Στο στόχαστρο του ΟΗΕ αστεροειδής με πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη – Πώς θα τον… «συντρίψουμε»

12

Καθώς ο κίνδυνος από έναν μεγάλο αστεροειδή που ενδέχεται να προσκρούσει στη Γη γίνεται πιο πιεστικός, ο ΟΗΕ λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει την πιθανή απειλή.

Η ανακάλυψη και η επικείμενη πρόβλεψη σύγκρουσης ενός αστεροειδούς με τη Γη μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, αλλά για τους επιστήμονες και τους αξιωματούχους του ΟΗΕ αποτελεί μια πραγματική και επείγουσα ανησυχία. Τον τελευταίο καιρό, η διεθνής κοινότητα καλείται να εντείνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας στρατηγικής που θα εξουδετερώσει τέτοιου είδους αστρονομικές απειλές.

Ο αστεροειδής, που έχει προσωρινά την ονομασία 2023 AP3, χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως “potentially hazardous” (πιθανώς επικίνδυνος) λόγω του μεγέθους και της πορείας του που θεωρητικά θα μπορούσε να τον φέρει σε σύγκρουση με τη Γη σε μελλοντικές δεκαετίες. Ακριβώς εξαιτίας αυτού του κινδύνου, ο ΟΗΕ μέσω του Office for Outer Space Affairs (UNOOSA) έχει εξαπολύσει ένα παγκόσμιο κάλεσμα για την ανάπτυξη τεχνολογιών και τακτικών που θα αποτρέψουν τέτοιους κινδύνους.

Μία από τις προτάσεις που εξετάζεται εντατικά είναι η εκτόξευση αποστολής για την ώθηση ή την προσαρμογή της πορείας του αστεροειδούς. Η τεχνολογία αυτή, γνωστή ως “kinetic impactor”, αξιοποιεί τη δύναμη της σύγκρουσης ενός διαστημικού σκάφους με έναν αστεροειδή για να αλλάξει αισθητά την κινητική του ενέργεια και έτσι την τροχιά του. Δοκιμές αυτής της τεχνολογίας έχουν ήδη γίνει με επιτυχία από προγράμματα όπως το DART της NASA, και οι αποτελέσματα θεωρούνται ενθαρρυντικά.

Εκτός από τους κινητικούς αντίκτυπους, ερευνώνται και άλλες μέθοδοι, όπως η χρήση συσκευών που θα εκπέμπουν έντονη λάμψη ή θερμότητα προκειμένου να επηρεάσουν την επιφάνεια του αστεροειδούς και να προκαλέσουν αλλαγές στην τροχιά του μέσω της απώλειας μάζας ή της αναδιάταξης της επιφανειακής του σύστασης.

Το UNOOSA έχει επίσης θεσπίσει πρωτόκολλα για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων από επιστημονικές αποστολές σε αστεροειδείς, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των φυσικών τους χαρακτηριστικών και στην εύρεση πιο αποτελεσματικών τρόπων για την αποφυγή συγκρούσεων.

Εν κατακλείδι, η προσπάθεια του ΟΗΕ για την εξουδετέρωση των αστεροειδών δεν αποτελεί μόνο μια προσπάθεια επιβίωσης, αλλά και μια άσκηση παγκόσμιας συνεργασίας για την προστασία της Γης και των κατοίκων της απέναντι σε πιθανά καταστροφικά γεγονότα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!