Αλήθεια ποιος μπορεί να ισχυριστεί το ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα της τεχνολογίας; Αν ρίξουμε μια ματιά πριν δέκα χρόνια, κανείς δεν περίμενε ότι τα αγαπημένα μας ρολόγια θα είχαν αποκτήσει μια δεύτερη, πιο εξελιγμένη μορφή, τα οποία σήμερα είναι γνωστά ως smartwatches.
Με λίγα λόγια, σε έναν τομέα με ατελείωτα παρακλάδια και δυνατότητες, όπως αυτός της τεχνολογίας, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με σιγουριά τι ακολουθεί στην κατηγορία των έξυπνων wearables και τις καινοτομίες που θα προκύψουν στο μέλλον. Ύστερα όμως από την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Huawei Health Lab στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, συνειδητοποιήσαμε ότι το «αύριο» των smartwatches έχει άπειρες δυνατότητες εξέλιξης και μια ευρεία γκάμα καινοτομιών. Μια ατελείωτη φαρέτρα δυνατοτήτων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της υγείας και της εκγύμνασης των ανθρώπων.
Διότι, άλλο να το φοράς αξιοποιώντας τις δυνατότητές των wearable προϊόντων της Huawei, και άλλο να βλέπεις πώς αναπτύσσονται οι αλγόριθμοι τους, πώς γίνονται οι μετρήσεις και να συνειδητοποιείς τις αμέτρητες δυνατότητες και τα «μονοπάτια» που ανοίγονται μέσω έρευνας και εξέλιξης (R&D).
Στην περίοδο που ζούμε, η οποία χαρακτηρίζεται από διαρκή ανάπτυξη, το να μπαίνουν περιορισμοί σαφώς και δυσκολεύουν το έργο των εταιρειών -στην περίπτωση της Huawei, μιλάμε για την απαγόρευση πώλησης και εισαγωγής συσκευών επικοινωνίας στην αγορά των ΗΠΑ- ωστόσο καμιά φορά, ακόμα και αυτές οι μίνι «κρίσεις», μπορούν να ανοίξουν νέες ευκαιρίες σε άλλους τομείς.
Με αυτό ως δεδομένο, και ταυτόχρονα, την αυξανόμενη ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών στον τομέα της υγείας και της φυσικής κατάστασης, η Huawei επέκτεινε τα όρια των wearable τεχνολογιών της, αναπτύσσοντας ολοένα και περισσότερο τους αλγόριθμους των δεικτών παρακολούθησης υγείας και εκγύμνασης.
Εμείς, το ζήσαμε από πρώτο χέρι μπαίνοντας στο ολοκαίνουργιο Huawei Health Lab της εταιρείας στο Ελσίνκι.
Δοκιμές σε ειδικούς προσομοιωτές αθλημάτων
Στο εργαστήριο του Ελσίνκι, λοιπόν, έχεις μια αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια διαφορετική οντότητα, πιο προηγμένη και άκρως εντυπωσιακή με το περιβάλλον και τα διαφορετικά πεδία που βλέπεις μπροστά σου. Ένα δάπεδο που απλώνεται σαν κλασικός στίβος και στις άκρες του οδηγεί σε 5 διαφορετικά πεδία δοκιμών. Σε αυτά καλύπτονται περισσότερα από 20 διαφορετικά αθλήματα και μέσω προσομοίωσης, δημιουργούν αληθοφανή περιβάλλοντα άθλησης και διαφορετικά σενάρια ανάλογα με την περίσταση.
Σε αυτά περιλαμβάνονται, μια πισίνα αντίθετου ρεύματος, ένας πολυλειτουργικός διάδρομος, ένας προσομοιωτής σκι, ένας ακόμα διάδρομος με όργανα και ένας ανοιχτός χώρος γυμναστηρίου στους οποίους παρακολουθήσαμε ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες να τεστάρουν τις επιδόσεις τους. Συγκεκριμένα, είδαμε την απόδοσή τους, να καταγράφεται από τα προηγμένα μηχανήματα των εγκαταστάσεων, όσο και από τη χρήση των τελευταίων wearable συσκευών, όπως το HUAWEI WATCH GT 4, εστιάζοντας σε πάνω από 200 φυσιολογικούς και εμβιομηχανικούς δείκτες.
Ξεκινώντας από τον πολυλειτουργικό διάδρομο τον οποίο αντικρίσαμε πρώτα, συνειδητοποιήσαμε πώς γίνεται η καταγραφή των δεδομένων και πώς αναπτύσσονται οι αλγόριθμοι των smartwatches. Έχοντας ρυθμιζόμενες ταχύτητες έως 50χμλ/ώρα, το σύστημα εισάγει δεδομένα GPX από συσκευές GPS για να προσομοιώσει πραγματικά εδάφη και διαδρομές, δίνοντας στους συμμετέχοντες, (δρομείς, ποδηλάτες, αθλητές με αναπηρικό αμαξίδιο) αληθινά σενάρια για να δοκιμάσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δεξιότητές τους. Παράλληλα, η κάμερα ανιχνεύει επιστημονικά την απόδοσή τους, παρέχοντας άμεση ανατροφοδότηση για να επιτρέψει τη βελτίωση της τεχνικής σε πραγματικό χρόνο.
Ύστερα, φτάσαμε στον διάδρομο του σκι, ένα άθλημα που μπορεί στην Ελλάδα να το έχουμε συνδυάσει με το κατέβασμα της πλαγιάς στον Παρνασσό, στην υπόλοιπη Ευρώπη ωστόσο αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα. Ο προσομοιωτής σκι, λοιπόν, με τη ρυθμιζόμενη ταχύτητα και κλίση, τις διαδραστικές «πίστες» με σήμανση διαδρομής με στύλους, δίνει τη δυνατότητα μέσω των ειδικών αισθητήρων του να ανιχνεύει την ταχύτητα, τη θέση, τους ελιγμούς κατεύθυνσης, τις δυνάμεις και τα δεδομένα απόδοσης του εκάστοτε χρήστη.
Πώς το Huawei Watch GT 4 συμβάλει στην παρακολούθηση υγείας
Γνωρίζοντας την αυξημένη ζήτηση για καινοτομίες στον τομέα της υγείας, πέρα από εκείνον της γυμναστικής, στο Health Lab έγινε σαφές ότι το υπερσύγχρονο smartwatch Huawei Watch GT 4 εξελίσσεται σε σπουδαίο όργανο μέτρησης αλλά και σε ένα σημαντικό «εργαλείο» για τη βελτίωση των συνθηκών της ίδιας μας της ζωής. Με την έρευνα και την καταγραφή όλο και περισσότερων πληροφοριών, το διάσημο wearable αποκτά συνεχώς νέες δυνατότητες που μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση ενός αθλητικού και υγιεινού τρόπου ζωής, μέχρι και την αξιολόγηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας (σ.σ. μετράει τον μέγιστο όγκο οξυγόνου).
Βλέποντας την επένδυση που έχει γίνει στον τομέα της υγείας και του υψηλού επιπέδου εκγύμνασης, η Huawei σκοπεύει μέσω των νέων, έξυπνων wearables που μπορούν να ελέγχουν χαρακτηριστικά όπως η σωματική δραστηριότητα, η ποιότητα του ύπνου, η καρδιακή λειτουργία και η αναπνευστική λειτουργία 24 ώρες την ημέρα, να ανανεώσει την γκάμα υπηρεσιών της και να προσφέρει παραπάνω στο κομμάτι της υγείας. Μέσω του iCARE4CVD, ένα project το οποίο φέρνει σε επαφή την ιατρική και τεχνολογική βιομηχανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Huawei θέλει να δώσει στους κλινικούς ιατρούς πληροφορίες που θα αλλάξουν τη διαχείριση των χρόνιων καρδιαγγειακών παθήσεων, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες με τη χρήση των φορητών συσκευών της.
Με λίγα λόγια, κατά την παραμονή μας στο υπερσύγχρονο Huawei Health Lab του Ελσίνκι, βιώσαμε από κοντά πώς γίνονται οι δοκιμές, η μετάδοση πληροφοριών και η ανάπτυξη αλγορίθμων γύρω από την άθληση και την υγεία μέσω των πεδίων προσομοίωσης, αλλά και τα μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό.
Με δεδομένο ότι οι ανάγκες των συγκεκριμένων τομέων όλο και μεγαλώνουν, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη για την επόμενη μέρα των έξυπνων wearables. Διότι το μόνο σίγουρο είναι, ότι οι δυνατότητές των smartwatches της Huawei, δεν έχουν «ταβάνι».