Ο Δήμος και η προοπτική του
Ακούστηκαν διάφορες απόψεις σχετικά με το θέμα της διάσπασης του Δήμου τις οποίες τιμώ (ασχέτως αν συμφωνώ με αυτές) όπως και τους φορείς τους. Αυτό που απουσιάζει κατά τη δική μου άποψη από την διαλεκτική για το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό θέμα είναι η αυτοκριτική.
Σε ποιο βαθμό άραγε ευθύνεται ο Καλλικράτης για την μη απόδοση των ανταποδοτικών τελών από ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες) στην τοπική κοινότητα Διλινάτων; Είναι πολλά αυτού του είδους τα ερωτήματα και όλα μαζί οδήγησαν στις πρόσφατες λαϊκές συνελεύσεις με την συλλογή υπογραφών και τα δημοσιοποιημένα ψηφίσματα (απολύτως δικαιολογημένα ως προς τα παράπονα των συμπολιτών μας).
Ως εκ τούτου για την οικονομία του χώρου και του χρόνου δεν θα επαναλάβω αιτήματα της Σάμης, του Πόρου, του Ληξουρίου και άλλων περιοχών του νησιού μας γιατί είναι ήδη γνωστά. Ακούγοντας κάποιος ουδέτερος παρατηρητής όλα αυτά τα παράπονα τα οποία καταμαρτυρούν εγκατάλειψη των τριών τετάρτων του νησιού, θα περίμενε πως τουλάχιστον το Αργοστόλι είναι μια πόλη υπόδειγμα στην οποία έχουν γίνει εκείνα τα μεγάλα και μικρά έργα τα οποία συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Είναι όμως έτσι;
Έχει λυθεί για παράδειγμα το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης; Ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με την καθημερινή ταλαιπωρία των δημοτών, αλλά και με την οικονομική ανάπτυξη. Λειτούργησε κανένα μουσείο στο νησί; Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον τουρισμό αλλά και με την αξιοπρέπεια μας ως χώρα.
Από τη στιγμή που εγκρίνεται μια χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, το Πράσινο Ταμείο ή κάποιο Υπουργείο για την ανακατασκευή παραδείγματος χάρη μιας πλατείας, δεν χρειάζεται καν Δήμαρχος. Το ψαλίδι ακόμη και μόνο του μπορεί να κόψει την κορδέλα. Το δύσκολο είναι να συντάξει κάποιος με την συναίνεση της κοινωνίας ένα στρατηγικό σχέδιο για ισόρροπη ανάπτυξη όλου του νησιού (ανάπτυξη δεν είναι μόνο ο τουρισμός αγαπητέ μου κύριε Βαγγέλη Κεκάτε – το λέω με σεβασμό και το εννοώ), θέτοντας προτεραιότητες στα έργα υποδομών και ενισχύοντας συλλογικές δράσεις οι οποίες θα ανακόψουν ένα νέο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης εντός (ή ακόμα χειρότερα εκτός) του νησιού με ότι συνεπάγεται αυτό.
Η τουριστική δραστηριότητα εξαρτάται από πλήθος παραγόντων οι οποίοι ξεφεύγουν από τον ανταγωνισμό μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων του νησιού ή και μεταξύ των νησιών του Ιονίου. Αντιθέτως η περίοπτη θέση στη λίστα του ποσοστού εγκατάλειψης των μαθητών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, έχει να κάνει ακριβώς με την μονοδιάστατη λογική της εποχικής ανάπτυξης. Αυτό μας έλειπε να συγκρίνουμε τον οποιονδήποτε Δήμαρχο (για να μην παρεξηγηθώ τονίζω τον – οποιονδήποτε) με τον Ανδρέα Λασκαράτο, τον Νίκο Καββαδία ή τις τόσες και τόσες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών του νησιού μας.
Η επιτυχία οποιουδήποτε Δημάρχου θα κριθεί από την ευημερία του νησιού και την κοινωνική συνοχή η οποία εσχάτως διακυβεύεται. Σημαντική η τουριστική ανάπτυξη αλλά δεν είναι η μόνη. Ποια ήταν για παράδειγμα μέχρι σήμερα η πολιτική του Δήμου για τις δημοτικές βοσκήσιμες γαίες και την στήριξη των κτηνοτρόφων του νησιού; Ποια ήταν η πολιτική για την ενίσχυση των μελισσοκόμων ή των ελαιοπαραγωγών; Δεν είναι όλα θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα Open Mall για την τόνωση των δημοτικών αγορών; Ποιες είναι οι καινοτόμες δράσεις που υιοθετήθηκαν για την σύνδεση του τουρισμού και της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας;
Όταν σε μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύεται η λειτουργία του κυλικείου στο νεκροταφείο του Δράπανου, τι ακριβώς μπορούν να περιμένουν οι επαγγελματίες της Σάμης του Ληξουρίου ή του Πόρου;
Θα ήθελα εδώ να πω παρενθετικά, πως αυτές οι εκδηλώσεις συμμετοχικής Δημοκρατίας των κατοίκων του νησιού δεν πρέπει στο μέλλον να εκλείψουν αλλά να ενδυναμωθούν, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η τελική απόφαση για την διάσπαση του Δήμου. Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα κινείται ο πρόσφατος νόμος Κλεισθένης Ι, τον οποίο ελάχιστοι έχουν μελετήσει και ακόμη περισσότεροι αγνοούν.
Όταν ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής είναι διεκπεραιωτικός, λογικό είναι να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπάθησε να λύσει. Όταν ο ρόλος της δημοτικής αντιπολίτευσης είναι διακοσμητικός, λογικό είναι να μην ενισχύεται η λογοδοσία η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία ακόμη και μικρομεσαίας επιχείρησης και όχι Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όταν το πολιτικό φαινόμενο στα πλαίσια του Δήμου εξαντλείται στο τρολάρισμα των αντιπάλων, λογικό είναι η όποια Αρχή να χάνει το κύρος και την αξιοπιστία της.
Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα της διάσπασης ή μη του Δήμου, αυτό που απαιτείται είναι η ενεργοποίηση όλων εκείνων των υγειών δυνάμεων οι οποίες θα προτάξουν το συμφέρον του νησιού πάνω από το δικό τους.
Τέλος επειδή η διάθεση γραφής αυτού του άρθρου δεν είναι στείρα αντιπολιτευτική, υπογράφω με την διαδρομή μου στη ζωή και όχι με την κομματική μου ταυτότητα.
- Αριστοτέλης Μπατιστάτος
- Ταξίαρχος ε.α.
Συνετή , αληθινή και πλήρως κατανοητή η θέση του κ Μπατιστάτου , δίνει προοπτική μέλλον και ουσία στην όλη συζήτηση για το χωροταξικο των δήμων .