Η νέα ενημέρωση λογισμικού της Apple που επιτρέπει στα AirPods Pro να λειτουργούν ως ακουστικά βαρηκοΐας θα είναι διαθέσιμη αυτό το φθινόπωρο και στην Ελλάδα
Ορισμένα ασύρματα ακουστικά AirPods της Apple μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ακουστικά βαρηκοΐας με μια νέα ενημέρωση λογισμικού αυτή την εβδομάδα.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τον περασμένο μήνα το Hearing Aid Feature (HAF), το πρώτο κομμάτι του εγκεκριμένου από τον FDA, χωρίς ιατρική συνταγή, λογισμικού για ακουστικά βαρηκοΐας. Τα ακουστικά βαρηκοΐας θα μπορούσαν να ωφελήσουν εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά οι περισσότεροι δεν τα έχουν δοκιμάσει ποτέ, σύμφωνα με το αμερικανικο Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας. Αμέτρητοι άλλοι τα έχουν δοκιμάσει, αλλά δεν τα χρησιμοποιούν λόγω κόστους, κακής ποιότητας, κακής εφαρμογής, εμφάνισης ή για άλλους λόγους.
Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβάλει στην απομόνωση, την άνοια και τον κίνδυνο πτώσης. Εκτιμάται ότι το 11,1% των ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελβετία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυτοαναφερόμενη απώλεια ακοής, σύμφωνα με έκθεση του Ιουνίου 2020. Τα περισσότερα άτομα με απώλεια ακοής είναι άνω των 60 ετών, αλλά τα προβλήματα ακοής δεν επηρεάζουν μόνο τους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνδρες και τα άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές είναι πιο πιθανό να έχουν απώλεια ακοής. Η απώλεια ακοής έχει επίσης συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας πέραν του αυτιού, όπως η απομόνωση, η κατάθλιψη και η γνωστική παρακμή. Αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και επανασυνδέει τον εγκέφαλο. Έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, που αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας για τους ηλικιωμένους
Τι ξέρουμε για τη νέα λειτουργία των AirPods
Σύμφωνα με την Apple, οι λειτουργίες «Hearing Test» και «Aid» «αναμένεται να λάβουν σύντομα άδεια κυκλοφορίας από τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές και θα είναι διαθέσιμες αυτό το φθινόπωρο σε περισσότερες από 100 χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας». Σε αυτές περιλαμβάνονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πολωνία μεταξύ άλλων.
Το Euronews Health επικοινώνησε με την Apple για να επιβεβαιώσει πότε τα AirPods θα είναι διαθέσιμα σε αυτές τις χώρες, αλλά δεν έλαβε άμεσα απάντηση. Έχουν ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ. Η λειτουργία ακουστικού βοηθήματος θα είναι διαθέσιμη με τα μοντέλα AirPods Pro 2 και απαιτεί ένα iPhone ή iPad για τη ρύθμισή της.
Ξεκινά με ενσωματωμένες δοκιμές που θα βοηθήσουν τους χρήστες να προσδιορίσουν αν έχουν απώλεια ακοής, να ρυθμίσουν τη λειτουργία αν έχουν και να ορίσουν εξατομικευμένα επίπεδα ενίσχυσης. Ενώ υπάρχουν πολλές άλλες συσκευές τύπου ακουστικών που μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι η προσθήκη των AirPods είναι καλή, απλώς και μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξομάλυνση της ακοής.
Τα AirPods θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους που ανησυχούν για την εμφάνιση ενός ακουστικού βαρηκοΐας να είναι πιο ανοιχτοί στη χρήση τους. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα. Ενώ άλλα ακουστικά είναι κατασκευασμένα για να διαρκούν μια ολόκληρη ημέρα ή και περισσότερο, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των AirPods δεν θα το επιτρέψει αυτό.
Το smartphone σας μπορεί να βοηθήσει ακόμα και χωρίς τη νέα λειτουργία της Apple
Aκόμα και αν δεν έχετε την πολυτέλεια της τελευταίας και καλύτερης τεχνολογίας, το smartphone σας μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την προστασία και τη βελτίωση της ακοής σας.
Τα περισσότερα τηλέφωνα μπορούν πλέον να μετατρέπουν την ομιλία σε κείμενο, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τις συνομιλίες. Η λειτουργία «Live Listen» του iPhone μετατρέπει το τηλέφωνό σας σε ένα ενισχυτικό μικρόφωνο που μπορεί να μεταφέρει τη φωνή του συνοδού σας στο δείπνο κατευθείαν στο αυτί σας, ακόμα και αν βρίσκεστε σε ένα θορυβώδες εστιατόριο.
Υπάρχουν επίσης πολλές εφαρμογές και ιστότοποι που μπορούν να βοηθήσουν πέραν των ακουστικών βαρηκοΐας. Ορισμένες εφαρμογές μπορούν να δονήσουν το τηλέφωνό σας εάν χτυπάει ένα ξυπνητήρι ή γαβγίζει ο σκύλος. “Η πλειονότητα των ανθρώπων διαθέτει smartphones και δεν συνειδητοποιεί όλα όσα μπορεί να κάνει το τηλέφωνό τους, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας ως καλός ενισχυτής για άτομα με ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής”, δήλωσε η Κάθριν Πάλμερ, διευθύντρια ακοολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ακοολογίας. “Αυτό έχει κάνει τη φροντίδα της ακοής προσιτή σε πολλούς”.