Η λήξη της τρίτης δανειακής σύμβασης τον ερχόμενο Αύγουστο θα σημάνει την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα. Έχει γίνει πολύς λόγος για το κατά πόσο αυτή η έξοδος θα είναι «καθαρή».
Αυτό δεν έχει να κάνει με τον βαθμό εποπτείας της Ελληνικής οικονομίας που ούτως ή άλλως θα υπάρχει σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (δύο φορές ανά εξάμηνο), αλλά με τη δυνατότητα της χώρας να ικανοποιεί τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με τις ίδιες προϋποθέσεις που αυτό συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Γράφει ο Αριστοτέλης Μπατιστάτος – Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελληνική οικονομία έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται με την συνεχή αναβάθμιση της από τους χρηματοοικονομικούς οίκους, γεγονός που αποτυπώθηκε στην πραγματικότητα με την πρώτη δοκιμαστική έξοδο του Αυγούστου αλλά και την αναμενόμενη έκδοση του επταετούς ομολόγου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας η τιμή του οποίου θα διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα ελκυστικό επίπεδο για τους αγοραστές.
Μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο θα γίνουν ακόμη δύο εκδόσεις ομολόγων με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο ούτως ώστε να δημιουργηθεί το απόθεμα εκείνο που θα επιτρέπει την σταθερότητα της οικονομίας και την ασφάλεια της από αστάθμητους παράγοντες σε αντίθεση με την πιστοληπτική γραμμή η οποία είχε επιβληθεί στη χώρα στο τέλος του 2014. Η συζήτηση για το χρέος η οποία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο θα ολοκληρωθεί με νέο «κούρεμα» του επίσημου χρέους ούτως ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Αποτέλεσμα αυτών των θετικών εξελίξεων θα είναι η περαιτέρω οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και η εισροή υπερδιπλάσιων των 4 δις ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων οι οποίες έγιναν στη χώρα εντός του 2017, με άμεσες συνέπειες την μείωση της ανεργίας η οποία αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης και την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης οι οποίες θα επανέλθουν από τον Αύγουστο μαζί με όλες τις ευνοϊκές για τους εργαζόμενους διατάξεις οι οποίες ήταν αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως επίσης και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία έχει ήδη εξαγγελθεί, θα συμβάλουν στην επαναφορά της κανονικότητας στο χώρο της εργασίας.
Το νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο ήδη έχει εκπονηθεί θα καταστήσει τη χώρα πρωταθλητή όχι μόνο στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ όπως την περσινή χρονιά, αλλά και ενεργειακό, ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η αδυναμία διαπραγμάτευσης αλλά και η τοξικότητα της κυβέρνησης στις επενδύσεις ως πολιτικά αφηγήματα έχουν ήδη καταπέσει στη συνείδηση του Ελληνικού λαού.
Εντός του 2018 θα καταρριφθεί και ο τελευταίος μύθος της αντιπολίτευσης που λέει ότι η παρούσα κυβέρνηση χρέωσε τη χώρα με 100 δις ευρώ προκειμένου να μείνει στην εξουσία, με μία έξοδο από τα μνημόνια πέρα για πέρα καθαρή.