“To άστρο της Βηθλεέμ”.: Άραγε τι να ήταν το ουράνιο σημάδι που οδήγησε τους τρεις μάγους στο μακρυνό τους ταξίδι.
Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης – Νέα Υόρκη
Πριν λίγο καιρό δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες άρθρο του Γκραντ Μάθιους, καθηγητή του πανεπιστημίου Νότρε Νταμ σχετικά με την παρουσία και ύπαρξη του άστρου της Βηθλεέμ την νύχτα της γέννησης του Ιησού Χριστού. Με το άρθρο του αυτό, ο καθηγητής κ. Νταμ προσπαθεί να παρουσιάσει σαν κάτι καινούργιο τις προσπάθειες επιστημόνων αλλά και θεολόγων να δοθεί μια πιθανή και λογική εξήγηση στο φαινόμενο του Άστρου της Βηλεέμ τη νύχτα της γέννησης του Ιησού.
Είναι πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια τώρα, που οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με την παρουσία του άστρου αλλά σχεδόν και άλλα τόσα χρόνια είναι που οι θεολόγοι προσπαθούν να επισημάνουν και να δώσουν τις δικές τους θεωρείες. Υπήρξε το άστρο της Βηλεέμ τη νύχτα της γέννησης του Ιησού; Και αν ναι, τι ήταν; Ήταν ένα θεϊκό σημάδι, ένα μετεωρολογικό φαινόμενο, ένα αστρικό σώμα; Ας δούμε λοιπόν ό,τι έχι προκύψει από τις έρευνες μέχρι σήμερα.
Με οδηγό τους το φως αστέρος ον είδον εν τη ανατολή, αναγράφεται στα ιερά βιβλία.
Άστρον λαμπρόν τους οδηγεί, τραγουδάει ο λαός μας.
Υπήρξε το αστέρι της Βηθλεέμ ή απλά προστέθηκε στο γεγονός της γέννησης του Ιησού για να προστέσει μια θεϊκή μεγαλοπρέπεια; Ήταν ένα ουράνιο φυσικό φαινόμενο, ή ένα θαύμα του Θεού για τον ερχομό του Θεανθρώπου στην Γη;
Οπωσδήποτε η ύπαρξη ενός τέτοιου λαμπερού και υπερμεγέθους αστέρα υπήρξε το κίνητρο για τον θαυμασμό και την πίστη των ανθρώπων αλλά και το κέντρισμα της επιστήμης για μια λογική εξήγηση.
Αν προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε τις αποδείξεις των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το άστρο της Βηθλεέμ θα διαπιστώσουμε ότι είναι πάρα πολύ λίγες.
Το άστρο της Βηθλεέμ, το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στη φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός αποτελεί το μεγάλο μυστήριο και απασχολεί τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους επιστήμονες, για πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια.
Τι να συνέβει άραγε την Άγια εκείνη νύχτα στον ουρανό της Βηθλεέμ; Κανείς ακριβώς δεν γνωρίζει και κανείς δεν μπορεί να πει υπεύθυνα τι ακριβώς συνέβει.
Γεγονός είναι ότι όλοι οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την ύπαρξη ή όχι του αστεριού, προβληματίστηκαν τόσο με την απόσταση που διένυσαν οι τρεις Μάγοι από την Χαλδαία μέχρι την Βηθλεέμ όσο και από την έλλειψη της ακριβούς ημερομηνίας της γέννησης του Ιησού.
Αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εξηγήσουν την ύπαρξη του υπερμεγέους αστέρος σε συνδιασμό με κάποια από τα αστρονομικά φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί την εποχή της γέννησης του Χριστού.
Οι θεωρίες που διατυπώθηκαν είναι πάρα πολλές χωρίς όμως καμία να δίνει μια λογικοφανή εξήγηση. Οι τρεις πιθανές εξηγήσεις, σύμφωνα με την γνώμη των επιστημόνων, είναι ότι επρόκειτο για κάποιον κομήτη ή κάποιον καινοφανή αστέρα και ακόμη ότι επρόκειτο για μια συνάντηση των πλανητών Δία και Κρόνου, που πιστεύουν ότι έγινε εκείνη την εποχή.
Ο φημισμένος αστρολόγος του 17ου αιώνα, Γιόχαν Κέπλερ εξέδωσε το 1614 ένα βιβλίο με τον δικό του χρονικό υπολογισμό της γέννησης του Χριστού, στο οποίο γράφει. Το άστρο αυτό δεν ήταν ένας κομήτης ή οποιοδήποτε άλλο άστρο, αλλά με έναν ιδιαίτερο θαυμαστό τρόπο κινούνταν στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας….για να οδηγήσει τους τρεις Μάγους από την Χαλδαία στην Βηθλεέμ.
Πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τις σκέψεις αυτές του Κέπλερ αφού θα πρέπει να λάβει κανείς υπ΄όψη του τις θρησκευτικές προκαταλήψεις που επικρατούσαν τότε στην Ευρώπη και που δεν επέτρεπαν την αμφισβήτηση της θεϊκής ύπαρξης του άστρου.
Με το άστρο της Βηθλεέμ έχουν καταπιαστεί ακόμη και Κινέζοι επιστήμονες, και υπήρχαν πάρα πολλοί εκείνη την εποχή, οι οποίοι κατέγραψαν παρόμοια φαινόμενα με το άστρο της Βηθλεέμ. Μάλιστα στο χρονικό Chien-han-shu αναφέρεται ότι ένα αντικείμενο, πιθανώς νέο αστέρι, είχε παρατηρηθεί στον ουράνιο χώρο της Βηθλεέμ τον Μάρτιο του 5ου πΧ. αιώνα και παρέμεινε ορατό για πάνω από εβδομήντα ημέρες.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το αστέρι αυτό, που αναφέρουν οι Κινέζοι επιστήμονες, εμφανίστηκε κοντά στο αστέρι Τheta Aquilae και παρέμεινε ακίνητο σε σχέση με τους κομήτες οι οποίοι εκινούντο.
Το γεγονός ότι η ημερομηνία εμφάνισης του αστεριού, η μεγάλη διάρκεια ορατότητας και η θέση του στον ουρανό συμπίπτουν με τις θέσεις των Κινέζων επιστημόνων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον το αστέρι της Βηθλεέμ θα πρέπει να ήταν αυτό.
Από ελληνικής πλευράς με το φαινόμενο του αστεριού της Βηθλεέμ έχει ασχοληθεί ο καθηγητής της Αστρονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χ. Βάρβογλης, ο οποίος αποκλείει την εμφάνιση κάποιου φωτεινού κομήτη ή κάποιου νέου άστρου την νύχτα της γέννησης του Ιησού και μάλλον φαίνεται να συμφωνεί με τις απόψεις των Κινέζων επιστημόνων.
Είναι γεγονός ότι οι φωτεινοί κομήτες, όπως και ένα καινοφανές άστρο, αποτελούν τα πιο φαντασμαγορικά φαινόμενα που μπορεί να είναι ορατά και με γυμνό μάτι και να προσελκύουν την προσοχή. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και τις ιστορικές αναφορές, εκείνη την εποχή δεν έχει καταγραφεί πουθενά η εμφάνιση κάποιου νέου κομήτη. Υπήρχε όμως ένας καινοφανής αστέρας, περίπου τον 5ο πΧ. αιώνα αλλά αφ΄ενός δεν φαίνεται να ήταν ένα σπουδαίο αστρονομικό φαινόμενο, αφ΄εταίρου, ακόμη και αν αυτό ήταν το άστρο της Βηθλεέμ θα ήταν ορατό από πάρα πολύ κόσμο και όχι μόνο από τους τρεις Μάγους.
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι κάποιοι ερευνητές των Γραφών υποστηρίζουν ότι το άστρο της Βηθλεέμ δεν υπήρξε ποτέ στον ουρανό αλλά επρόκειτο απλώς και μόνο για το συμβολικό άστρο των προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης και τον προσδοκόμενο Μεσσία.
Γύρω στα 1302 ο Ιταλός ζωγράφος Τζιόντο ντι Μποτόνε ζωγραφίζει για πρώτη φορά το Χριστουγεννιάτικό αστέρι σε μια τοιχογραφία στο παρεκκλήσι Scrovegni στην Πάντοβα. Αυτή η ζωγραφιά είναι η πρώτη και πιο γνωστή αναπαράσταση του άστρου της Βηθλεέμ και από τότε έχει καθιερωθεί να αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα στολίδια τις μέρες της μεγάλης χριστιανικής γιορτής.
Αστέρι ή κομήτης, ουράνιο φαινόμενο ή σημάδι του μεγάλου γεγονότος της Γέννησης του Ιησού, το αστέρι της Βηθλεέμ αποτελεί πλέον ένα κύριο μέρος της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης. Είναι το λαμπερό στολίδι, που οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, με κάποιο δέος αντικρίζουν τις μέρες της μεγάλης γιορτής να στολίζει τα σπίτια, τους δρόμους, τα παράθυρα, τους τοίχους.
Αστέρια φωτεινά, μικρά και μεγάλα στέλνουν στις καρδιές όλων το μεγάλο μήνυμα. “Εγεννήθει Χριστός”.