Νέο Αργοστόλι .. σίγουρα , αλλά το …παλιό και ρημαγμένο ‘στα αζήτητα’;;
Το τελευταίο διάστημα ( πλησιάζουν βλέπετε και οι δημοτικές εκλογές ), έγιναν και θα γίνουν έργα στην πόλη τ’ Αργοστολιού . Οι αναγκαιότητες , οι προτεραιότητες , οι μελέτες ,κλπ. , ήταν και είναι σίγουρα αντικείμενο συζητήσεων , διαφωνιών και αντιρρήσεων .
Είναι σίγουρα όμως έργα για την πόλη , που αναβαθμίζουν την εικόνα της και λίγο την καθημερινότητά της .
Η μεγάλη συζήτηση και αντιρρήσεις ήταν για την κεντρική πλατεία . Άλλες σωστές και άλλες που μπαίναν από …τις διαφορετικές οπτικές και προτεραιότητες του καθενός . Τεχνικές , πολιτικές , επαγγελματικές , κά. Όσο για τις μελέτες , και εκείνες που υπήρχαν από παλιά και οι πιό πρόσφατες , θα έπρεπε να τεθούν σε μεγαλύτερη διαβούλευση και συζήτηση με τους δημότες , αλλά και με τα θεσμοθετημένα συμβουλευτικά όργανα της πολιτείας και του δήμου .
Σε αυτό το σημείωμα δεν θα κάνω ανάλυση της γνώμης μου και της άποψής μου για τα τρία αυτά έργα στο Αργοστόλι . Απλά να πω ότι η πλατεία είναι καλύτερη από πριν και τα έργα στην παραλία πριν την γέφυρά μας και μπροστά από το Διοικητήριο, αναβαθμίζουν σημαντικά την όψη και την χρήση των συγκεκριμένων χώρων .
Ελπίζω τα επόμενα έργα , όπως το παραλιακό μέτωπο στην Κυανή Ακτή και οι πεζοδρομήσεις γύρω από την πλατεία να τύχουν μεγαλύτερης επεξεργασίας, μελέτης και συζήτησης .
Καλά όλα αυτά , καλό το …νέο Αργοστόλι , αλλά τι γίνεται με το …παλιό Αργοστόλι ;
Γιατί σε πολλά σημεία του είναι εγκαταλελλειμένο , μαραζωμένο , με την αδιαφορία και την απονιά να ..κραυγάζουν : Γιατί έργα και κτήρια που είναι ιστορικά , χρήσιμα , που τέλος πάντων έγιναν με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών ρημάζουν , δεν αξιοποιούνται και είναι μιά ασχήμια για την πόλη ; Και για να μήν νομίζετε ότι γράφω γενικότητες , έκανα μια μικρή έρευνα και σας την παρουσιάζω , με την σιγουριά ότι …κάτι θα μου ξέφυγε και ο καθένας θα μπορούσε να προσθέσει κι άλλα.
Ξεκίνησα από τον ‘ΘΑΛΑΣΣΟΜΥΛΟ’-φωτο.1&2- , ειλικρινά στενοχωρήθηκα τόσο που είπα ότι μου αρκούσε , είχα βγάλει τα συμπεράσματά μου , με την εικόνα της εγκατάληψης που είδα . Οι αναμνήσεις μου από το εστιατόριο , την οινοθήκη , τον νερόμυλο με το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο της καταβόθρας , το καθηστικό με το τζάκι και τις όμορφες , πνευματικές συζητήσεις της αρχικής περιόδου του συγκροτήματος , ζωντάνεψαν μπροστά μου και θύμωσα με την κατάντια του. Πίσμωσα όμως και είπα να συνεχίσω .
Έφθασα στον χώρο του πρώην ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ(φωτο3) , όπου σήμερα φιλοξενούνται υπηρεσίες του Δήμου . Κατάντια ! αλήθεια πως εργάζονται εκεί μέσα τόσοι υπάλληλοι; Γιατί δεν ξεκαθαρίζει τόσα χρόνια το ιδιοκτησιακό καθεστώς για να μπορέσει να αξιοποιηθεί σωστά το ιστορικό αυτό κτήριο της πόλης σε όφελος των δημοτών και των εργαζόμενων , πότε θα γίνει ;
Πέρασα από το κτήριο της Στρατολογίας(πρώην-φωτο4). Τι γίνεται με αυτό το κτήριο, δεν μπορεί να το ζητήσει ο Δήμος από το Υπουργείο Αμυνας και να το αξιοποιήσει , με τον κήπο του , ίσως για ένα πνευματικό κέντρο , μια πινακοθήκη , –που τόσο λείπει από την πόλη; Η μερική αξιοποίηση από την Διεύθυνση Β΄βάθμιας εκπαίδευσης είναι ΄λίγη΄.
Ακριβώς απέναντι από το κτήριο της Φιλαρμονικής σχολής υπάρχει το κτήριο που επί πολλά χρόνια στεγαζόταν το ΝΑΤ(φωτο5). Τώρα που δεν υπάρχει ΝΑΤ και έχει εγκαταληφθεί , μήπως μπορεί να παραχωρηθεί από τους ιδιώτες, και γνωστούς Κεφαλονίτες ευεργέτες ιδιοκτήτες του , στον δήμο ή άλλο πολιτιστικό φορέα , για αξιοποίηση;;
Στο παραλιακό δρόμο απέναντι από το λιμεναρχείο και την είσοδο του λιμανιού ,στη παραλιακή τουριστική ζώνη της πόλης, δεσπόζει , με όλη του την ασχήμια της εγκατάληψης , της φθοράς και του σεισμού και τις λαμαρίνες του , το κτήριο που στεγαζόταν η Αστυνομική Διεύθυνση και το Τμήμα ( φωτό 6).
Πρέπει να γκεριστεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος. Μπορεί να μην ανήκει στον δήμο και οι υπηρεσίες της αστυνομίας να έχουν μετακομίσει εδώ και χρόνια σε άλλο κτήριο στην ΒΙ.ΠΕ. , με ενοίκιο , όμως η ασχήμια παραμένει και χαλάει πάρα πολύ την όποια αισθητική διαθέτει το Αργοστόλι και αποτελεί εστία κινδύνων .
Στη προέκταση του λιθοστρώτου , του εμπορικού πεζόδρομου της πόλης , πίσω από την πρώην Αγροτική Τράπεζα και τώρα Τράπεζα Πειραιώς , βρίσκεται το κτήριο του πρώην ΠΙΚΠΑ ( φώτο 7 ), όπου για χρόνια στεγαζόταν η ΔΕΥΑΚ. Τι γίνεται άραγε με αυτό το οίκημα , πως μπορεί να αξιοποιηθεί ;
Και πετάχτηκα μέχρι την Λάσση..στο παλιό οικοτροφείο , και κατα καιρούς άλλα πολλά κτίσματα , σε μιά πολύ μεγάλη έκταση, που παραμένει αναξιοποίητο και σίγουρα , σε μεγάλο βαθμό , ρημάζει (φώτο8). Δεν είναι κρίμα στις εποχές που ζούμε να μην εκμεταλευόμαστε την δημόσια και δημοτική περιουσία;; να την αξιοποιούμε προς όφελος των πολιτών , των δημοτών;;
Ξαναγύρισα στην πόλη και έκανα μιά βόλτα στα εγκαταλημένα σχολεία…
Στο Β΄ Γυμνάσιο ( φώτο 9), που ήταν παλιότερα και οικοτροφείο και πιό πρόσφατα γραφεία των διευθύνσεων εκπαίδευσης , κλειστό λόγω σεισμών.
Το ίδιο και το Λύκειο, πιό πάνω και το 4ο Δημοτικό παραπέρα( φώτο 10)…
Αλήθεια όλα αυτά έτσι θα μείνουν; Τι θα γίνει , σώζονται ή πρέπει να γκρεμιστούν;;
Ενδιαφέρεται κανείς , γίνονται μελέτες ;; Είναι όμως μεγάλο κρίμα !!
Πιό κάτω , στο κέντρο της πόλης , το χτυπημένο και από τον σεισμό του 2014 Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας( φωτό 11) . Κλειστό 4 χρόνια ! Εχει μήπως ολοκληρωθεί η στατική μελέτη ; Πότε πρόκειται να ξέρουμε κάτι σίγουρα; Αν θέλουμε κάτι να επισκέπτοναι οι πιό ΄ψαγμένοι ΄ επισκέπτες μας πρέπει γρήγορα να αποκατασταθεί και να ανοίξει…αν όχι ας μεταφερθεί σε άλλο κτήριο .
Και ολοκληρώνω την βόλτα μου στο παλιό παιδικο Νοσοκομείο , την πάρα πολύ μεγάλη αυτή έκταση , στο Κέντρο της πόλης , πάνω από τη κεντρική πλατεία , με τα ρημαγμένα τολλ , εκεί που ήταν η ΝΕΛΕ, η Πυροσβεστική , απέναντι από τον θερινό κινηματογράφο ΑΝΝΥ ( φωτό 12) .
Ανήκει στο Υπουργείο Υγείας ή στο Νοσοκομείο μας. Έτσι θα μείνει; Υπάρχουν σκέψεις για αξιοποίηση; Ίσως θερινό θέατρο; Ή ένα μεγάλο Πνευματικό Κέντρο με αίθουσες πολλαπλών χρήσεων , που τόσο λείπουν από την πόλη; Δεν νομίζω ότι θα αρνηθούν την απόδοσή του στον Δήμο οι αρμόδιοι του Υπουργείου . Ας το ψαξουμε…
Ίσως κάτι να μου διαφεύγει . Σίγουρα τέτοιες περιπτώσεις να υπάρχουν στο Ληξούρι και σε άλλα σημεία του νησιού . Δεν τις γνωρίζω καλά . Οι συμπολίτες μας εκεί θα έχουν τους προβληματισμούς τους και προτάσεις αξιοποίησης .
Είναι καιρός να δούμε σοβαρά το θέμα σωστής αξιοποίησης της Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας. Είναι δικά μας , κατασκευασμένα με δικά μας χρήματα και είναι κρίμα να μένουν έτσι και να ρημάζουν . Ας το ψάξουμε !
ΡΩΣΣΕΤΟΣ-ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΟΥΖΗΣ
ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ