«Ανοίγει η ψαλίδα, ανοίγει η ψαλίδα…»

«Ανοίγει η ψαλίδα, ανοίγει η ψαλίδα…». Να μου το θυμηθείτε, κάπως έτσι θα πάμε μέχρι τις 20 του Οκτώβρη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε προεκλογική του συγκέντρωση θα ασκεί βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και ο Άδωνις Γεωργιάδης θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα «Σκόπια», μέχρι να πεισθεί και ο Νίκος Δένδιας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μεταμοντέρνα εκδοχή του ΛΑΟΣ.

Αριστοτέλης Μπατιστάτος

Γράφει ο Αριστοτέλης Μπατιστάτος (*)

Η Ντόρα Μπακογιάννη πάλι, δήλωσε ότι θα την αποκαλεί Βόρεια Μακεδονία και γενικώς ο καθένας στο Μοσχάτο θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα ανάλογα με το μέγεθος της βασιλόπιτας, άσχετα αν οι γείτονες έχουν ήδη ξεκινήσει να αποκαθηλώνουν από παντού τον όρο «Μακεδονία σκέτο» (από τις πινακίδες των αυτοκινήτων και το twitter, μέχρι τα κυβερνητικά κτίρια και τα διαβατήρια τους). Ως εκ τούτου στο Μοσχάτο είναι αποφασισμένοι να κόβουν βασιλόπιτες μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Ουδείς (εκτός απ’ τον Θεόδωρο Τσουκάτο) μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς σκέφτεται, λέει και κάνει η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο «πρώην» μου θα επιβεβαιώνει διαρκώς τον κανόνα πως, όταν χωρίζουμε δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι.

Απ’ την άλλη είναι και ο Πρόεδρος της Βουλής με τις σιβυλλικές του δηλώσεις. Οι εκλογές (λέει) αποκλείεται να γίνουν Μάρτιο ή Απρίλιο, οπότε τι πιο λογικό, στο Μοσχάτο να καταλήξουν ότι αυτές θα γίνουν τον Μάιο. Για Φεβρουάριο δεν προλαβαίνουμε γιατί είναι κουτσός και είχαμε και τον Άγιο Βαλεντίνο (βοήθεια μας).

Πάμε όμως στα σοβαρά γιατί κάποιοι νιώθουν αυτοδύναμοι (όχι πως τα προηγούμενα δεν ήταν).

Η μοναδική εταιρία η οποία προέβλεψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 και μάλιστα μόνο ως προς το ΝΑΙ και το ΟΧΙ (ως προς τα ποσοστά τους ούτε αυτή) ήταν η Prorata. Μιλάμε για την διερεύνηση ενός ερωτήματος (ΝΑΙ ή ΟΧΙ) το οποίο δεν ήταν για τους περισσότερους μια απόφαση της τελευταίας στιγμής, αλλά μια συνειδητή επιλογή (ανεξάρτητα από το βαθμό ενημέρωσης του καθενός για την ουσία του ερωτήματος).

Δυόμιση μήνες μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και έναν μόλις μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, όλες ανεξαιρέτως οι εταιρίες έδειχναν λίγο έως πολύ ντέρμπυ την εκλογική μάχη της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, η οποία έληξε με 7,4 μονάδες διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ εντός Βουλής ενώ σε καμία δημοσκόπηση δεν υπερέβαιναν το 3%.

Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν από τις δημοσκοπήσεις ως τρίτο κόμμα, με μέσο όρο 13,2 μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και 6 μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ, ενώ τελικά κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 16,78%.

Αναφέρομαι στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις γιατί αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, δεν θα βρούμε κάποια εκλογική μάχη στην οποία οι δημοσκόποι να είναι υπερήφανοι για τις επιδόσεις τους. Με αποκορύφωμα το φιάσκο των exit polls του 2000, όπου η Νέα Δημοκρατία κοιμήθηκε στην κυβέρνηση και ξύπνησε στην αντιπολίτευση.

Η έλλειψη πολιτικού αφηγήματος για την επόμενη μέρα (στο Μοσχάτο έχουν μείνει στην προηγούμενη) και η αδυναμία προσαρμογής στην πραγματικότητα των θετικών μέτρων που νομοθετούνται για τους πολλούς, είναι οι δύο λόγοι για τους οποίους το βράδυ των εκλογών οι εταιρίες δημοσκοπήσεων θα αναζητούν ξανά την αιτία της αναξιοπιστίας τους στην έλλειψη «τεχνικών εργαλείων» και στην «αλλοπρόσαλλη» εκλογική συμπεριφορά της κοινωνίας.

Εκλογές θα γίνουν στις 20 του Οκτώβρη όταν εκτός από όλα τα άλλα θετικά τα οποία είναι σε εξέλιξη, θα έχει νομοθετηθεί ξανά και η 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους η επαναφορά της οποίας είναι για την νεοφιλελεύθερη λογική της Νέας Δημοκρατίας αντιαναπτυξιακό μέτρο, όπως και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ελπίζουμε το βράδυ των εκλογών να είναι σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ και ο Γιάννης Πρετεντέρης γιατί αυτή τη θλίψη ξέρουμε, αυτήν εμπιστευόμαστε.

ΥΓ: Οι «μαύρες πλερέζες» έρχονται εντός της εβδομάδας και θα σας τις φορέσουν όλοι αυτοί τους οποίους αφήσατε στη μαύρη τους τη μοίρα.

Αριστοτέλης Μπατιστάτος
Ταξίαρχος ε.α.

Συγγραφέας – Πολιτικός Επιστήμονας
Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Μέλος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» (όχι μέλος του ΚΕΦΙΜ)
Μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Κραναίας (για την κυρία Γιάννα Κουλουμπή)

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Ξεκουμπίδια και γρήγορα .
    Όσο γρηγορότερα φύγετε τόσο το καλύτερο .
    Το μόνο που καταφέρατε είναι να αποδιαλύσετε ένα ήδη κατεστραμμένο κράτος

Comments are closed.