Σχολεία στο Ληξούρι. Πονεμένης ιστορίας συνέχεια…
Ληξούρι, 19 Οκτώβρη 2017…
Τα σχολεία της πόλης σε κατάληψη – συμπαράσταση προς την κίνηση της ΕΛΜΕ-ΚΙ να πάει στον Υπουργό Παιδείας για να απαιτήσει την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου κατασκευής νέου Λυκείου.
Η ιστορία λίγο – πολύ γνωστή, αν και κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές για το τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε λοιπόν την προσπάθεια χωροθέτησης – ρυμοτόμησης – υποβολής μελέτης για την κατασκευή νέου Λυκείου , συνεργασία Περιφέρειας με τη Δημοτική αρχή και με την ενθάρρυνση από τους εκπαιδευτικούς και σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα , ο στόχος μοιάζει ξαφνικά πολύ κοντά – πιο κοντά από κάθε άλλη φορά. Όταν το θέμα φτάνει όμως στο Υπουργείο, η κεντρική διοίκηση βλέπει μια «χρυσή» ευκαιρία: Γιατί να φτιάξετε νέο σχολείο; Κανονίστε να πάρετε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και να επισκευάσετε το ήδη υπάρχον συγκρότημα!
Έμφραγμα!
Πρώτο πρόβλημα: Το ΕΣΠΑ δεν αφορά επισκευές σε υπάρχουσες υποδομές, αλλά δημιουργία νέων υποδομών. Αυτό όμως μπορεί να ξεπεραστεί (;) με μια υπουργική απόφαση.
Δεύτερο πρόβλημα: Συνδικαλιστές και Περιφέρεια (;;) δεν θέλουν να πάνε τα χρήματα σε επισκευές, αλλά σε νέο σχολείο – για αυτό άλλωστε και η κινητοποίηση.
Προβληματισμός: Μπορεί να γίνει νέο σχολείο χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου και του ΟΣΚ; Προφανώς όχι.
Είναι δυνατόν να ενταχθεί η επισκευή των σχολείων στο ΕΣΠΑ; Αν πιστέψουμε ότι οι μελέτες είναι έτοιμες και υπάρχει η πολιτική βούληση, ναι.
Το δίλλημα: Να επιμείνουμε σε κατασκευή νέου Λυκείου ή να δούμε πως με αυτά τα χρήματα θα επισκευάσουμε τα υπάρχοντα κτίρια; Η ΕΛΜΕ-ΚΙ απάντησε: Θέλουμε νέο Λύκειο και μετά να αγωνιστούμε για την επισκευή Β΄Δημοτικού – Γυμνασίου – ΕΠΑΛ με χρήματα (που δεν διατίθεται η κυβέρνηση να δώσει) από την κεντρική διοίκηση.
Η πραγματικότητα είναι πως όλοι γνωρίζουμε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει χρήματα για την επισκευή των σχολείων στο ορατό μέλλον. Άρα, είναι προτιμότερο να επιμείνουμε στο νέο Λύκειο, αφήνοντας τα δύο συγκροτήματα στο κέντρο της πόλης να ρημάζουν ή να προσπαθήσουμε να πάρουμε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και να επισκευάσουμε τα υπάρχοντα; Προσωπικά πιστεύω πως είναι μοναδική ευκαιρία να επισκευάσουμε τα υπάρχοντα , λύνοντας οριστικά το πρόβλημα στέγασης τεσσάρων σχολείων, παρά να «τακτοποιήσουμε» το Λύκειο αφήνοντας εν γνώσει μας τους μαθητές του Β΄ Δημοτικού, του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ απέξω.
Η θέση των τοπικών αρχόντων ποια ακριβώς είναι; Μήπως το κριτήριο για το τι θα επιδιώξουν πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αναγκών των περισσότερων κατά το δυνατόν μαθητών; Μήπως θα πρέπει να συνυπολογίσουν την κακή εικόνα που δίνουν τα δύο κτίρια – φαντάσματα στην καρδιά της πόλης και τις συνέπειες σε βάθος χρόνου για μαθητές και πολίτες; Ακόμα και η θέση του διεκδικούμενου Λυκείου , είναι αυτό που θα επιθυμούσαμε; Σε σημείο που θα πρέπει ΟΛΟΙ οι μαθητές να μεταφέρονται; Ζηλέψαμε την ατυχή επιλογή με τη χωροθέτηση και την κατασκευή του Λυκείου στο Φαραώ στο Αργοστόλι;
Άραγε η Βουλευτής, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος, σκέφτονται να επισκεφθούν τα σχολεία για να μάθουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα αλλά και τις απόψεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για το θέμα ή τους είναι αρκετή η επικοινωνία με τους γνωστούς τους; Θα πρέπει οι μαθητές να κάνουν κατάληψη για να ακουστούν; Θα πρέπει να κατεβαίνουμε στους δρόμους για να ασχοληθούν με τα προβλήματα μας; Θα πρέπει να «φωνάζουμε» για να κάνουν αυτό που είναι υποχρεωμένοι και έχουν ορκιστεί να κάνουν; Στο θέμα «σχολεία» , οι καθυστερήσεις, οι κακές συνεννοήσεις, οι χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις και οι γκάφες, έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση που μοιάζει μη αναστρέψιμη.
Συμπερασματικά: Αν το ΕΣΠΑ αφορά μόνο νέες κατασκευές, θέλουμε το νέο Λύκειο, ακόμα και αν είναι φτιαγμένο στη μέση του πουθενά. Αν όμως αυτά τα χρήματα μπορούν πράγματι να τακτοποιήσουν Β΄ Δημοτικό, Γυμνάσιο , Λύκειο και ΕΠΑΛ , είναι ντροπή ακόμα και να το συζητάμε!
Βέβαια, με βάση τα όσα έχουμε ζήσει στο Ληξούρι, πιθανότερο μοιάζει να χαθούν τα χρήματα για την Παλική και αυτός ακριβώς ο φόβος είναι η αιτία για ό,τι διαβάζετε.
Βασίλης Μπακούρος
Ερωτήματα προς τον υπογράφοντα…
1) Τέσσερα χρόνια τώρα, η ΜΗ επίλυση των προβλημάτων, είναι θέμα γραφειοκρατίας ή πολιτικής βούλησης και επιλογής;
2) Τόσος πακτωλός χρημάτων π.χ. Μαρινάκης , Δούρου – ελεημοσύνες δηλαδή- που είναι;
κόλλησαν και αυτά στη γραφειοκρατία;
3) Είναι ή δεν είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της πολιτείας, να παρέχει ΠΑΔΕΙΑ και ΥΓΕΙΑ στους πολίτες της;
4) Ποιος γονιός θα ήθελε τα παιδιά του να ξαναβρεθούν σε σεισμό σε αυτά τα σοβαρά τραυματισμένα σχολεία; Θυμίζω ότι το Μηχανουργείο του ΕΠΑΛ, έχει κοστίσει πολλά, πάρα πολλά λεφτά, για τις επισκευές που απαιτούνταν μετά από κάθε σεισμό!!! Και στο τελευταίο σεισμό, ΕΥΤΥΧΩΣ που έγινε ώρα και μέρα αργίας (ΚΥΡΙΑΚΗ), και γλύτωσαν τα παιδιά!!!
5) Δυστυχώς οι προθέσεις της τωρινής κυβέρνησης -όπως και των προηγούμενων – εκδηλώνονται με το να ζητούν εκ νέου τα αποθεματικά των Δήμων, να φορολογούν “μέχρι κεραίας ” τον κοσμάκη, να ψηφίζουν φοροελαφρύνσεις για τους “έχοντες” και προσφάτως να “βρίσκουν” 2,5 δις για στρατιωτικές δαπάνες.
Και για γυρίσουμε και στα “δικά μας”… Ποιά εγγύηση αποκατάστασης των ζημιών στις δημόσιες υποδομές μπορεί να υπάρξει , όταν τέσσερα χρόνια μετά τους σεισμούς, δεν έχει βρεθεί, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ υπεύθυνος για τις εγκληματικές κατασκευές, που ονομάζονται εργατικές κατοικίες;
Συνοψίζοντας, ούτε “γραφειοκρατία” υπάρχει, ούτε “έλλειψη χρημάτων” υπάρχει – όταν στο “καιρό” των μνημονίων, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι – το ΜΟΝΟ που υπάρχει είναι η συνειδητή επιλογή ότι: η παιδεία και η υγεία είναι τα τελευταία βαρίδια που πρέπει το σύστημα να ξεφορτωθεί από πάνω του για να αυγατίσει τα κέρδη του! ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ!
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας. Μιλάμε για δικαιολογίες. Θα ήθελα να τους στερήσουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να βρίσκουν προσκόμματα σε παραλείψεις ή ανεπάρκειες που μπορούμε (;;) να ρυθμίσουμε. Αν πρέπει να περιμένουμε να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας ή του καπιταλισμού για να διορθώσουμε πράγματα, σωθήκαμε! Κάνουμε όμως εμείς ό,τι μπορούμε;