Η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί από χθες 151 βουλευτές, με τους 145 να ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τους έξι, που είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προ τριών εβδομάδων, να παραμένουν μεν ανεξάρτητοι, αλλά να δηλώνουν επισήμως, στο προεδρείο της Βουλής, ότι στηρίζουν το έργο της κυβέρνησης.

Την εξέλιξη αυτή είχαν προδιαγράψει από το Σάββατο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr, με την χαρακτηριστική φράση: «ως εδώ, δεν θα προτείνουμε αλλαγές για τις κοινοβουλευτικές ομάδες, αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος έκφρασης των έξι ανεξάρτητων βουλευτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

  • Γράφει η Μαρίνα Μάνη
  • m.mani@euro2day.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του Μαξίμου έφτασαν στο «ως εδώ» για δύο λόγους:

* Πρώτον, ο Σταύρος Θεοδωράκης απέρριψε δημοσίως κάθε προσπάθεια «διάσωσης» των κοινοβουλευτικών ομάδων που έχουν απομείνει με 2-3 βουλευτές, όπως είπε. Συνεπώς, εάν το κυβερνών κόμμα επέμενε στη «διάσωση», όλοι θα πίστευαν ότι το κάνει προς χάριν του Πάνου Καμμένου, «είτε λόγω δήθεν σικέ διαζυγίου είτε επειδή ο πρωθυπουργός είναι εκβιαζόμενος από τον πρώην εταίρο του».

* Δεύτερον, ο κ. Καμμένος κλιμάκωσε τις επιθέσεις στην κυβέρνηση και έστρεψε τα βέλη του στον ίδιον τον πρωθυπουργό, καθώς όλοι τον «είδαν» πίσω από τις διαρροές για τα περί… Μαλδίβων.

Η οργή «χτύπησε ταβάνι» στο Μαξίμου και, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του το Σάββατο, «ο Τσίπρας είναι έτοιμος να απασφαλίσει». Τελικά… απασφάλισε και με την επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ζήτησε «να μην αλλάξει στον Κανονισμό της Βουλής ούτε σημείο στίξης», ακυρώνοντας όλες τις σχετικές συζητήσεις – ακόμα και τις πιο ήπιες για τη διατήρηση των «πολιτικών προνομίων» των αρχηγών των (πρώην) κοινοβουλευτικών ομάδων.

Με την κίνηση αυτή σήκωσε το γάντι που του πετούσε διαρκώς τις τελευταίες ημέρες ο κ. Καμμένος, δείχνοντας ότι «δεν εκβιάζεται από κανέναν». Κατά τις πληροφορίες, η εξέλιξη βρήκε απολύτως σύμφωνο τον κ. Βούτση, ο οποίος δεν ήταν υποστηρικτής της αλλαγής στον Κανονισμό της Βουλής, ενώ είχε μπει προσωπικά στο στόχαστρο και του κ. Καμμένου και της ΝΔ η οποία συζητούσε το ενδεχόμενο πρότασης μομφής εναντίον του.

Το «χτύπημα» στον Π. Καμμένο

Η χαριστική(;) βολή στον πρώην εταίρο του ήρθε λίγες ώρες αργότερα, όταν… βρέθηκε και ανακοινώθηκε επισήμως, εντός της Ολομέλειας, ο τρόπος συμπόρευσης με την κυβέρνηση των έξι ανεξάρτητων βουλευτών που της είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Το παράδοξο (που δεν έχει ξανασυμβεί, ομολογουμένως) είναι πως στους έξι ανήκουν οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις οι οποίοι παραμένουν βουλευτές των ΑΝΕΛ. Αυτό σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης δηλώνουν στο προεδρείο της Βουλής ότι στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς να διαγράφονται από το κόμμα τους.

Εάν ο κ. Καμμένος τους θέσει εκτός, τότε η δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ πέφτει στα τέσσερα μέλη και παύει αυτομάτως να υφίσταται. Εάν τους κρατήσει εντός, είναι προφανές το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος που θα έχει.

«Το τι θα κάνει ο κ. Καμμένος είναι δικό του θέμα» απαντούν κοφτά επιτελικά στελέχη, δείχνοντας όχι μόνο ότι το περίφημο «διαζύγιο» δεν ήταν… σικέ ή συναινετικό, όπως επέμενε (μέχρι χθες) η ΝΔ, αλλά και ότι ο ακήρυχτος πόλεμος με τον πρώην υπουργό Άμυνας, κηρύχθηκε.

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, δεν μας εκβιάζει με τίποτα, ας προχωρήσει όπως νομίζει», παρατηρούν τα ίδια στελέχη, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα στον πρώην εταίρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μέχρι προχθές ο κ. Καμμένος εμφανιζόταν να αδιαφορεί για το εάν θα βρεθεί ή όχι τρόπος «διάσωσης» της κοινοβουλευτικής ομάδας του, χθες το απόγευμα επανήλθε ζητώντας ερμηνεία του Κανονισμού ώστε να μην πάψει να υφίσταται. Κάτι που θα συμβεί εάν διαγράψει τους δύο… συμπολιτευόμενους βουλευτές του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζουράρις εξελέγη βουλευτής ως συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ, που σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του από το κόμμα, αλλά αποπομπής του από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Όπως δηλαδή έκανε η Φώφη Γεννηματά με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο (ΔΗΜΑΡ) όταν ο τελευταίος υπερψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο κ. Μητσοτάκης μας έκανε… αυτοδύναμους»

Όσο για την αντίδραση της ΝΔ στην κίνηση των έξι ανεξάρτητων βουλευτών, το σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα είναι χαρακτηριστικό: «ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να κάνει …αυτοδύναμη την κυβέρνηση Τσίπρα στο τελευταίο οκτάμηνο της θητείας της».

Εξηγώντας ότι η ΝΔ, όπως και το ΚΙΝΑΛ, απαξίωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν οι έξι βουλευτές («κυβέρνηση κουρελού») και στη συνέχεια επέμειναν στην απώλεια της δεδηλωμένης πλειοψηφίας επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την πλειοψηφία στις επιτροπές της Βουλής παρά μόνο στην Ολομέλεια.

«Ε, τώρα την έχει την πλειοψηφία και στις επιτροπές και στην Ολομέλεια. Κι αν θέλουν, πάλι, ονομαστικές ψηφοφορίες, θα τις έχουν μέχρι να τελειώσει η θητεία της Βουλής. Αλλά σε αναγκαστικές εκλογές δεν θα μας σύρουν», η κατακλείδα.

Αντεπίθεση στη ΝΔ από Μαξίμου-ΣΥΡΙΖΑ

Στις αντιδράσεις της ΝΔ απάντησαν κυβερνητικές πηγές σε υψηλούς, ειρωνικούς, τόνους. «Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και τις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ήττες στις ονομαστικές ψηφοφορίες, επέμεναν να αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία. Σήμερα που οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη κουρελιάστηκαν άπαξ δια παντός, είναι λογικό να έχει νεύρα», δήλωσαν.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και το σχόλιο της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου: «Η χυδαία επίθεση της ΝΔ στους έξι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι αποκαλυπτική, τόσο της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης, όσο και της αδυναμίας του να αντιπαρατεθεί με πολιτικά επιχειρήματα και θέσεις».

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις