Παιδική λευχαιμία: Ο αόρατος κίνδυνος που κρύβεται σε κάθε σπίτι – Τι ισχύει στην Ελλάδα

15

Νέα μελέτη συσχετίζει τις συγκεντρώσεις ραδονίου, ραδιενεργού αερίου που βρίσκεται σε κάθε σπίτι, με την εμφάνιση λευχαιμίας στην παιδική ηλικία

Έρευνα σε περισσότερες από 700 κομητείες σε πολιτείες των ΗΠΑ (Ουάσινγκτον, Καλιφόρνια, Αϊντάχο, Γιούτα, Νέο Μεξικό Αϊόβα, Λουιζιάνα, Κεντάκι, Μίσιγκαν, Τζόρτζια, Νέα Υόρκη, Νέα Ιερσέη, Κονέκτικατ, Μασαχουσέτη) διαπίστωσε ότι η παρουσία στοιχείων στα οποία διασπάται το ραδόνιο, ένα στοιχείο που βρίσκεται σε κάθε κτίριο, σχετίζονται με την εμφάνιση λευχαιμίας στην παιδική ηλικία ανεξαρτήτως φύλου. Η σχέση παρατηρήθηκε ακόμα και σε κομητείες όπου η συγκέντρωση είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα ασφαλείας που έχει θέσει η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Science of the Total Environment, συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Imperial College του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον Matthew Bozigar, επίκουρο καθηγητή στο Κολέγιο Υγείας του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και επικεφαλής της μελέτης, πρόκειται για σημαντικά ευρήματα που φωτίζουν άγνωστους έως σήμερα παράγοντες κινδύνου για παιδικό καρκίνο.

Παράλληλα, αναδεικνύουν τα κενά στη μελέτη για την επίδραση του περιβάλλοντος, όπως ο ρόλος του ραδονίου στην εμφάνιση και άλλων μορφών καρκίνου πλην του πνεύμονα, για τον οποίο έχει ήδη αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπεύθυνος για το 3-14% των περιστατικών της νόσου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της στις ΗΠΑ, αλλά είναι απαραίτητη μια πιο δυνατή έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα σε ατομικό επίπεδο και να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από το ραδόνιο στην Αμερική και σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο Bozigar. «Ο σχεδιασμός της μελέτης μας επιτρέπει μόνο να εντοπίσουμε στατιστικές συσχετίσεις και να προβούμε σε υποθέσεις, οπότε χρειάζονται μελέτες που μπορούν να προσδιορίσουν καλύτερα αν η έκθεση στο ραδόνιο προκαλεί παιδική λευχαιμία» πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!