More
    Αρχική ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

    Από το στικάκι USB στο Φεγγάρι: Τι ψάχνει στην Ελλάδα ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο

    13

    Από το στικάκι που άλλαξε τον κόσμο, μέχρι το πρώτο data center στο φεγγάρι — και τώρα, το πρώτο laptop τεχνητής νοημοσύνης.

    Ο Πούα Κιαν Σενγκ, οραματιστής πίσω από τη Phison Electronics, μίλησε αποκλειστικά στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής για τα όνειρα που έμοιαζαν τρελά, αλλά έγιναν τεχνολογική πρωτοπορία. Και εξηγεί γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορούν — και πρέπει — να μπουν στην κούρσα της νέας εποχής.

    Το πρώτο data center στη Σελήνη

    Τον Φεβρουάριο η εταιρεία του, Phison Electronics Corporation, εγκατέστησε το πρώτο data center στην επιφάνεια του φεγγαριού, σε μια συνεργασία με την NASA στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις».

    «Δεν πρόκειται να κερδίσετε κάτι από το φεγγάρι, είναι μικρή αγορά» τον συμβούλευαν οι συνεργάτες του, ωστόσο επέμεινε γιατί όπως είπε «αυτό μπορεί να δείξει σε όλο τον κόσμο, ότι έχουμε εξαιρετική τεχνολογία. Αν μπορούμε να φτάσουμε στο φεγγάρι, μην ανησυχείτε στη γη. Η τεχνολογία μας είναι ώριμη».

    Τα σχέδια για την παραγωγή στην Ελλάδα

    Κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, της επιστημονικής κοινότητας αλλά και επιχειρηματίες και υπογράμμισε πως είδε σημαντικό ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά για την ανάπτυξη και παραγωγή τεχνολογιών για την αποθήκευση δεδομένων στη χώρα μας.

    «Αν δεν ήταν ο Ντ. Τραμπ δεν θα ήμουν εδώ»

    Σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα ταράζει ισορροπίες σε αγορές, εμπόριο και παγκόσμια οικονομία, δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες. Τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις τεχνολογικά προηγμένες χώρες όπως η Ταϊβαν. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Ε.Ε. προσπαθεί να σταθεί στα δικά της πόδια, μεταξύ άλλων, και στις νέες τεχνολογίες.

    «Η Ευρώπη πρέπει οπωσδήποτε να οικοδομήσει τη δική της βιομηχανία τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης» είπε εμφατικά, συμπληρώνοντας «είμαστε πρόθυμοι να φέρουμε στην Ευρώπη τεχνογνωσία τεχνητής νοημοσύνης». Η Ευρώπη που ξεκινά από το μηδέν στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας «σε έξι μήνες μπορεί να φτάσει σε τεχνολογία την Ταϊβάν, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία μας» επεσήμανε. Ενώ υπενθύμισε ότι «στην Ευρώπη οι χώροι αποθήκευσης δεδομένων ήταν πάντα 100% εισαγόμενοι».

    Το πρώτο λάπτοπ τεχνητής νοημοσύνης

    Η μεγαλύτερη πρόκληση στην εκπαίδευση των μελλοντικών μηχανικών τεχνητής νοημοσύνης είναι το υψηλό κόστος. Ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι τόσο ακριβός, ώστε ακόμη και μεγάλα πανεπιστήμια μπορούν να διαθέτουν μόνο εκείνον που προορίζεται για ερευνητική χρήση από τους καθηγητές.

    «Είναι σαν να θέλεις να μάθεις πιάνο, χωρίς να έχεις ένα στο σπίτι σου για να εξασκηθείς. Θα μάθεις τις νότες και τα σύμβολα, αλλά δεν θα μάθεις να παίζεις», σχολιάζει χαρακτηριστικά. Το λάπτοπ που σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά η Phison θα έχει κόστος περίπου 4.000€, κάτι που θα το κάνει προσιτό σε πανεπιστήμια, φοιτητές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες εκπαίδευσης στη τεχνητή νοημοσύνη για τη νέα γενιά.

    Από 1 εκατομμύριο σε 4 δισ. εμπορική αξία

    «Κανείς, ούτε καν εγώ, δεν πίστευε ότι αυτή η εταιρεία θα μπορούσε να επιβιώσει». Η εταιρεία του ξεκίνησε με αρχικό κεφάλαιο 1 εκατ. δολάρια το 2000, στοχεύοντας κυρίως στην έρευνα και την ανάπτυξη, και σήμερα η εμπορική της αξία είναι σχεδόν 4 δισ. δολάρια.

    Το μέλλον της αποθήκευσης δεδομένων

    Από τις διαθέσιμες μορφές αποθήκευσης δεδομένων, το μέλλον βρίσκεται στους δίσκους SSD (solid-state-drives) για τα κέντρα δεδομένων (data centers), σύμφωνα με τον κ. Πούα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι γνωστές τεχνολογίες cloud βασίζονται σε πολλά data centers.

    Από εδώ και πέρα κάθε άνθρωπος θα πρέπει να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. «Πρέπει να έχεις, να γνωρίζεις και να χρησιμοποιείς τεχνητή νοημοσύνη για να διατηρήσεις την ανταγωνιστικότητά σου στο μέλλον» δήλωσε ρητά ο Πούα Κιαν Σενγκ.

    Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Άγγελος Τσατσαρώνης

    Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Captcha verification failed!
    CAPTCHA user score failed. Please contact us!