Αντιγράφουμε απο τον προσωπικό λογαριασμό στο facebook της  , Μπέττυ Χατζηνικολάου, πρ. προέδρου του ΕΟΤ.

Λίγα λόγια για το νομοσχέδιο για τις θεματικές μορφές τουρισμού

Είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται συστηματικά με τον Τουρισμό, ότι το θέμα των ορισμών των μορφών τουρισμού δεν αποτελεί αντικείμενο νομοθετικών ρυθμίσεων, αλλά θέμα, που χειρίζεται η επιστήμη και που επομένως το αναζητά κανείς στη σχετική βιβλιογραφία. Ο αριθμός και το περιεχόμενο των θεματικών μορφών τουρισμού μεταβάλλεται ραγδαία, ανάλογα με τις συνθήκες (κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές) και με τις νέες ανάγκες και νοοτροπίες, που διαμορφώνονται στις σύγχρονες κοινωνίες.

Μπέττυ Χατζηνικολάου , πρ. πρόεδρος ΕΟΤ

Αυτό είναι κάτι, που το έχω κι εγώ και πολλοί συνάδελφοι στον Τουρισμό υποστηρίξει επανειλημμένα και όταν ο κ.Νικητιάδης ή η κα Κεφαλογιάννη, ως τότε υπουργοί τουρισμού, πρότειναν νομοσχέδια που περιλάμβαναν ορισμούς θεματικών μορφών. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει μορφές αποδεκτές και ασκούμενες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, που έχουν διαμορφωθεί στο απώτερο ή πρόσφατο παρελθόν.

Αυτό, που είναι αντικείμενο ενός νομοσχεδίου σε σχέση με τις θεματικές μορφές τουρισμού θα ήταν να ρυθμίσει τις έννομες σχέσεις δηλ. τα εκατέρωθεν δικαιώματα και υποχρεώσεις όσων εμπλέκονται σε αυτές, και μάλιστα με στόχευση κυρίως την προστασία του καταναλωτή, κάτι που δεν κάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με μόνη εξαίρεση τις άδειες των ΠΥΤ και την εγγραφή στο μητρώο για ορισμένες από τις ρυθμιζόμενες –υποτίθεται-μορφές.

Οι ορισμοί του νομοσχεδίου είναι ανακριβείς και τρόπον τινά φλύαρα, αν όχι παραληρηματικά, διατυπωμένοι, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν δραστηριότητες, που ο συντάκτης δεν γνωρίζει σε βάθος. Εξού πχ και η κατάταξη του γαμήλιου τουρισμού στον….πολιτιστικό τουρισμό, το ξεχείλωμα του αθλητικού τουρισμού, ώστε να περιλάβει όλες τις δραστηριότητες περιπέτειας κ.ο.κ.

Τελικά, δύσκολα καταλαβαίνει κανείς σε τί αποσκοπεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο (εκτός από το να εμφανίσει «νομοθετικό έργο»). Είναι βέβαιο, ότι, ως έχει, δεν εξυπηρετεί τίποτε και δεν χρειάζεται . Ρυθμίσεις για τουρισμό υγείας, αγροτουρισμό, αλιευτικό τουρισμό έχουν ήδη θεσμοθετήσει προηγούμενοι υπουργοί, αλλά δεν υπάρχει αναφορά ή συσχέτιση με αυτές (κι αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει σύγχυση), ενώ ρυθμίσεις για το θαλάσσιο τουρισμό και τον καταδυτικό τουρισμό έχουν περιληφθεί ( και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια φυσικά) σε νομοθετήματα του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Είναι προφανές ότι δεν έχει νόημα να λάβει κανείς μέρος στη διαβούλευση  διότι είναι βέβαιο, ότι απόψεις όπως οι παραπάνω δεν θα προβληματίσουν, πολύ δε περισσότερο δεν θα εισακουστούν, και ο ίδιος θα αισθανθεί αφελής αν όχι γραφικός.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις