Μια αιγυπτιολόγος απομυθοποιεί τον Τουταγχαμών λέγοντας ότι ο νεαρός βασιλιάς «σκοτώθηκε από σύγκρουση άρματος που οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ».
Η αιγυπτιολόγος, Σοφία Αζίζ, πιστεύει ότι ο Τουταγχαμών ήταν ένας «τυπικός» αλαζονικός έφηβος και ισχυρίζεται ότι ο Βασιλιάς μπορεί να ενεπλάκη σε ατύχημα με άρμα υψηλής ταχύτητας, κατά το οποίο έσπασε το πόδι του.
Κατόπιν η πληγή μολύνθηκε και τον σκότωσε.
Μέχρι τώρα η επικρατούσα υπόθεση ήταν ότι ο Τουταγχαμών πέθανε από μια ανοιχτή πληγή, καθώς ο ίδιος εξασθενούσε όλο και περισσότερο από την ελονοσία.
Η βραβευμένη ανεξάρτητη ερευνήτρια, πιστεύει ότι αυτός ο «τυπικός έφηβος» πέθανε μετά από ένα δυστύχημα με άρμα υψηλής ταχύτητας, ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτή ήταν η καταστροφή που του προκάλεσε απειλητικά για τη ζωή του κατάγματα στο πόδι, το οποίο μολύνθηκε και οδήγησε σε αργό θάνατο, ισχυρίστηκε στο BBC Science Focus.
Το 2010 μια ομάδα Αιγυπτιολόγων εξέτασε ακτινολογικά τη μούμια του Φαραώ για να κατανοήσει καλύτερα την αιτία θανάτου του.
Ο Βασιλιάς, ο οποίος ήταν μόλις 19 ετών όταν πέθανε, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε μόνο ελονοσία αλλά και πολλαπλές σωματικές διαταραχές κατά τη στιγμή του θανάτου του.
Προηγούμενες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι χρειαζόταν ένα μπαστούνι για να περπατήσει καθώς έπασχε από την επώδυνη νόσο Köhler εκτός από την ολιγοδακτυλία στο δεξί του πόδι και την ραιβοποδία στο αριστερό (το πόδι στρίβει προς τα μέσα).
Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που τον σκότωσε ήταν στην πραγματικότητα ένα σπασμένο πόδι, με την αιτία να είναι ασαφής.
Τώρα, η κυρία Aziz αποκλείει εντελώς αυτές τις θεωρίες, αντλώντας ενδείξεις από τα αντικείμενα που τον συνόδεψαν στον τάφο του. Από καιρό πιστεύεται ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι θάβονταν με καθημερινά αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη μετά θάνατον ζωή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σπόροι και τα φρούτα που βρέθηκαν στον τάφο του νεαρού βασιλιά δείχνουν ότι λάμβανε ιατρική περίθαλψη. Αλλά η κυρία Αζίζ καταδεικνύει τα έξι άρματα, πανοπλίες και κρασιά που βρέθηκαν επίσης εκεί, τα οποία δείχνουν ότι δεν ήταν ανάπηρος και ότι ανέβαινε σε άρματα σαν «βασιλιάς πολεμιστής».
Κατά την οδήγηση, η κυρία Αζίζ πιστεύει ότι ο Τουταγχαμών χτύπησε στο «ταμπλό» του άρματος, οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα.
Όσον αφορά το στρεβλό πόδι του δεν ήταν πρόβλημα, ισχυρίζεται, αλλά αντίθετα μια παραμόρφωση που προκλήθηκε κατά τη διαδικασία μουμιοποίησης.
Η κ. Aziz υποδεικνύει τον στενό επίδεσμο και την εφαρμογή ρητίνης ως αιτία αυτού, σχολιάζοντας τα ευθύγραμμα πόδια του. «Όταν μελετούσα για τον Τουταγχαμών, προσωπικά δεν νομίζω ότι υπήρχαν αποδείξεις ότι ήταν ανάπηρος, γιατί έχω δει μούμιες όπου φαίνεται ότι υπάρχει ραιβό πόδι», είπε στο Cheltenham Science Festival.
«Αυτές που βλέπουμε τις ονομάζουμε ψευδοπαθολογικές αλλαγές. Τα μπαστούνια ήταν απλώς ένα σύμβολο βασιλείας. Τα πόδια του ήταν τόσο καλά ευθυγραμμισμένα.
Αν είχε παραμόρφωση ή ραιβό πόδι, θα είχε δυσκολία στο περπάτημα, αλλά τα ευθύγραμμα μακριά οστά του δεν δείχνουν κάτι τέτοιο».
Παρά αυτές τις απόψεις, ο καθηγητής Albert Zink, ο οποίος συνέβαλε στη μελέτη ορόσημο του 2010, πιστεύει ότι τα ευρήματά του εξακολουθούν να ισχύουν. «Οι αξονικές τομογραφίες έδειξαν ξεκάθαρα την παραμόρφωση του ποδιού του και τη νεανική άσηπτη οστική νέκρωση του αριστερού δεύτερου και τρίτου μετατάρσιου (νόσος Köhler II, σύνδρομο Freiberg-Köhler).
Έτσι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τουταγχαμών είχε προβλήματα βάδισης, ιδιαίτερα λόγω της νέκρωσης των οστών», σχολίασε στη MailOnline: Ακόμα κι έτσι να είναι, ο καθηγητής Zink δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο Τουταγχαμών μπορεί να σκοτώθηκε ενώ επέβαινε σε άρμα, εγείροντας ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Αλλά πρόσθεσε:
«Δεδομένου του οξέος σταδίου της νέκρωσης των οστών στο πόδι του, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ήταν σε θέση να οδηγήσει ένα άρμα σε όρθια θέση.
«Παρόλα αυτά, είναι αλήθεια ότι υπέφερε από κάταγμα στο πόδι, αν και είναι αδύνατο να αποδειχθεί η ακριβής αιτία. Έτσι παραμένει μια εικασία». Η κα Αζίζ αναγνωρίζει επίσης ότι υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με αυτό, καθώς οι πληροφορίες για τον Τουταγχαμών από την ανακάλυψη του τάφου το 1922, φέρνουν το βάρος του χρόνου και μπορεί να έχουν διαστρεβλωθεί. «Νομίζω ότι μπορεί να μην μάθουμε ποτέ πώς ακριβώς πέθανε», είπε η κυρία Αζίζ, «Εκτός κι αν βρούμε κάτι που να σχετίζεται με τα εσωτερικά όργανα. Μέχρι τότε, δε νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε κάτι περισσότερο».