι πολίτες δείχνουν να είναι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ και οι Ισπανοί όπου το 84% απάντησε ότι ανησυχεί από αρκετά έως πολύ για το θέμα αυτό.

Επίσης, ψηλά στη σχετική λίστα βρίσκονται η Σιγκαπούρη (83%) και η Ινδία (81%). Από την άλλη πλευρά, Σουηδοί, Γερμανοί και Δανοί (με 55%, 53% και 43%, αντίστοιχα) είναι οι λαοί, που φαίνεται να δίνουν τη μικρότερη σημασία στην ασφάλεια των δεδομένων τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών με τους πιο νέους να δείχνουν λιγότερο ανήσυχοι για την ασφάλεια των δεδομένων τους. Ένας λόγος ενδεχομένως να είναι και το ότι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο και τις ψηφιακές τεχνολογίες γενικότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 57% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά για την ασφάλεια των δεδομένων του, όταν στις ηλικίες άνω των 55 το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 73%.

Μέτρα προστασίας

Όσον αφορά το μέτρα προστασίας όσον αφορά στην προστασία των δεδομένων τους στο smartphone, τα βιομετρικά χαρακτηριστικά δείχνουν να κυριαρχούν. Στην ερώτηση της έρευνας «ποια είναι τα επιθυμητά μέτρα ασφάλειας που θέλετε, όταν επιλέγετε μια συσκευή κινητού;» το 57% απάντησε ότι θέλει να έχει ΡΙΝ ασφαλείας, ενώ το 48% θέλει να κλειδώνει με κωδικό και να έχει αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος (48%).

Ένα αρκετά υψηλό 42% θέλει δυνατότητα αυθεντικοποίησης σε δύο στάδια, ενώ το 29% θέλει αναγνώριση προσώπου. Οι πιο «προχωρημένοι» αναζητούν συσκευές όπου η αναγνώριση γίνεται με σάρωση της ίριδας του ματιού (17%) ή την αναγνώριση φωνής (12%).

Και εδώ υπάρχουν διαφορές ανάλογα με τις ηλικίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι νεαρές ηλικίες -και στην Ελλάδα και διεθνώς- προτιμούν την αναγνώριση προσώπου και την σάρωση της ίριδας του ματιού απ’ ότι οι μεγαλύτερες, ενώ οι μεγαλύτερες προτιμούν περισσότερο τον «κλασικό» προσωπικό κωδικό.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις