Πώς προέκυψε «ύποπτη» η αλόη για καρκίνο -«Δεν μιλάμε για την πόσιμη ή το καλλυντικό»

213

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με την ασπαρτάμη, ήρθε και η σειρά της αλόης η οποία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του ΠΟΥ με πιθανή καρκινογόνα επίδραση για τον άνθρωπο.
Ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι νέο, αφού η αμφιλεγόμενη αλόη βρίσκεται στη διάσημη λίστα του ΠΟΥ από το 2016 και έχει δοκιμαστεί ως πιθανώς καρκινογόνα.

Η αλόη φημίζεται για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες, ωστόσο, το εκχύλισμα των φύλλων, που πιθανώς να καταναλώνεται ως φυτικό φάρμακο, θεωρείται ως ένα «πιθανό καρκινογόνο».

«Κακώς άνοιξε μια τέτοια συζήτηση με την αλόη ξαφνικά», σχολιάζει ο καθηγητής στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας και συνεχίζει: «δε μιλάμε για το τζελ που καταναλώνουν οι άνθρωποι ως πόσιμο ή ως καλλυντικό, αλλά για το εκχύλισμα από τα πράσινα μέρη του φυτού που, όχι μόνο δεν χρησιμοποιείται, αλλά είναι και δυσεύρετο και πανάκριβο.

Έχει ενδιαφέρον μάλιστα, ότι η αξιολόγηση αυτή από τον ΠΟΥ προέκυψε κατά τη διάρκεια πειραμάτων με τα φύλλα της αλόης, στην προσπάθεια ανεύρεσης ουσιών με αντικαρκινικές ιδιότητες»

Φυσικά και χημικά προϊόντα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα παρακολούθησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με τα αμφίβολα και αμφισβητήσιμα υλικά, ουσίες, φυσικά ή χημικά συστατικά που θεωρείται ότι είναι «ενδεχομένως καρκινογόνα για τον άνθρωπο», αλλιώς γνωστά ως Ομάδα 2Β .

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πολλά από τα 94 στοιχεία του καταλόγου όπως το αλκοόλ, η μόλυνση με HIV τύπου 2, η ατμοσφαιρική ρύπανση, κ.α, δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται και μια σειρά από φαινομενικά υγιεινά προϊόντα, όπως η φτέρη ή παραδοσιακά ασιατικά λαχανικά σε τουρσί.

Ο κατάλογος των πιθανών καρκινογόνων ουσιών του ΠΟΥ συντάσσεται από τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) που είναι ένας διακρατικός Οργανισμός, τμήμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως σημειώνει το BBC, ο IARC συνδυάζοντας επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα με άλλα σχετικά δεδομένα, όπως πιθανούς μηχανισμούς καρκινογένεσης κατηγοριοποιεί τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία σε τέσσερις πιθανές ομάδες.

Ομάδα 1 – καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει αλκοόλ, ορισμένους τύπους HPV και ιονίζουσα ακτινοβολία.

Ομάδα 2Α – πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, τη νυχτερινή εργασία και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ομάδα 2Β – πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Σύντομα να συμπεριληφθεί η ασπαρτάμη.

Ομάδα 3 – είδη που δεν μπορούν να ταξινομηθούν ως προς την καρκινογένεση στον άνθρωπο (δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε ανθρώπους ή ζώα). Περιλαμβάνει ορισμένα είδη αναισθητικών, εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης και βαφές μαλλιών.

Ειδικά για την Ομάδα 2Β, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η αλόη είναι απαραίτητο να υπάρχουν «περιορισμένα στοιχεία καρκινογένεσης στον άνθρωπο και επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε πειραματόζωα».

Και αντικείμενα θα μπορούσαν επίσης να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις για καρκινογένεση στον άνθρωπο. Αρκεί να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου προκαλούν καρκίνο στα ζώα ισχύει και για τους ανθρώπους.

«Η αλόη βέρα προστέθηκε στην ομάδα 2Β μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους που διαπίστωσε ότι εκείνοι των οποίων το πόσιμο νερό περιείχε εκχύλισμα των φύλλων της είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του παχέος εντέρου.

Το σημαντικότερο είναι ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε ενώσεις που μπορεί να βλάψουν το DNA – και επομένως πιθανώς να προκαλέσουν καρκίνο – στα έντερα τόσο των αρουραίων όσο και των ανθρώπων.

Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρκινογένεσης στα ζώα και αυτός είναι ένας λόγος που θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί σε ανθρώπους. Αλλά προσοχή! Μιλάμε μόνο για το εκχύλισμα», λέει ο καθηγητής, ο οποίος συνιστά ψυχραιμία: «Δε χρειάζεται τέτοιος πανικός. Τέτοιου είδους υπερβολές μπορεί να κάνουν ζημιά σε έναν ολόκληρο οικονομικό κλάδο που στηρίζεται πάνω σε αυτό το προϊόν, από τους καλλιεργητές μέχρι τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμάκων»

Εκτός από τις φτέρες και τα τουρσιά, στην Ομάδα 2Β συμπεριλαμβάνονται αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη, μαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων – τα οποία εκπέμπονται από πολλές κοινές ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων – και η ναφθαλίνη.

Ο κατάλογος εμπλέκει επίσης μια σειρά φυτών, όπως το εκχύλισμα kava, που χρησιμοποιείται για αιώνες στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού ως τελετουργικό ποτό με μεθυστικές ιδιότητες, καθώς και εκχύλισμα Ginkgo biloba.

Τέλος, υπάρχει επίσης μια σειρά από επαγγέλματα και δραστηριότητες στην Ομάδα 2Β, όπως η ξυλουργική εργασία, τα δημόσια έργα με πίσσα, καθώς και οι δραστηριότητες στεγνού καθαρίσματος και κλωστοϋφαντουργίας.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις