Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα
Α. Οι τάσεις
Η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας με το χθεσινό 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε την απαραίτητη ανάλυση των αποτελεσμάτων και, συνάμα, την πολιτική εκτίμηση της λαϊκής ετυμηγορίας. Ας μας επιτραπεί να διαχωρίσουμε αυτήν την ανάλυση σε επιμέρους ενότητες, προκειμένου να μη χαθούν σκέψεις και νοήματα μέσα σ’ ένα ατελείωτο κείμενο.
Γράφει ο Γιάννης Βαρούχας
Να διευκρινίσω ότι όλες μας οι αναφορές θα είναι σε επίπεδο Ιονίων Νήσων(Ευρωεκλογές-Περιφερειακές) και Δήμου Αργοστολίου.
Αν δεχθούμε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα είναι χειροπιαστά δείγματα των τάσεων που επικρατούν μέσα σε μία κοινωνία, τότε η πρώτη και κύρια τάση που διαφάνηκε από το σύνολο των καλπών είναι, το δίχως άλλο, αυτή της συντήρησης. Στις ευρωεκλογές είδαμε τα δεξιά κόμματα να συγκεντρώνουν περίπου το μισό εκλογικό σώμα, ενώ στις Περιφερειακές ξεπέρασαν το 50% κατά τουλάχιστον πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Στην αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού τα πράγματα μπερδεύονται κάπως καθώς κάθε συνδυασμός μπορεί και «αντλεί» ψήφους απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους με περισσότερη ευκολία. Ωστόσο, κι εκεί φάνηκε αυτή η τάση καθώς το νέο δημοτικό συμβούλιο που προέκυψε απ’ την 1η Κυριακή είναι ελάχιστα ανανεωμένο και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν, μονοπωλούν μπορεί επίσης να ειπωθεί, στην τοπική πολιτική σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες.
Δυσάρεστο είναι το γεγονός ότι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο το γυναικείο φύλο θα εκπροσωπείται από μόλις μία Δημοτική Σύμβουλο! Αυτό καταδεικνύει τη λάθος νομοθέτηση περί ποσόστωσης φύλου επί των υποψηφιοτήτων και όχι επί των εκλεγμένων μελών όπως θα έπρεπε. Θεωρώ ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μία οπισθοδρομική τάση που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.
Η απλή αναλογική έδινε τη δυνατότητα σε μικρότερα πολιτικά σχήματα να παίξουν καθοριστικό ρόλο στα πράγματα και να μπορούν να ασκήσουν μία χρήσιμη αντιπολίτευση. Είδαμε όμως την πόλωση αλλά και τη συσπείρωση των δύο πρώτων να ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη και ουσιαστικά να απομονώνει τις άλλες προτάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το άθροισμα των τριών συνδυασμών που δεν πέρασαν στο 2ο γύρο δεν ξεπερνάει το ποσοστό του δεύτερου! Συνεπώς ανανεωτική τάση δεν υπήρξε.
Απ’ την άλλη όμως, και με δεδομένο ότι οι δύο πρώτοι δε θα συνεργαστούν, η δημοτική αρχή θα χρειάζεται πλέον τις ψήφους δύο ακόμη παρατάξεων για να περνάει τα θέματα που θα έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Ακόμη μία τάση που διαφάνηκε, ίσως η δυσμενέστερη όλων, είναι αυτή της απαξίωσης. Η αποχή διατηρήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ενώ το μέτρο για το δικαίωμα ψήφου απ’ τα 17 είτε δε χρησιμοποιήθηκε είτε, στις περιπτώσεις που ασκήθηκε το δικαίωμα, έγινε ένα μέσο αποδοκιμασίας, απαξίωσης και χλευασμού του πολιτικού συστήματος. Άρα, εδώ μάλλον θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τα αποτελέσματα και να επανεξετάσουμε το μέτρο.
Τέλος, αυτό που έγινε αντιληπτό σε όλους όσους συμμετείχαμε στην εκλογική διαδικασία, είναι το γεγονός ότι στις δημοτικές εκλογές τα πολιτικά προγράμματα μειονεκτούν κατάφορα έναντι των διαπροσωπικών σχέσεων και εξαρτήσεων. Αυτό φάνηκε απ’ το γεγονός ότι οι συνδυασμοί που είχαν τα καλύτερα δουλεμένα και επεξεργασμένα προγράμματα βρέθηκαν ουραγοί, ενώ πρώτευσαν αυτοί που έταζαν «λαγούς με πετραχήλια»…
Στο επόμενα μέρη της επικοινωνίας μας θα μας απασχολήσουν περισσότερα θέματα όπως τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος, οι πολιτικοί συσχετισμοί και η απαραίτητη αυτοκριτική. Συνεχίζεται…
Αργοστόλι, 3 Ιουνίου 2019