Eπαναστατική εφεύρεση θα μας επιτρέπει να δούμε και το αόρατο φάσμα φωτός, εξηγεί ο καθηγητής Γ. Κωνσταντάτος

354

Ερευνητές στην Ισπανία, με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν τον πρώτο στον κόσμο αισθητήρα εικόνας που ενσωματώνει γραφένιο και επιτρέπει στην κάμερα να βλέπει ταυτόχρονα στο ορατό και στο αόρατο για τους ανθρώπους φάσμα του φωτός.

Η επαναστατική εφεύρεση ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς κινητών αλλά και ψηφιακών καμερών με εκπληκτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φωτονικών Επιστημών (ICFO) στη Βαρκελώνη, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεράσιμο Κωνσταντάτο, έκαναν την ανακάλυψη που αναμένεται να οδηγήσει σε πληθώρα επαναστατικών εφαρμογών, όπως μετάδοση δεδομένων, νυχτερινή όραση, έλεγχος τροφίμων και φαρμάκων, ανίχνευση πυρκαγιών, όραση σε ακραίες καιρικές συνθήκες, κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες αυτοκινήτων, ιατρικοί αισθητήρες, περιβαλλοντικοί αισθητήρες κ.α.

Ο καθηγητής Γεράσιμος Κωνσταντάτος

Ο νέος αισθητήρας εικόνας από γραφένιο και κβαντικές τελείες είναι εύκολος και φθηνός στην κατασκευή του σε συνθήκες δωματίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι δυνατό να παραχθεί βιομηχανικά με χαμηλό κόστος. Οι ερευνητές χρηματοδοτήθηκαν από το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αξιοποίηση του γραφένιου (European Graphene Flagship), την ισπανική και την καταλανική κυβέρνηση, καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC). Ήδη ετοιμάζονται να κατοχυρώσουν τις σχετικές πατέντες και να φέρουν τη νέα τεχνολογία στην αγορά.

Το Ινστιτούτο Φωτονικών Επιστημών (ICFO) δημιουργήθηκε το 2002 από την κυβέρνηση και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας ως ερευνητικό κέντρο αριστείας στις επιστήμες και τεχνολογίες του φωτός και σήμερα είναι από τα κορυφαία στον τομέα του. Βρίσκεται στο Μεσογειακό Πάρκο Τεχνολογίας της Βαρκελώνης και διαθέτει περίπου 400 ερευνητές.

Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε πως θα μεταμορφώσει τα κινητά μας η επαναστατική αυτή εφεύρεση.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις