Το Σάββατο 5 Μαΐου στις 11.30 το πρωί συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα «Παρατηρήσεις για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» και εισηγητή τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση.
Σωστή η σύγκλιση του ΔΣ για ένα τόσο σοβαρό θέμα αν και η ημέρα (Σαββατιάτικα) και η ώρα μάλλον προδιαθέτει για συνεδρίαση αγγαρεία που μπορεί να καταλήξει και σε ξεπέτα και αντί να γίνει συζήτηση για το νομοσχέδιο όπως προβλέπει η ημερήσια διάταξη, να τεθεί από τον δήμαρχο η έγκριση του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ που ζητάει την απόσυρσή του.
Ο Δήμαρχος θα βρεθεί το Σάββατο σε μεγάλο δίλλημα αν θα στηρίξει την ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί επι της ουσίας το νομοσχέδιο ή αν θα στηρίξει το φίλο του πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη που το τελευταίο διάστημα τον χρειάζεται πολύ, μα πάρα πολύ..
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης καλεί τα δημοτικά συμβούλια και τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων να συνεδριάσουν άμεσα και να λάβουν αποφάσεις στη βάση του σχετικού ψηφίσματος.
Το πιθανότερο λοιπόν όλων είναι ο Δήμαρχος να διαβάσει το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και να ζητήσει από τους δημοτικούς συμβούλους να το ….εγκρίνουν ως έχει, οπότε και «να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα και να μην χάνουν άδικα το χρόνο τους».
Εξάλλου δήμαρχος είναι, την απόλυτη πλειοψηφία έχει, οπότε και κάνει ό,τι του γουστάρει…
Και αυτό ακριβώς είναι που θέλει να διατηρήσει πάση θυσία τόσο ο δήμαρχος Κεφαλονιάς όσο και οι πλείστοι των δημάρχων που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να χάσουν ούτε το ελάχιστο από την απόλυτη κυριαρχία τους χάρη στο εκλογικό σύστημα που τους ανέδειξε στις τελευταίες εκλογές.
Στη εν λόγω συνεδρίαση του Σαββάτο ο δήμαρχος Κεφαλονιάς θα δώσει μάχη για να διατηρήσει τα απολυταρχικά προνόμια που του δίνει ο μέχρι τώρα τρόπος εκλογής του .
Διότι σήμερα διαθέτει 25 συμβούλους σε σύνολο 41 και είναι ο κυρίαρχος του παιγνιδιού ενώ αν είχε εκλεγεί με την απλή αναλογική θα είχε όλους και όλους 12 συμβούλους και θα έπρεπε να βρει συμμάχους , θα έπρεπε να βρει προτάσεις , θα έπρεπε να συζητήσει με τα μέλη του ΔΣ για σύνθεση απόψεων . Αυτές οι συζητήσεις δεν είναι «παζάρι» είναι Δημοκρατία. Εάν κάποιοι δήμαρχοι τις μετατρέψουν σε «παζάρι» είναι γιατί μέχρι εκεί φθάνει η δική τους φιλοσοφία και αντίληψη για τη δημοκρατία.
Αλλά για τέτοια είμαστε τώρα;; O κ. Παρίσης το είπε άλλωστε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ «η απλή αναλογική είναι καταστροφή για το τόπο».. Πλήρης ταύτιση του «τόπου» με τα προσωπικά του προνόμια.
Απλή αναλογική = η δημοκρατία του Δημότη
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή του ς είναι το πρώτο ζήτημα για τους εν ενεργεία Δημάρχους όπως ο κ. Παρίσης, και η εξήγηση στο γιατί «κόβουν τις φλέβες τους» οι νυν δήμαρχοι προκειμένου να διατηρηθεί το σημερινό εκλογικό σύστημα και αφορίζουν την απλή αναλογική είναι μια και μοναδική : Να μην χάσουν την ΠΛΑΣΤΗ ΙΣΧΥ τους !
Ο κ. Παρίσης οφείλει λοιπόν ευθέως και δίχως περιστροφές να απαντήσει στο ΔΣ: Ποιο είναι το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα για την αποτύπωση της λαϊκής ψήφου; Το σημερινό ή η απλή αναλογική;
Ο ισχυρισμός της ΚΕΔΕ ότι Το σχέδιο νόμου αν εφαρμοστεί θα προκαλέσει ακυβερνησία στους Δήμους» , είναι μέγα ψεύδος !
Και είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι ισχυρίζονται τα περί ακυβερνησίας ουδείς δεν μπαίνει στον κόπο να πει την αλήθεια….Τι προβλέπεται πραγματικά το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική.
Πριν λοιπόν καταλήξετε στη δαιμονοποίηση της απλή αναλογικής διαβάστε τα άρθρα 186 και 188 του νομοσχεδίου για να διαπιστώσετε με ποιόν τρόπο θα εγκρίνεται ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα του κάθε Δήμου.
Λέει λοιπόν το Νομοσχέδιο ότι αν μια πρόταση δεν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο , εγκρίνεται με σχετική πλειοψηφία!
Είναι αυτό χάος και διάλυση του δημοτικού συμβουλίου; Όχι βέβαια.
Είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, είναι ΔΙΑΛΟΓΟΣ , είναι συνυπευθυνότητα.. Αλλά όσοι έχουν μάθει στο «αποφασίζουμε και διατάσουμε» δεν είναι διατεθειμένοι να το χάσουν..
Ψηφοδέλτια και όχι λίστες ομηρίας
Μια άλλη καινοτομία του Νομοσχεδίου είναι ο μειωμένος αριθμός των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές. Θυμάστε τα ψηφοδέλτια σεντόνια των τελευταίων δημοτικών εκλογών των 300 και βάλε υποψηφίων? Θυμάστε ονόματα; Σόγια; κουμπάρους, συζύγους, αδελοφξάδελφα; Ποια ήταν η λογική αυτών των ψηφοδελτίων; ΟΛΟΙ στο σεντόνι για να σιγουρέψουμε τους ψήφους της κάθε φαμίλιας! Καταντήσαμε να είναι τα ψηφοδέλτια όσοι και οι ψηφοφόροι! Μάντρωμα κανονικό δηλαδή.
Αυτό το μάντρωμα των ψηφοφόρων οι νυν δήμαρχοι και βεβαίως και ο δημαρχος Κεφαλονιάς δεν θέλουν να το χάσουν.
Είναι «αντιδημοκρατική λογική» να φτιάχνει ψηφοδέλτιο ένας υποψήφιος δήμαρχος με 45 υποψήφιους πχ στην περίπτωση της Κεφαλονιάς και είναι «δημοκρατικό» να θέλει ψηφοδέλτιο με ….310 υποψήφιους ??
Και όμως οι νυν δήμαρχοι και ο δήμαρχος Κεφαλονιάς βεβαίως επιθυμούν να διατηρήσουν τα σεντόνια των 300 και υποψηφίων γιατί αυτό απαιτεί μηχανισμό, απαιτεί χρήματα, απαιτεί έλεγχο οικογενειών . Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας. Μέχρι σήμερα γενικά , ψηφοδέλτια έφτιαχναν όσοι είχαν χρήματα και μηχανισμό. Ετσι θα έπρεπε να καταφύγουν σε χρηματοδότες (αν οι ίδιοι δεν είχαν λεφτά) και σε κομματική στήριξη για να εξασφαλίσουν το μηχανισμό.
Με το νομοσχέδιο, μπορεί να κατέβει ο καθένας δημότης για υποψήφιος δήμαρχος χωρίς κόστος και χωρίς «μηχανισμό» που θα του εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά συζητώντας με τους χωριανούς του και προσπαθώντας να τους πείσει για το όραμά του.
Και πολύ περισσότερο ο κάθε ένας μπορεί να κατεβαίνει στο χωριό του για πρόεδρος αν έχει κάτω από 500 κατοίκους ή αν έχει πάνω από 500 κατοίκους (εκτός από Αργοστόλι, Ληξούρι) να βρει άλλους δύο χωριανούς του και να κατέβουν μαζί με μόνο κόστος …. ένα δεκάρικο για παράβολο !
Τέρμα λοιπόν οι υποψήφιοι δήμαρχοι που στηρίζονταν στα τζάκια (κομματικούς μηχανισμούς), στους χρηματοδότες ή στα δικά τους χρήματα. Τέρμα οι αγορές και οι εξαγορές υποψηφίων για να φθάσουμε στους 300!
Εσείς ποιο βρίσκεται πιο δημοκρατικό? Να έχει το δικαίωμα ο κάθε δημότης ανεξάρτητα από τζάκι και τσέπη να κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος ή να κατεβαίνουν μόνο όσοι στηρίζονται σε κάθε είδους μηχανισμούς και διαθέτουν χρήματα;
Oι κύριοι Πατούλης και Παρίσης πάντως επιθυμούν τα τζάκια και το χρήμα που τα διαθέτουν λίγοι και εκλεκτοί. Και αυτό το λένε δημοκρατία.
Κοινότητες αυτοδύναμες και ανεξάρτητες από το Δήμαρχο
Το νομοσχέδιο δίνει πραγματικά ζωή και δύναμη στα χωριά. Δημιουργεί πάλι τις Κοινότητες οι οποίες θα έχουν το δικό τους προϋπολογισμό για τα έργα του χωριού τους και δεν θα ζητιανεύουν από το δήμαρχο – αφέντη για μια λάμπα ή να καθαρίσουν το χορτάρι.
Όμως οι νυν δήμαρχοι δεν το θέλουν αυτό! Κινδυνολογούν αναφέροντας ότι
«(Το σχέδιο νόμου) επιχειρεί να επαναφέρει από το «παράθυρο» τις Κοινότητες, με το εκλογικό σύστημα, την κατανομή αρμοδιοτήτων, την κατάρτιση του προϋπολογισμού και την κατανομή της ΣΑΤΑ, γεγονός που αποτελεί ουσιαστικά μια αντιμεταρρύθμιση στον «Καλλικράτη». Με τον τρόπο αυτό τα Δημοτικά έργα δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν. Ο κατακερματισμός της χρηματοδότησης των δημοτικών έργων στις Τοπικές Κοινότητες καθιστά αδύνατη την υλοποίηση τους».
Πρόκειται για μεγάλο ψέμα! Δείτε πόσο φρόντισε τα χωριά μας η δημοτική αρχή που είχε την απόλυτη πλειοψηφία. Δείτε πόσα έργα έκανε. Τι εικόνα εχετε: Εγκατάλειψη, ανύπαρκτα έργα .
Τα έχουμε γράψει στο kefaloniapress άπειρες φορές και το αυτί του κ. Παρίση και μαζί του αντιδημάρχου των μεγάλων έργων Διονύση Λυκούδη δεν ιδρώνουν !
Τα χωριά της Κεφαλονιάς έχουν εγκαταλειφτεί στη μοίρα τους !
Κάθε χρόνο άπειρες οι υποσχέσεις και το τεχνικό πρόγραμμα γεμίζει έργα. Το αποτέλεσμα, κάθε χρόνο; Μηδέν στο πηλίκο ! Ψίχουλα ! Τίποτα !
Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των εσόδων από τις ανεμογεννήτριες (κοντά 2 εκατομμύρια ευρώ) που αν και υποχρεωτικά πρέπει να πάνε στα χωριά που τις φιλοξενούν, πεισματικά πάνε στην «μαύρη τρύπα» του ταμείου του δήμου.
Από τα 2 εκατ. έσοδα μόλις ….5 χιλιάρικα έχουν πάει (για μια παιδική χαρά στα Διλινάτα) για το σκοπό που δίνονται !
Από τα κοντά 15 εκατομμύρια ευρώ (επίσημα) έσοδα από τα δημοτικά σπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης στα 7 χρόνια Δημαρχίας Παρίση, στα χωριά της Σάμης και ειδικότερα στον Καραβόμυλο και τα Χαλιωτάτα δεν έχει επενδυθεί ούτε ένα ευρώ !
Mε το νομοσχέδιο όμως τα λεφτά αυτά θα πάνε στα χωριά, θα τα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι κάτοικοι με το κοινοτικό τους συμβούλιο, και όχι ο δήμαρχος.
Τι σημαίνει αυτό? Και έργα θα γίνονται και τα χωριά θα είναι ανεξάρτητα από τον κάθε κομματάρχη δήμαρχο.
Αυτό όμως δεν το θέλουν οι νυν δήμαρχοι ούτε ο κ. Παρίσης βεβαίως.
Η θέσπιση της απλής αναλογικής θα φέρει πολιτικές ανακατατάξεις σε όλες τις τοπικές κοινωνίες και βεβαίως και στο νησί μας .
Νέα πρόσωπα θα εμφανιστούν στα δημοτικά πράγματα, νέα δημοτικά σχήματα και συνδυασμοί θα δημιουργηθούν, τα παλιά πρόσωπα οι αιώνιοι δήμαρχοι και οι αιώνιοι ίδιοι αντιπολιτευόμενοι θα χάσουν τη πλασματική τους ισχύ και θα μειωθούν οι δυνάμεις τους στη πραγματική τους απήχηση στη κοινωνία ή μπορεί και να εξαφανιστούν.
Αυτές τις ανακατατάξεις δεν τις επιθυμεί καμία καθεστηκυία τάξη πραγμάτων είτε είναι πλειοψηφούσα παράταξη είτε είναι θεσμοθετημένη μείζον αντιπολίτευση..
Και θα δούμε ίσως σκηνές απείρου κάλλους, ισχυρές συμπολιτεύσεις και επίδοξες αντιπολιτεύσεις ,να πλέουν στο ίδιο μήκος κύματος και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να καταψηφίσουν την απλή αναλογική. Οι νέοι θεσμοί θέλουν και νέα μυαλά.. Κάποιοι αρνούνται πεισματικά να τα αλλάξουν (τα μυαλά τους).. Οι εποχές όμως θα τους ξεπεράσουν, θα τους ξεβράσουν στην ακτή..
Το Σάββατο , στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το νομοσχέδιο που καθιερώνει την απλή αναλογική θα συγκρουστούν δυο λογικές, δυο πολιτικές.
Η πολιτική των νυν δημαρχαίων : « Ισχυρές» , πλαστές πλειοψηφίες για τον απόλυτο έλεγχο των δημοτών και την χωρίς έλεγχο διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
και η πολιτική του νέου νομοσχέδιου για περισσότερη δημοκρατία στους δήμους, για δημάρχους που θα διοικούν ΜΑΖΙ με τους δημότες , για αυτοδύναμες κοινότητες και νοικοκυρεμένα χωριά.
Το τι θα αποφασιστεί , είναι στο χέρι του κάθε δημοτικού σύμβουλου. Και σε αυτό θα κριθούν όλοι. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση.
H συντακτική ομάδα του kefaloniapress
√ Διαβάστε και αυτό : ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι : Ποιος θα ήταν ο συσχετισμός δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς αν οι εκλογές είχαν γίνει με την απλή αναλογική το 2014?