Πρώτο δεδομένο: Ο δήμος Κεφαλονιάς κατέρρευσε λόγω της ανικανότητας της   δημοτικής αρχής της παράταξης της «Ισχυρής Κεφαλονιάς» των Α. Παρίση – Δ. Λυκούδη  εννιά χρόνια να κάνει το ελάχιστο έργο. Με δικιά της ομολογία εγκατέλειψε την «περιφέρεια» (όλη η Κεφαλονιά εκτός Αργοστολίου) και θα ασχοληθεί μαζί της ….την επόμενη τετραετία.

 Δεύτερο δεδομένο: Ο δήμαρχος Α. Παρίσης και ο Ανταυτού Δ. Λυκούδης επανειλημμένα μιλάνε για εγκατάλειψη του δήμου από την Κυβέρνηση. Χθες μόλις στην κοπή της πίτας του δήμου ο κ. Παρίσης είπε ότι ««Πενιχρά έσοδα έχει ο δήμος λόγω των περικοπών της κυβέρνησης. Είναι κατά 65% λιγότερᨻ.

Όμως οι δικοί του απολογισμοί τον διαψεύδουν και τον ενοχοποιούν για τα μέσα που χρησιμοποιεί προκειμένου να κάνει (φτηνή) αντιπολίτευση

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς; Το 2011 ο δήμος πήρε ως κρατική επιχορήγηση 10.938.146,72 ευρώ και το 2017 πήρε …. 14.374.752,51 ευρώ (πρόσφατη απόφαση του ΔΣ 50/13-2-2019), δηλαδή αύξηση … 31,41% !!!!!

 Τρίτο δεδομένο: Εκτός λοιπόν τους αναληθείς ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής περί μείωσης της κρατικής επιχορήγησης υπάρχει και ο επίσης αναληθής ισχυρισμός ότι έργο έγινε μόνο στο Αργοστόλι φυσικά για ….ψηφοθηρικούς λόγους.

Η αλήθεια είναι ότι όσα έργα έγιναν είναι «της αρπαχτής» και τσίπικα που ήδη διαλύονται. Η αλήθεια είναι ότι το πολυδιαφημισμένο «νέο Αργοστόλι» είναι ….μια ψεύτικη και παραμορφωτική εικόνα. Και αυτό γιατί αφενός οι γειτονιές του Αργοστολίου (π.χ. λαϊκές κατοικίες) έχουν εγκαταλειφτεί στη μοίρα τους όπως τα χωριά και αφετέρου ό,τι  είχε φτιαχτεί από τους προηγούμενους απαξιώθηκε, εγκαταλείφτηκε και σήμερα αποτελούν μαύρη κηλίδα για το Αργοστόλι και τη  δημοτική αρχή όπως ο Κούταβος, το Νάπιερ, τα Λυκιαρδοπουλάτα κ.α.

Τέταρτο δεδομένο: Η διάσπαση του δήμου πήρε περίπου παλλαϊκές διαστάσεις.

Με πρώτους και καλλίτερους τους Ληξουριώτες – Παλικισιάνους που η εγκατάλειψη της Παλικής μετά τους σεισμούς το 2014 μόνο με βομβαρδισμένο τοπίο μετά τον πόλεμο συγκρίνεται. Και τους Σαμικούς, Πυλαρινούς, Ρισιάνους με τα τεράστια έσοδα (σπήλαια, Μύρτος, Αιολικά πάρκα, λιμάνια κ.λ.π.) που εξαφανίζονται 9 χρόνια τώρα και ούτε δεκάρα τσακιστή δεν επενδύεται στην περιοχή , να απαιτούν δικαιολογημένα οργισμένοι την αυτονόμησή τους.

 Πέμπτο δεδομένο: Η δημοτική αρχή, όπως συνήθως στα δύσκολα, προσπάθησε από το 2013 που είχε πρωτομπεί το ζήτημα της διάσπασης …να το φαιδροποιήσει. Ψηφίζοντας τα πρωτοκλασάτα στελέχη υπέρ ….πέντε, δεκαπέντε κ.λ.π. δήμους. Και αφού δεν κατάφερε να ευτελίσει το παλλαϊκό αίτημα της διάσπασης, «έβαλε χέρι» στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, κινητοποίησε δήθεν αγανακτισμένους πολίτες (βλέπε μερίδα Θηνιατών) και στο τέλος έβαλε τα μεγάλα μέσα. Από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι κάποια κυρία του κομματικού μηχανισμού που την έφεραν για την πίτα της ΝΟΔΕ να δηλώνουν πηγαίνοντας κόντρα στο λαϊκό αίσθημα πως «Η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με το σπάσιμο του Δήμου».

 Έκτο δεδομένο: Για να είμαστε σωστοί «υπόγειες διαδρομές» και υψηλές γνωριμίες για το σαμποτάρισμα της διάσπασης δεν χρησιμοποίησε μόνο το Μέγαρο, αλλά και κάποιοι άλλοι που τόπαιξαν …. «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ». Η τοπική κοινωνία είναι μικρή άλλωστε και όλα μαθαίνονται.

 Έβδομο δεδομένο: Η μετακίνηση της Θηνιάς (Ζόλα, Αγκώνας, Νύφι και Θηνιά) στο Ληξούρι ήλθε σαν φυσικό αποτέλεσμα της απόλυτης εγκατάλειψης των τεσσάρων τοπικών κοινοτήτων στη μοίρα τους από την ηγεσία του Μεγάρου. Αλήθεια ο δήμαρχος κ. Παρίσης και ο αντιδήμαρχος έργων κ. Δ. Λυκούδης επισκέφτηκαν μία φορά έστω κάποιο χωριό της Θηνιάς για να συζητήσουν με τους κατοίκους τα προβλήματά τους;  Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν κάποιοι βλέποντας μπροστά να προωθήσουν τη δημιουργία αυτόνομης δημοτικής ενότητας στα πλαίσια του νέου δήμου Ληξουριού που τους δίνει τεράστια διοικητικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα όντας σε ένα δήμο με δύο μόνο δημοτικές ενότητες και όχι με τις ισχυρές πληθυσμιακά ενότητες Αργοστολίου, Λειβαθούς και Ελειού Πρόνων.

 Όγδοο δεδομένο: Η περίπτωση της Θηνιάς και ο απαράδεκτος τρόπος εμπλοκής της δημοτικής αρχής και της προστατευόμενης της τοπικής ηγεσίας της ΝΟΔΕ είναι χαρακτηριστικό της αλαζονείας και της καθεστωτικής αντίληψης της.

Πρώτα έστησαν μια κακόγουστη παράσταση στο γραφείο της βουλευτή  όχι για να υποστηρίξουν, όπως αποδείχθηκε, το αίτημα να μην μετακινηθεί η Θηνιά, αλλά να αναδείξουν στο πανελλήνιο τον δήθεν προπηλακισμό της γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Κεφαλονιάς κ. Θεοπεφτάτου για το τότε επίκαιρο Μακεδονικό ζήτημα.

Και ύστερα να βάλουν ένα στέλεχός τους ,με το που βγήκε στα μέσα η τροπολογία , να διακηρύττει πως «Δεν θα περάσει με τίποτε η Θηνιά στο Ληξούρι» να αποκαλεί «ετερόκλητη» τη βουλευτή (αλήθεια με το «ετερόκλητη» μήπως βγαίνει κάποιος πόνος του Μεγάρου σχετικά με εσωτερικές της ΝΔ καταστάσεις;) και τον υπουργό να τον χαρακτηρίζει «διορισμένο» (λες και οι υπουργοί ….εκλέγονται).

 Ένατο δεδομένο: Τα ψωμιά της Ισχυρής Κεφαλονιάς και της διανδρίας Παρίσης – Λυκούδης  τελειώσανε ! Το φωνάζει η ίδια η παράταξή τους. Το δείχνει η στάση και οι ενέργειές της. Γρήγορα θα αποτελεί παρελθόν. Τα μόνο που θα αφήσει πίσω της είναι εμπάθεια, αλαζονεία και μίσος. Και φυσικά ….ανοιχτές υποθέσεις με τα πειθαρχικά και τα ποινικά δικαστήρια . Στην ιστορία θα μείνουν όχι μόνο με αρνητικό πρόσημο αλλά και με μαύρο, κατάμαυρο, φόντο.

 Το σπάσιμο του δήμου και οι τρεις νέοι δήμοι είναι δικό τους δημιούργημα .

Όπως και η δημιουργία της δημοτικής ενότητας Θηνιάς στο νέο δήμο Ληξουρίου, δικό της δημιούργημα είναι !

 Όσοι Θηνιάτες διαφωνούν με την μετακίνηση της Θηνιάς στο Ληξούρι ας ζητήσουν τα ρέστα τους από το Μέγαρο, φωνάζοντας τους στα χωριά της Θηνιάς να τους δείξουν….το ανύπαρκτο έργο τους.

Δημιουργήματα της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ  της δημοτικής αρχής  είναι και η κατάρρευση του ενιαίου δήμου Κεφαλονιάς και φυσική συνέπεια αυτής η μετακίνηση της Θηνιάς !

Και αν τολμήσει αυτή η καταστροφική τοπική εξουσία να κατεβάσει συνδυασμούς στους τρεις δήμους στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου και υποψήφιο στις βουλευτικές εκλογές …. «θα δει πόσα απίδια παίρνει ο σάκος» , οι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να ανταποδώσουν την εγκατάλειψη και τη περιφρόνηση.

Το Μέγαρο με την  ηγετική του διανδρία «Έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες»…..τόσο απλά !

 Ενας Θηνιάτης

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις