Κατά τον Πινοσέτ η καταλληλότερη ημέρα για να καταργήσει κάποιος την Εργατική Πρωτομαγιά, ήταν η ίδια η Πρωτομαγιά. Μαζί με την άκρως συμβολική κατάργηση της ο Χιλιανός δικτάτορας επίλεξε την ίδια ημέρα (1η Μαΐου 1981) για να ανακοινώσει την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και την ελεύθερη επιλογή κύριας και επικουρικής ασφάλισης από ιδιωτικές εταιρίες. Για να κατανοήσει κάποιος την αποτυχία τους συστήματος αρκεί να γνωρίζει πως οι μόνοι οι οποίοι εξαιρέθηκαν από αυτή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη Χιλή ήταν αυτοί που έφεραν τον Πινοσέτ στην εξουσία. Οι στρατιωτικοί.
-
Γράφει ο Αριστοτέλης Μπατιστάτος
- Ταξίαρχος ε.α.
Το σύστημα αυτό βεβαίως κατέρρευσε όχι μόνο στη Χιλή αλλά και όπου αλλού εφαρμόσθηκε στον πλανήτη (και στην Ευρώπη) σταδιακά μέχρι το 2008 μετά την μεγάλη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, επιβαρύνοντας τους κρατικούς προϋπολογισμούς και αναγκάζοντας τα κράτη που το είχαν υιοθετήσει να επιστρέψουν στο αναδιανεμητικό σύστημα. Στην Ελλάδα ως ιδέα έχει διατυπωθεί ξανά στο παρελθόν από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Σημίτη και επανέρχεται τώρα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ως ιδιωτικοποίηση του τρίτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος (επικουρικής ασφάλισης) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτό σημαίνει δύο πράγματα.
Πρώτον τεράστια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για τους ήδη δικαιούχους επικουρικής ασφάλισης (η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο θα κοστίσει περίπου 30 δις ευρώ αν όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση) και δεύτερον απώλεια εσόδων από τον ΕΦΚΑ με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος (προφανέστατα μείωση και των κύριων συντάξεων). Επιπλέον οι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές εταιρίες θα ζουν καθημερινά με τον εφιάλτη επισφάλειας της κεφαλαιοποίησης των εισφορών τους σε επενδυτικά προϊόντα, έχοντας ως σχετικά πρόσφατο παράδειγμα την κατάρρευση της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ στην Ελλάδα ή της AIG στις ΗΠΑ.
Στις 7 Ιουλίου ο κάθε Έλληνας Πολίτης θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο προγράμματα τα οποία θα καθορίσουν το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος. Ανάμεσα στο υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα η βιωσιμότητα του οποίου έχει εξασφαλισθεί μέχρι το 2070 χωρίς περικοπή συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας και για το οποίο έχει «ματώσει» τα τελευταία δέκα χρόνια για να το στηρίξει και στο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Σχολής του Σικάγο το οποίο εφάρμοσε πρώτος ο Πινοσέτ και κατέρρευσε παντού στον πλανήτη.