Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής εκφράζει τη Γνώμη της για τις Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία στην Ελλάδα: Πρόκειται για το πρώτο επίσημο ελληνικό κείμενο που ασχολείται επισταμένως με το εξειδικευμένο ζήτημα του αντικτύπου της ανάπτυξης και χρήσης εφαρμογών ΤΝ στην υγεία
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (ΕΕΒΤ) επεξεργάσθηκε την ηθική διάσταση της ανάπτυξης και χρήσης εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στον τομέα της Υγείας, κρίνοντάς τη ως ιδιαίτερα επίκαιρη.
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες ο τομέας της παροχής υπηρεσιών υγείας προσελκύει κατεξοχήν το ενδιαφέρον της έρευνας στην ΤΝ σε διεθνές επίπεδο. Ήδη, πολλές εφαρμογές έχουν καθιερωθεί στην κλινική πράξη για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία, καθώς και στη διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών.
Και στη χώρα μας αναπτύσσεται ο τομέας, αν και έως σήμερα οι όποιες πρωτοβουλίες νομοθετικής ρύθμισης για την εισαγωγή της ΤΝ στην υγεία αλλά και σε άλλους τομείς δεν οδήγησαν στη θέσπιση δεσμευτικών κανόνων. Η προοπτική αυτή είναι πλέον επιτακτική για την ΕΕ, μετά και την υιοθέτηση του Κανονισμού για την ΤΝ, γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προετοιμασθούν εγκαίρως για την ένταξη κανόνων στην εθνική τους νομοθεσία.
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (ΕΕΒΤ) ανακοινώνει τη δημοσίευση «Γνώμης για τις Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία στην Ελλάδα». Πρόκειται για το πρώτο επίσημο ελληνικό κείμενο που ασχολείται επισταμένως με το εξειδικευμένο ζήτημα του αντικτύπου της ανάπτυξης και χρήσης εφαρμογών ΤΝ στην υγεία.
Η αρχή της αυτονομίας και ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα, η αρχή της ωφέλειας, η αρχή της ασφάλειας η οποία συνδέεται με την αρχή της μη πρόκλησης βλάβης, η αρχή της δικαιοσύνης και της ίσης μεταχείρισης, πρέπει να διέπουν τις ιατρικές πράξεις που συνδέονται με εφαρμογές της ΤΝ, σύμφωνα με το κείμενο της Γνώμης.
Έχοντας ήδη συστήσει μία Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη διαρκή υποστήριξη των θεμάτων της ΤΝ και έχοντας οργανώσει επανειλημμένες ακροάσεις επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων, η Επιτροπή στην παρούσα Γνώμη χαρτογραφεί τα ηθικά ζητήματα που εγείρουν οι εφαρμογές της ΤΝ, τα προσεγγίζει μέσα από ένα συνδυασμό ηθικών αλλά και λειτουργικών-διαδικαστικών αρχών και διατυπώνει τεκμηριωμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για την αρμονική ενσωμάτωση των εφαρμογών ΤΝ στο ελληνικό σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δουν το κείμενο της Γνώμης εδώ, και το κείμενο της συνοδευτικής Έκθεσης εδώ.