Ο ασθενής άρχισε να καπνίζει τσιγάρα όταν ήταν 21 ετών. Ωστόσο, μεταπήδησε στο άτμισμα το 2014
Ένας άνδρας από το Μιζούρι που χρειαζόταν διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων, κρατήθηκε στη ζωή γιατί οι γιατροί τού τοποθέτησαν εμφυτεύματα στήθους για να κερδίσουν χρόνο μέχρι να γίνει η επέμβαση, πετυχαίνοντας ένα σπάνιο ιατρικό επίτευγμα.
«Νόμιζα ότι ήταν κάπως αστείο», δήλωσε ο Davey Bauer, 34 ετών, στο CBS News για την ανορθόδοξη επέμβαση, η οποία έγινε τον Μάιο στο Northwestern Medical Center του Σικάγο.
Ο Bauer άτμιζε καθημερινά για 10 χρόνια, με την ποσότητα να ισοδυναμεί με ένα πακέτο τσιγάρα και τον περασμένο Απρίλιο κόλλησε γρίπη. Τότε, μολύνθηκε από το λοιμώδες στέλεχος του βακτηρίου Pseudomonas, το οποίο προκαλεί λοιμώξεις που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, ειδικά αν υπάρχει αντοχή στα αντιβιοτικά.
Σύμφωνα με την New York Post, ο άντρας έπαθε ανακοπή και εισήχθη στο νοσοκομείο Northwestern Medical Center, με τους πνεύμονες να έχουν αρχίσει να λιώνουν. Μάλιστα, ήταν τόσο άσχημα, που οι γιατροί «είχαν δεδομένο ότι θα πεθάνει».
Ο Bauer άρχισε να καπνίζει τσιγάρα όταν ήταν 21 ετών. Ωστόσο, μεταπήδησε στο άτμισμα το 2014 επειδή – όπως πολλοί νέοι – πίστευε ότι ήταν ένας πιο υγιεινός τρόπος για να πάρει τη δόση νικοτίνης του, ανέφερε το People.
Ωστόσο, ο Δρ Rade Tomic, διευθυντής του προγράμματος μεταμόσχευσης πνευμόνων, βρήκε την λύση στο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, έβαλε τον ασθενή στο χειρουργείο, αφαίρεσε τους δύο πνεύμονες και καθάρισε τη λοίμωξη, ενώ είχε συνδεδεμένο τον ασθενή σε έναν εξωτερικό συνθετικό πνεύμονα. Στο μεσοδιάστημα, τοποθέτησε εμφυτεύματα στήθους στη θέση των πνευμόνων, ώστε η καρδιά να παραμείνει στη θέση της.
Μέσα σε 24 ώρες βρέθηκε συμβατός δότης και η μεταμόσχευση προχώρησε με επιτυχία, με τον ασθενή να παίρνει εξιτήριο, αλλά να επισκέπτεται τους επόμενους μήνες το νοσοκομείο για να παρακολουθήσουν οι γιατροί την κατάσταση του.
«Είναι απίστευτο. Έχω μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», είπε ο Davey Bauer, με τον γιατρό Rade Tomic να σημειώνει πως «έπρεπε να βρούμε μια δημιουργική λύση, λόγω της περίπλοκης κατάστασης. Έπρεπε να αφαιρέσουμε ταυτόχρονα τους πνεύμονες και αν δεν βάζαμε κάτι στη θέση τους, ο ασθενής θα πέθαινε. Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί στη ζωή».
Ο γιατρός πιστεύει ότι το άτμισμα σίγουρα έπαιξε ρόλο στην απειλητική για τη ζωή του ασθένεια, δεδομένου ότι ήταν κατά τα άλλα «νέος και υγιής».
«Οι πνεύμονες έχουν σχεδιαστεί για να αναπνέουν καθαρό αέρα – δεν έχουν σχεδιαστεί για να εισπνέουν καπνό», παρατήρησε.
Ο Bauer δεν είναι ο πρώτος που σχεδόν πέθανε από το άτμισμα, το οποίο ορισμένοι ειδικοί έχουν πει ότι είναι δυνητικά πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων.