Η απάντηση στην ερώτηση «πες μου έναν γνωστό ντετέκτιβ», συνήθως είναι «ο Σέρλοκ Χολμς» ή «ο Ηρακλής Πουαρώ». Δύο πασίγνωστοι εξιχνιαστές εγκλημάτων, οι οποίοι όμως ήταν αποτέλεσμα μυθοπλασίας και του δημιουργικού οίστρου των εμπνευστών τους, του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και της Αγκάθα Κρίστι. Όμως, η πλειοψηφία του κόσμου δύσκολα έχει έρθει έστω και κάποια φορά στη ζωή του σε επαφή με κάποιον ιδιωτικό ερευνητή. Εκτός εάν του έχει χρειαστεί και έχει καταφύγει σε αυτόν…
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε πώς είναι η δουλειά ενός ανθρώπου που βιοπορίζεται στον συγκεκριμένο χώρο. Ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίον δρα, τι κάνει για να φέρει εις πέρας μια υπόθεση, ποιες δυσκολίες συναντά και ποια είναι τα πράγματα που ενδεχομένως να τον φοβίζουν. Για τον λόγο αυτό, το newsbeast.gr απευθύνθηκε σε έναν άνθρωπο που δέχθηκε να μιλήσει με όνομα και επώνυμο για όλα αυτά. Άλλωστε, ο Φώντας Βρόσγος έχει συμμετάσχει σε πολλές έρευνες και έχει εξιχνιάσει εξίσου πολλές υποθέσεις, οπότε αποτελεί -εκ των πραγμάτων- ένα πρόσωπο γνωστό στο κοινό. Ιδιαίτερα το φίλαθλο…
«Τι σχέση έχει όμως η δουλειά του Γιαννιώτη ιδιωτικού ερευνητή με τον αθλητισμό;», ίσως να ρωτήσει κανείς. Όχι, εκείνος δεν… ξεσκονίζει υποθέσεις που έχουν σχέση κυρίως με τον αθλητικό χώρο. Απλώς, λόγω της ενασχόλησής του με την αγαπημένη του ομάδα, τον ΠΑΣ, τον οποίον ακολουθεί ανελλιπώς από το 2009, έχοντας το πόστο του υπεύθυνου ασφαλείας της ΠΑΕ, τον έχει μετατρέψει σε μια ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμη φυσιογνωμία στα ποδοσφαιρικά δρόμενα. Ας κάνουμε και μια αποκάλυψη σε αυτό το σημείο: από εκεί τον γνωρίζει και ο συντάκτης αυτού του κειμένου…
Τα social media στην υπηρεσία του ιδιωτικού ερευνητή
Ο κ. Βρόσχος είναι πάνω από τρεις δεκαετίες στον χώρο της ιδιωτικής έρευνας. «Ξεκίνησα το 1987 να ασχολούμαι με το επάγγελμα. Μπήκα στον χώρο, λόγω του θείου μου και συνεργάτη μου, Γιώργου Τσούκαλη. Από τότε και για περίπου 31 χρόνια ασκώ το επάγγελμα αυτό», αναφέρει ένας από τους πρωτεργάτες του γραφείου «Tsoukalis Jet-Set».
Μια από τις βασικές απορίες για το συγκεκριμένο επάγγελμα, αφορά το πώς ο κόσμος μπορεί να βρει τον άνθρωπό του, για την υπόθεση που τον απασχολεί: «Συνήθως μας ψάχνουν οι πελάτες από διάφορες αγγελίες και από διαφημίσεις στο ίντερνετ, ακόμη και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Μετά από αυτό, «στη συνέχεια απευθύνονται σε εμάς. Συζητάμε την υπόθεση, ενημερώνουμε τον πελάτη τι μπορούμε να κάνουμε και μετά πάμε στο επόμενο σκέλος, που είναι να γίνει η δουλειά και να λυθεί η υπόθεση».
Από πού έρχονται οι πληροφορίες σε αυτόν και τους συνεργάτες του; «Εξαρτάται από την υπόθεση. Κάθε μια είναι διαφορετική. Στον χώρο μας κυρίως ασχολούμαστε με υποθέσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, βιομηχανικές ή ναυτιλιακές υποθέσεις, εξαφανίσεις προσώπων ή οφειλετών και προστασία ενδίκων σε υποθέσεις ναρκωτικών». Φυσικά, δεν λείπουν και οι προσωπικές υποθέσεις, «αλλά αυτές είναι σε πολύ μικρότερο βαθμό», μας ενημερώνει.
«Με στιγμάτισε η υπόθεση Γιακουμάκη»
Αν και όπως τονίζει ο κ. Βρόσγος, οι υποθέσεις που θυμάται έντονα δεν είναι λίγες, ωστόσο ξεχωρίζει την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που έγινε και στην πόλη του, τα Ιωάννινα. «Η υπόθεση αυτή με στιγμάτισε περισσότερο. Και αυτό γιατί ήταν ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, με μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη».
Είναι λογικό να φανταζόμαστε ότι η δουλειά αυτή θα έχει και πολλά περίεργα. Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει: «Στις υποθέσεις που ερευνούμε συνήθως δεν υπάρχουν περίεργα πράγματα. Εμείς αναλαμβάνουμε κάποιες έρευνες, με διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα και τη συμμετοχή ανθρώπων». Και ούτε κάποιο περίεργο σκηνικό του έρχεται πρόχειρα στο μυαλό. «Όλες οι δουλειές δεν εξελίσσονται πάντα όπως θα θέλαμε, υπάρχουν και τα απρόοπτα, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο…», σχολιάζει.
«Καμία σχέση με αυτά που παρουσιάζονται στις ταινίες»
Όταν ο κόσμος φαντάζεται τη δουλειά ενός ιδιωτικού ερευνητή, ίσως να σκέφτεται κάποιους ανθρώπους που τη στήνουν σε αυτοκίνητα και κάνουν παρακολούθηση, τρώνε ντόνατς ή σάντουιτς μέσα σε αυτό και διαβάζουν μια εφημερίδα για κάλυψη. «Επηρεάζονται κυρίως από τις ταινίες που βλέπουν στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Όμως, αυτό το σκηνικό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Ωστόσο, για το εάν υπάρχει το κομμάτι της παρακολούθησης στη δουλειά του, λέει: «Ενδεχομένως να λέγεται και επιτήρηση αυτό. Είναι η νομοθεσία τέτοια, που έχουν αλλάξει κάποια πράγματα και δεν ονομαζόμαστε πλέον ντετέκτιβς, αλλά ιδιωτικοί ερευνητές. Υπάρχει η νομοθεσία που προβλέπει κάποια πράγματα και εμείς κινούμαστε μέσα στα πλαίσια του νόμου».
Για τη συνεργασία με τις Αρχές, καθώς έχουν συμβάλει στην εξιχνίαση υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας, διακίνησης ναρκωτικών και πώλησης όπλων, απαντάει: «Κατά καιρούς συνεργαζόμαστε με τις Αρχές. Έχουμε λύσει πράγματι αρκετές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, ενώ πέρσι τέτοια εποχή είχαμε βρει όπλα, σφαίρες και ναρκωτικά στην περιοχή της Ηπείρου, σε μια μεγάλη υπόθεση».
Στην ερώτηση για το εάν υπάρχει εκτίμηση από πλευράς Αρχών για τη δουλειά τους, απαντάει: «Σαφώς και υπάρχει. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις, αλλά σε γενικές γραμμές η συνεργασία μας με την Αστυνομία είναι εξαιρετική. Οπότε δεν τίθεται κάποιο θέμα».
«Όταν έχεις να κάνεις με το υπόκοσμο, εννοείται ότι φοβάσαι»
Σε πολλούς ανθρώπους που τον γνωρίζουν, δημιουργείται η απορία πώς μπορεί και προλαβαίνει να ασχολείται ταυτόχρονα με ΠΑΣ Γιάννινα και τη δουλειά του. «Εάν θέλει κανείς, προλαβαίνει τα πάντα. Εγώ είμαι υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Βρίσκω τον τρόπο -και σε συνεννόηση με τους συνεργάτες μου- όταν η ομάδα παίζει εκτός έδρας, να κανονίζω το πρόγραμμά μου αναλόγως και να πηγαίνω μαζί της».
Εάν το πόστο στον ΠΑΣ βοηθάει κατά κάποιον τρόπο τη δουλειά του, δηλώνει: «Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Είναι διαφορετικά πράγματα. Η δουλειά μου στον ΠΑΣ έχει να κάνει με τη φύλαξη και την επιτήρηση της ομάδας στο γήπεδο και εκτός αυτού, όπως και στις μετακινήσεις των μελών της».
Με δεδομένο ότι υπάρχει όξυνση στον χώρο του ποδοσφαίρου και το κλίμα κάποιες φορές… μυρίζει μπαρούτι, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η φύλαξη της αποστολής του ΠΑΣ είναι δύσκολη δουλειά. Βεβαίως, η ομάδα της Ηπείρου είναι από τις πλέον συμπαθείς στην Ελλάδα και αυτό κάνει το έργο του κ. Βρόσγου σαφώς πιο εύκολο, ωστόσο όπως τονίζει «όλες οι δουλειές είναι δύσκολες και απαιτητικές».
Έτσι, στη σύγκριση για το ποια από τις δύο αυτές δουλειές είναι πιο απαιτητική, υπογραμμίζει: «Σίγουρα οι έρευνες είναι πιο δύσκολες, γιατί έχουν μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς έχουμε κινδυνεύσει. Δεν ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με εμπόρους ναρκωτικών και όπλων και με διάφορους ανθρώπους του υποκόσμου.
Και παραδέχεται: «Έχουμε νιώσει το αίσθημα του κινδύνου και έχουμε φοβηθεί πολλές φορές. Δεν μπορεί κανείς σε αυτήν τη δουλειά να πει ότι δεν φοβάται. Όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους του υποκόσμου, εννοείται ότι φοβάσαι, αλλά παίρνεις και τα ανάλογα μέτρα για να απορείς να ανταπεξέλθεις στη δουλειά σου».