Το σύστημα μετράει συνεχώς την κατακόρυφη κατανομή των αερολυμάτων και του ύψους του Ατμοσφαιρικού Οριακού Στρώματος, συνεισφέροντας στη παροχή νέας γνώσης για τον ρόλο της ανθρωπογενούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του Βόρειου Πόλου.
Μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο στoν ερευνητικό σταθμό Villum Research Station του Πανεπιστημίου Aarhus (Δανία) στη Βορειο-Ανατολική Γροιλανδία, έχουν εγκατασταθεί από τα μέσα Μαρτίου 2024 πολυάριθμα εξειδικευμένα ερευνητικά όργανα για τη μελέτη του ρόλου των νεφών και των αιωρούμενων σωματιδίων στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος CleanCloud Horizon-2020.
Ανάμεσα στα όργανα αυτά περιλαμβάνεται και ένα σύστημα τηλεπισκόπησης laser (σύστημα lidar) που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Οπτοηλεκτρονικής, Laser και Εφαρμογών τους, του ΕΜΠ (Τομέας Φυσικής) από τον Καθηγητή του ΕΜΠ Αλέξανδρο Παπαγιάννη και Επισκέπτη Καθηγητή στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL).
Το σύστημα αυτό πραγματοποιεί συνεχείς μετρήσεις της κατακόρυφης κατανομής των αερολυμάτων και του ύψους του Ατμοσφαιρικού Οριακού Στρώματος, ώστε να προκύψουν πρωτογενή δεδομένα που θα συμβάλλουν στη παροχή νέας γνώσης σχετικά με τον ρόλο της ανθρωπογενούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή του Βόρειου Πόλου.
Πηγή: H. Skove, Πανεπιστήμιο Aarhus, Δανία
Οι μετρήσεις του συστήματος lidar πραγματοποιούνται σε αντίξοες θερμοκρασιακά συνθήκες (εξωτερική θερμοκρασία -35οC) από τον Δρ. του ΕΜΠ Ρωμανό Φωσκίνη, και μεταδιδακτορικό ερευνητή στο EPFL. Το πείραμα CleanCloud Horizon-2020 συντονίζεται από τους καθηγητές του EPFL, Α. Νένε, A. Berne και J. Schmale και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα ERC-PyroTrach που συντονίζει ο Α. Νένες, ως ερευνητής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας/Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ITE/IEXMH) με έδρα την Πάτρα.
Το πείραμα αυτό θα συνεχισθεί το καλοκαίρι στην ίδια Αρκτική περιοχή και ακολούθως, φέτος το φθινόπωρο, στον ερευνητικό σταθμό μελέτης της κλιματικής αλλαγής του ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος στην κορυφή του Χελμού σε υψόμετρο 2.350 μέτρων.