Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA έστρεψε τα πανίσχυρα όργανα και κατέγραψε τις πιο λεπτομερείς εικόνες της «χαίτης» του Νεφελώματος της Αλογοκεφαλής σε απόσταση 1.300 ετών φωτός από τη Γη.
Το νεφέλωμα βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα, νότια του αστέρα Αλνιτάκ της ζώνης του Ωρίωνα, και μια από τις περιοχές του Συμπλέγματος Νεφών του Ωρίωνα.
Το νεφέλωμα καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1888 από την Σκοτσέζα Williamina Fleming στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και θεωρείται εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων στον γαλαξία μας.
«Οι εικόνες αυτές δείχνουν το πάνω μέρος της «χαίτης του αλόγου» ή το άκρο αυτού του εντυπωσιακού νεφελώματος, καταγράφοντας με άνευ προηγουμένη ανάλυση την περιπλοκότητα της περιοχής», δήλωσε εκπρόσωπος της NASA.
Thanks to its closeness and nearly edge-on geometry, the Horsehead Nebula is one of the best objects in the sky for astronomers to study how radiation interacts with interstellar matter… 3/6 pic.twitter.com/DXvqnZ0G0F
— ESA Webb Telescope (@ESA_Webb) April 29, 2024
«Καθώς το υπεριώδες φως εξατμίζει το σύννεφο σκόνης, τα σωματίδια σκόνης παρασύρονται από το σύννεφο, μεταφέρονται με το θερμαινόμενο αέριο», ανέφερε η NASA σε δήλωσή της σχολιάζοντας τις νέες φωτογραφίες και πρόσθεσε: «Το James Webb εντόπισε ένα δίκτυο λεπτών χαρακτηριστικών που παρακολουθούν αυτήν την κίνηση. Οι παρατηρήσεις επέτρεψαν επίσης στους αστρονόμους να διερευνήσουν πώς η σκόνη μπλοκάρει και εκπέμπει φως και να κατανοήσουν καλύτερα το πολυδιάστατο σχήμα του νεφελώματος».
🐴⭐The Horsehead Nebula as seen by three space telescopes! 🤩
From @ESA_Euclid to @HUBBLE_space to @ESA_Webb, delve into the complementary views from these #BFFinSpace! Details 🧵👇 pic.twitter.com/RdtzijNYdL
— ESA Science (@esascience) April 29, 2024