Η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος ετοιμάζεται για την πρώτη ιστορική εκτόξευση του γιγαντιαίου πυραύλου New Glenn.
Τελικά δεν ήταν όλα… έτοιμα για την εκτόξευση του New Glenn και η ιστορική στιγμή αναβλήθηκε
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση στο X, η Blue Origin σταματά «τη σημερινή απόπειρα εκτόξευσης προκειμένου να επιλύσει ένα πρόβλημα που προέκυψε σε υποσύστημα του οχήματος, το οποίο θα μας οδηγήσει πέρα από το παράθυρο εκτόξευσης».
Όπως σημειώνεται τώρα, «εξετάζουμε τις ευκαιρίες για την επόμενη προσπάθεια εκτόξευσης».
Υπενθυμίζεται πως η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή στη 1 π.μ. ώρα ΗΠΑ (8 π.μ. τη Δευτέρα ώρα Ελλάδας) από την πολεμική αεροπορική βάση στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, ωστόσο αναβλήθηκε αρκετές φορές πριν ληφθεί η οριστική απόφαση για σήμερα.
Ο πύραυλος New Glenn – ύψους 30 ορόφων – είναι σχεδιασμένος με την ασφάλεια που απαιτείται για την μεταφορά ανθρώπων και πήρε το όνομά του από τον John Glenn, τον πρώτο Αμερικανό που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη γη και θεωρείται εθνικός ήρωας.
Οι εμπνευστές του πιστεύουν πως θα επιτρέψει στην Blue Origin να επιτύχει τον στόχο της «να κατασκευάσει έναν δρόμο προς το διάστημα», ενώ στο πρώτο του στάδιο, είναι σχεδιασμένος για τουλάχιστον 25 πτήσεις με «σημαντικά λιγότερα απόβλητα και κόστος».
Αν η εκτόξευση στεφθεί με επιτυχία, ο New Glenn θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το Kuiper, τον δορυφορικό «αστερισμό» ευρυζωνικού διαδικτύου της Amazon – ανταγωνιστικό του Starlink της SpaceX.
Δείτε το live της NASA
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η εκτόξευση του New Glenn θα έχει διάφορα στάδια, τα οποία παρουσιάζει το BBC ως εξής:
Το πρώτο στάδιο θα είναι η απογείωση, οπότε ο πύραυλος θα ενεργοποιήσεις τους επτά τεράστιους κινητήρες του και θα αρχίσει την άνοδό του.
Λίγα λεπτά μετά την πτήση, ο εκτοξευτήρας θα αποσυνδεθεί από τον πύραυλο
Στη συνέχεια, ο εκτοξευτήρας θα προσγειωθεί αυτόνομα σε μια πλατφόρμα αρκετές εκατοντάδες μίλια μακριά στον Ατλαντικό ωκεανό, ενεργοποιώντας ξανά τους κινητήρες του για να «μαλακώσει» την προσγείωση.
Εν τω μεταξύ, στον αέρα, το κυρίως μέρος του πυραύλου θα συνεχίσει το ταξίδι του σε τροχιά, μεταφέροντας τεχνολογία που θα επιτρέψει σε ομάδες στη Γη να αξιολογήσουν τις δυνατότητες πτήσης και τα επίγεια συστήματα.
Σημειώνεται πως η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει συνολικά περίπου έξι ώρες