Ειδικοί ζητούν «φεμινιστική προσέγγιση» για τον καρκίνο – Μπορεί να σώσει 800.000 γυναίκες ετησίως

22

Μεγάλη έρευνα διεπιστημονικής επιτροπής αποκαλύπτει πως κάθε χρόνο πεθαίνουν 800.000 γυναίκες επειδή δεν έχουν πρόσβαση στη βέλτιστη φροντίδα

Ειδικοί στον τομέα της υγείας ζητούν την υιοθέτηση μιας «φεμινιστικής προσέγγισης» όσον αφορά στον καρκίνο. Στόχος τους η εξάλειψη των ανισοτήτων, καθώς, όπως αποκαλύπτει έρευνα, 800.000 γυναίκες πεθαίνουν αδίκως κάθε χρόνο, επειδή δεν έχουν πρόσβαση στη βέλτιστη φροντίδα.

Ο καρκίνος είναι μία από τις τρεις πρώτες αιτίες πρόωρων θανάτων για τις γυναίκες, σε κάθε χώρα, σε κάθε ήπειρο.

Όμως, η ανισότητα των φύλων και οι διακρίσεις μειώνουν τις ευκαιρίες των γυναικών να αποφύγουν τους κινδύνους και τις παρεμποδίζει από τη λήψη έγκαιρης διάγνωσης και ποιοτικής φροντίδας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Lancet.

Στην έρευνα συμμετείχε μία διεπιστημονική και ποικιλόμορφη επιτροπή από όλο τον κόσμο. Περιελάμβανε εμπειρογνώμονες για θέματα φύλου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίκαιο, οικονομικά, κοινωνικές επιστήμες, επιδημιολογία, πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της και έκανε μελέτες σε 185 χώρες.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων εμποδίζουν και την ανέλιξη γυναικών σε ηγετικές θέσεις ομάδων που κάνουν έρευνα και χαράζουν την πολιτική αντιμετώπισης του καρκίνου. Και αυτό, με τη σειρά του, διαιωνίζει την έλλειψη γυναικοκεντρικής πρόληψης και φροντίδας

«Ο αντίκτυπος μιας πατριαρχικής κοινωνίας στις εμπειρίες των γυναικών, σχετικά με τον καρκίνο, δεν έχει αναγνωριστεί σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε η Δρ. Ophira Ginsburg, ανώτερη σύμβουλος κλινικής έρευνας στο Κέντρο Παγκόσμιας Υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου και συμπρόεδρος της επιτροπής.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η υγεία των γυναικών επικεντρώνεται συχνά στην αναπαραγωγική και μητρική υγεία, ευθυγραμμισμένη με αντιφεμινιστικούς ορισμούς για την αξία και τους ρόλους των γυναικών στην κοινωνία, ενώ ο καρκίνος παραμένει εντελώς υποεκπροσωπούμενος» συμπλήρωσε η ίδια.

«Η επιτροπή μας υπογραμμίζει ότι οι ανισότητες μεταξύ των φύλων επηρεάζουν σημαντικά τις εμπειρίες των γυναικών σχετικά με τον καρκίνο. Για να το αντιμετωπίσουμε, πρέπει η νόσος να θεωρηθεί πρωτεύων ζήτημα για την υγεία των γυναικών και ζητάμε την άμεση εισαγωγή μιας φεμινιστικής προσέγγισης για τον καρκίνο».

Θα μπορούσαν να σωθούν 800.000 γυναίκες που πεθαίνουν από καρκίνο
Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Global Health, δείχνει ότι μόνο το 2020 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί 1,5 εκατ. θάνατοι. Η πλειονότητά συνδέονταν με παράγοντες αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου: καπνός, αλκοόλ, παχυσαρκία και λοιμώξεις.

Η έρευνα ανέλυσε τους πρόωρους θανάτους από καρκίνο μεταξύ γυναικών ηλικίας 30 έως 69 ετών και διαπίστωσε ότι θα μπορούσαν να σωθούν άλλες 800.000 ζωές κάθε χρόνο, εάν όλες οι γυναίκες είχαν πρόσβαση στη βέλτιστη δυνατή φροντίδα για τον καρκίνο.

Ωστόσο, ο κίνδυνος απ΄αυτούς τους παράγοντες είναι «ευρέως υποτιμημένος» εξηγούν οι ειδικοί. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι μόνο το 19% των γυναικών, που συμμετείχαν σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο, γνώριζαν ότι το αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.

Η Δρ. Isabelle Soerjomataram σημείωσε πως οι συζητήσεις για τη νόσηση γυναικών από καρκίνο επικεντρώνεται συνήθως σε τύπους όπως εκείνος του μαστού και του τραχήλου. «Αλλά, περίπου 300.000 γυναίκες, κάτω των 70 ετών, πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα και 160.000 από καρκίνο του παχέος εντέρου: δύο από τις τρεις πρώτες αιτίες θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, παγκοσμίως».

«Επιπλέον, τις τελευταίες δεκαετίες, σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος, οι θάνατοι γυναικών από καρκίνο του πνεύμονα είναι περισσότεροι από τους θανάτους από καρκίνο του μαστού» εξήγησε και επεσήμανε πως βιομηχανίες καπνού και αλκοόλ στοχεύουν ειδικά σε γυναίκες για την προώθηση των προϊόντων τους.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!