Η υπερθέρμανση, οι μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης του χώρου αλλά και η ποιότητα κατασκευής των power bank, αποτελούν ίσως τις βασικότερες αιτίες που μπορεί να το μετατρέψουν σε μια μικρή… βόμβα η οποία εκρήγνυται, ακόμη και μέσα στο αεροπλάνο, προκαλώντας πανικό αλλά και τραυματισμούς στους ιδιοκτήτες τους κι όχι μόνο.
Η συσκευή που χρησιμοποιείται κυρίως για κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά τσιγάρα, αρκετές φορές κρύβει κινδύνους, εάν οι ιδιοκτήτες του δεν είναι προσεκτικοί. Κάπως έτσι χθες το μεσημέρι της Τρίτης (17.09.24) την ώρα της επιβίβασης στο αεροπλάνο, το οποίο θα αναχωρούσε από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με προορισμό την Αγγλία, power bank που κρατούσε μια επιβάτιδα στην τσάντα της εξερράγη, με αποτέλεσμα να επικρατήσει αρχικά πανικός από τους επιβάτες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη μεταφορά των power bank, καθώς δεν αποκλείεται να μετατραπούν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς και να προκαλέσουν ακόμη και τραυματισμούς.
«Υπάρχουν κατηγορίες στα power bank τα οποία πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Έχει να κάνει με την ισχύ τους αλλά και με την ποιότητα υλικών που χρησιμοποιούν», λέει στο newsit.gr o ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών Κωνσταντίνος Μαντές και συνεχίζοντας, προσθέτει: «Η ποιότητα υλικών που χρησιμοποιούν αναγράφεται στην ετικέτα τους, η οποία χαρακτηρίζει το υλικό που χρησιμοποιούν για την παραγωγή ενέργειας, κατά συνέπεια με τον πίνακα διεθνών προδιαγραφών που υπάρχει, θα πρέπει να επιλέγουμε την αντίστοιχη κατηγορία, έτσι ώστε να είμαστε πιο ασφαλής όταν τα χρησιμοποιούμε».
Κωνσταντίνος Μαντές, Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ, πραγματογνώμονας ηλεκτρονικού εγκλήματος, Καθηγητής πανεπιστημίου
«Όσον αφορά τα αεροσκάφη επειδή υπάρχει η διαφορά πίεσης που έχουμε στον αέρα και πολλές φορές δημιουργεί μεταβολή της θερμοκρασίας και οι συγκεκριμένες προδιαγραφές δεν τηρούνται, τότε μπορεί να συμβεί έκρηξη και να αποτελέσει το power bank εκρηκτικό μηχανισμό, βόμβα δηλαδή μέσα στο αεροσκάφος» λέει ο κ. Μαντές.
Συνεχίζοντας, ο ίδιος αναφέρει τα υλικά που συμβάλλουν για να προκληθεί η έκρηξη από το power bank.
«Όταν αυτό συμβεί ακόμη και κατά την επιβίβαση, ήδη χρησιμοποιούνταν, είχε υπερθερμανθεί και τότε μπορεί να κάνει έκρηξη», εξηγεί ο κ. Μαντές και καταλήγει:
«Το λίθιο το οποίο υπάρχει μέσα στο power bank σε συνδυασμό με τα υλικά, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της πλακέτας, μπορεί να συμβάλλει στην έκρηξη, προκαλώντας ανάλογο περιστατικό με αυτό που έγινε στο Ηράκλειο».