Αυτά ειναι τα gadget που έχουμε σπίτι μας και μας κατασκοπεύουν

26

Έρευνα αποκαλύπτει οτι έξυπνες συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας στέλνουν τα δεδομένα μας στην Κίνα.

Είτε πρόκειται για ένα απλό smartwatch είτε για το airfryer του σπιτιού μας, οι έξυπνες συσκευές έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα μπορεί να σας κάνει να επαναξιολογήσετε ποια gadget πρέπει να έχετε στο σπίτι σας

Ειδικοί προειδοποιούν ότι τέσσερις «αθώες» συσκευές μπορεί να σας κατασκοπεύουν.

Στη μελέτη της, η ομάδα κατηγοριοποίησε δημοφιλείς έξυπνες συσκευές σε έξι κατηγορίες.

Με βάση αυτές τις αξιολογήσεις, οι ερευνητές έδωσαν σε κάθε προϊόν μια συνολική βαθμολογία απορρήτου.

Τα ευρήματά της Which αποκάλυψαν ότι πολλές δημοφιλείς φριτέζες αέρος μπορούν να ακούσουν τις συνομιλίες μας και ακόμη και να στείλουν τα προσωπικά μας δεδομένα πίσω στην Κίνα.

Παράλληλα, πολλά έξυπνα ηχεία φέρουν ιχνηλάτες – συμπεριλαμβανομένων των Facebook και της Google.

«Η έρευνά μας δείχνει πώς οι έξυπνες συσκευές τεχνολογίας και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται μπορούν επί του παρόντος να συλλέγουν δεδομένα από τους καταναλωτές και αυτό συχνά γίνεται με λίγη ή καθόλου διαφάνεια».

Φριτέζες αέρος

Η ανάλυση του Which αποκάλυψε ότι τρία προϊόντα – το Aigostar, το Xiaomi Mi Smart και το Cosori CAF-LI401S – γνώριζαν την ακριβή τοποθεσία των πελατών τους και ζητούσαν άδεια εγγραφής ήχου στο τηλέφωνο του χρήστη.

Η εφαρμογή της Xiaomi συνδέθηκε με τη φριτέζα αέρος που συνδέθηκε με ιχνηλάτες από το Facebook, το Pangle (το δίκτυο διαφημίσεων του TikTok for Business) και τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Tencent (ανάλογα με την τοποθεσία του χρήστη), ενώ η φριτέζα αέρος Aigostar ζητούσε τα στοιχεία του χρήστη φύλο και ημερομηνία γέννησης κατά τη δημιουργία λογαριασμού.

Εν τω μεταξύ, και οι δύο φριτέζες Aigostar και Xiaomi έστειλαν προσωπικά δεδομένα σε διακομιστές στην Κίνα.

Σε απάντηση, ένας εκπρόσωπος της Xiaomi είπε: «Η άδεια εγγραφής ήχου στην εφαρμογή Xiaomi Home δεν ισχύει για την Smart Air Fryer της Xiaomi που δεν λειτουργεί απευθείας μέσω φωνητικών εντολών και συνομιλίας μέσω βίντεο».

Ένας εκπρόσωπος της Cosori πρόσθεσε: «Δίνουμε προτεραιότητα στο απόρρητο και με την επιφύλαξη των εσωτερικών μας απαιτήσεων συμμόρφωσης, τα έξυπνα προϊόντα πρέπει να συμμορφώνονται με το GDPR».

Το Aigostar δεν απάντησε σε κανένα σχόλιο.

Έξυπνα ρολόγια

Στην κατηγορία smartwatch, το Which δοκίμασε τις τρεις πιο δημοφιλείς συσκευές που πωλούνται στο Amazon – το Huawei Ultimate, το Kuzil και το WeurGhy.

Η συσκευή της Huawei βρέθηκε να ζητά εννέα άδειες τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένης της ακριβούς τοποθεσίας, της δυνατότητας εγγραφής ήχου, της πρόσβασης στα αποθηκευμένα αρχεία των χρηστών και της δυνατότητας προβολής όλων των άλλων εγκατεστημένων εφαρμογών.

Σε απάντηση, η Huawei είπε ότι όλες αυτές οι άδειες ήταν δικαιολογημένες.

«Η Huawei παίρνει απίστευτα σοβαρά το απόρρητο των καταναλωτών», είπε ένας εκπρόσωπος.

«Σαφώς, για να είναι χρήσιμες οι εφαρμογές που αφορούν την υγεία/γυμναστική, τα smartwatches απαιτούν άδεια πρόσβασης σε ορισμένα προσωπικά δεδομένα. Είμαστε πολύ σαφείς τόσο στις συσκευές κατά τη ρύθμιση όσο και στη συνοδευτική εφαρμογή Huawei Health, ποιες άδειες απαιτούνται και γιατί, και οι χρήστες έχουν τον πλήρη έλεγχο της ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης τους ανά πάσα στιγμή».

Εν τω μεταξύ, το Kuzil και το WeurGhy βρέθηκαν να είναι ουσιαστικά το ίδιο προϊόν, σύμφωνα με το Which.

Και τα δύο έξυπνα ρολόγια απαιτούσαν συναίνεση για να λειτουργήσουν και εάν απορριπτόταν λειτουργούσαν μόνο ως βασικά ρολόγια.

Smart TV

Η ανάλυση του Which διαπίστωσε ότι τα μενού της έξυπνης τηλεόρασης είναι «γεμάτα» με διαφημίσεις και «διψούν» για δεδομένα χρήστη.

Το Hisense 40A4KTUK και το Samsung EU43CU7100KXXU απαιτούσαν και τα δύο ταχυδρομικό κώδικα κατά την εγκατάσταση, ενώ το LG 43UR78006LK ζητούσε ταχυδρομικό κώδικα, αν και αυτό δεν ήταν υποχρεωτικό.

Η εφαρμογή TV της Samsung ζήτησε οκτώ άδειες τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας προβολής όλων των άλλων εφαρμογών στο τηλέφωνο.

Η έξυπνη τηλεόραση Hisense δεν συνδέθηκε με κανέναν ιχνηλάτη που θα μπορούσαν να εντοπίσουν οι ερευνητές του Which αλλά η Samsung και η LG συνδέθηκαν με πολλούς από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Google.

Σε απάντηση, η Samsung είπε: «Στη Samsung, η ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων των πελατών μας είναι υψίστης σημασίας. Και χρησιμοποιούμε βιομηχανικά πρότυπα ασφαλείας και πρακτικές για να διασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα είναι ασφαλή. Οι πελάτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να προβάλουν, να κατεβάσουν ή να διαγράψουν τυχόν προσωπικά δεδομένα μέσω των λογαριασμών τους Samsung».

«Συμμορφωνόμαστε με όλους τους νόμους περί απορρήτου δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και καταγράφουμε μόνο τους ταχυδρομικούς κώδικες των πελατών μας για να τους επιτρέψουμε να λαμβάνουν τοπικό συγκεκριμένο περιεχόμενο, βελτιώνοντας την εμπειρία χρήστη τους.

Έξυπνα ηχεία

Οι ερευνητές δοκίμασαν το Bose Portable Home Speaker, το Amazon Echo Pop και το Google Nest Mini (Second Gen).

Το ηχείο και η εφαρμογή της Bose διαπιστώθηκε ότι λάμβαναν τις λιγότερες άδειες από το τηλέφωνο, από τις τρεις συσκευές που δοκιμάστηκαν, αλλά ήταν γεμάτα ιχνηλάτες.

Μεταξύ αυτών ήταν το Facebook, η Google και η εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ Urbanairship.

Το ηχείο Bose πήρε επίσης κακή βαθμολογία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξασφάλισε τη συναίνεση των πελατών για την παρακολούθηση δεδομένων.

Αντίθετα, το Amazon Echo βρέθηκε να δίνει χρήσιμες επιλογές για παράλειψη διαφόρων αιτημάτων για κοινή χρήση δεδομένων.

Ωστόσο, τόσο οι λογαριασμοί Amazon όσο και Google που απαιτούνται για τη χρήση του Echo Pop ή του Nest Mini, αντίστοιχα, δεν παρέχουν στους χρήστες εύκολη επιλογή να εξαιρεθούν από τους ιχνηλάτες.

Ένας εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε: «Σχεδιάζουμε τα προϊόντα μας για να προστατεύσουμε το απόρρητο και την ασφάλεια των πελατών μας και να τους θέσουμε στον έλεγχο της εμπειρίας τους.

Ένας εκπρόσωπος της Google πρόσθεσε: «Το απόρρητο των πελατών μας είναι πολύ σημαντικό για εμάς και η Google συμμορφώνεται πλήρως με τους ισχύοντες νόμους περί απορρήτου και παρέχει διαφάνεια στους χρήστες μας σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγουμε και τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε.

«Για τις στιγμές που οι χρήστες θέλουν πρόσθετα στοιχεία ελέγχου απορρήτου στα έξυπνα ηχεία και οθόνες Google Nest, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Βοηθό Google σε Λειτουργία επισκέπτη.

Όταν βρίσκεται σε Λειτουργία επισκέπτη, ο Βοηθός Google δεν έχει ούτε εμφανίζει προσωπικά αποτελέσματα, προσωπικές επαφές και διαγράφει αυτόματα ηχογραφήσεις και τη δραστηριότητα του Βοηθού Google.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!