Oι πρόεδροι των κοινοτήτων και οι ευθύνες τους στην τελευταία νεροποντή

652

Μέσα στη λάσπη θάφτηκε πάλι η Αγία Ευφημία, τα Δρακοπουλάτα και το Νύφι με την νεροποντή να αφήνει πίσω της ανθρώπους ξεσπιτωμένους, περιουσίες διαλυμένες και νοικοκυριά μέσα στη χώμα.

Το δυστύχημα είναι, ότι δεν μπορούμε πλέον να κατηγορούμε μόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα γιατί προκύπτουνε ευθύνες που κάποιοι δεν ανέλαβαν ποτέ.

Ο δ/ντης Πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας κ. Βαγγέλης Ανδρεάτος είπε σε δήλωσή του: Δέκα χρόνια δεν είχε καθαριστεί το φράγμα του χειμάρρου στο Νύφι παρόλο που ήταν στην ευθύνη του Δήμου.

Αν και υπάρχουνε ενστάσεις, ότι η  συντήρηση φραγμάτων και χειμάρρων ήταν πάντα αρμοδιότητα της Νομαρχίας όταν υπήρχε και στην συνέχεια της Περιφέρειας.

Είμαι σίγουρος όμως ότι όποιου κι αν ήταν η αρμοδιότητα, τον κόσμο τον ενδιαφέρει γιατί δεν έγινε κάτι πριν συμβεί η καταστροφή κι εδώ  πατριώτες μεγάλη ευθύνη κατά την ταπεινή μου άποψη, φέρνουνε KAI οι πρόεδροι των κοινοτήτων.

Ο κάθε δήμος και περιφέρεια θα το δεχτώ, ότι έχουν να διαχειριστούνε πολλά και διάφορα προβλήματα σε όλη τους την επικράτεια και πιθανόν  να τους ξεφύγουν κάποια πράγματα ή να τα αφήσουν σε δεύτερη μοίρα αλλά εκείνοι οι πρόεδροι που εκλέγονται στα χωριά τους τι ρόλο παίζουν τελικά;

Εκείνοι είναι που γνωρίζουνε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους, εκείνοι ξέρουν που είναι το κάθε ρέμα και εκείνοι θα έπρεπε να απαιτούν την κινητοποίηση των υπηρεσιών.Αν το είχαν κάνει, αλλά δεν τους άκουσε κανείς, να το αποδείξουνε με έγγραφα για να βγάλουν και  την ευθύνη από πάνω τους.

Για παράδειγμα, είδαμε τον πρόεδρο του Νυφίου στα τηλεοπτικά πλάνα να μιλάει για την καταστροφή σαν τουρίστας λες και δεν ζει εκεί, δεν γνώριζε ότι το φράγμα ήταν ακαθάριστο και δεν είχε συντηρηθεί τόσα χρόνια. Κι αν δεν ήξερε ας ρώταγε, αυτή είναι η δουλειά του. Να προλαβαίνει καταστάσεις κι όχι εκ των υστέρων να περιφέρεται ως κλαίουσα ιτιά.

Υπήρχαν αναφορές από τους μετεωρολόγους για σφοδρή κακοκαιρία κι είχε προηγηθεί  η καταστροφή στην Αγία Ευφημία. Στο Νύφι επίσης, αυτό είχε ξανασυμβεί και το 1991 και το 2008,δεν ήταν κάτι αναπάντεχο.

Και για να μην μου πει κανείς ότι ο πρόεδρος με τα νέα δεδομένα δεν έχει αρμοδιότητες, για να θυμηθούμε τι ισχύει για κοινότητες:

Οι αποφάσεις του προέδρου κοινότητας έως και τριακοσίων (300) κατοίκων, καθώς
και του συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων κατοίκων, με τις οποίες
διατυπώνονται προτάσεις για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους σύμφωνα με τις
διατάξεις των άρθρων 82, 83 κα 84 του ν. 3852/2010, διαβιβάζονται στον δήμαρχο
μέσα σε προθεσμία οκτώ (8) ημερών από τη λήψη τους. Ο δήμαρχος φροντίζει να
τεθούν αμέσως υπόψη των αρμόδιων οργάνων του δήμου (δηλ. του δημοτικού συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής), τα οποία
οφείλουν να τις μελετήσουν και να ενημερώσουν σχετικά για κάθε θέμα το αρμόδιο
όργανο της κοινότητας μέσα σε ένα (1) μήνα.

Πότε λοιπόν διαβιβάστηκαν στον δήμαρχο ανάλογα αιτήματα που αφορούν άμεσα τους κατοίκους; Δεν είστε κύριοι μόνο για τις λάμπες στους δρόμους, και λίγο τσιμέντο  παραμονές εκλογών γιατί  η φύση δυστυχώς  εκδικείται και  τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

Από εδώ και πέρα μόνο τέτοιας έντασης φαινόμενα θα βλέπουμε να συμβαίνουνε και στην περιοχή μας, οπότε  φροντίστε νωρίς για τους κατοίκους σας, το συμφέρον των οποίων εκλεγήκατε για να  υπηρετείτε πρώτα εσείς και μαζί με τον εκάστοτε δήμαρχο.

Αριστοφάνης ο νεότερος

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις