Αρθρογράφος: Άγγελος Λεβέντης **
Ψυχοθεραπευτής

Οι άνθρωποι νομίζουν ότι η όμορφη τέχνη, οι ανακαλύψεις και οι πετυχημένες επιχειρήσεις είναι η εκτέλεση ενός σχεδίου που υπήρχε στο μυαλό κάποιου ανθρώπου και πως το μόνο που χρειάστηκε να κάνει είναι να το υλοποιήσει. Κάτι σαν τη συνταγή μαγειρικής.

Αυτό δεν είναι πολύ ρεαλιστικό.

Γιατί κάνουμε προγραμματισμό (και γιατί δεν πρέπει)

Ο προγραμματισμός παρέχει μια αίσθηση ελέγχου. Φανταζόμαστε ένα αποτέλεσμα. Οργανώνουμε τα βήματα για να φτάσουμε εκεί. Μετά εκτελούμε. Ελέγχουμε το πεπρωμένο μας!

Ακούγεται υπέροχο, σωστά; Αλλά στην πραγματικότητα, δεν έχουμε καμία ιδέα τι θα μας προσφέρει το σύμπαν. Ό,τι κι αν πιστεύεις ότι έρχεται για εσένα – τα επόμενα 5 λεπτά ή 5 χρόνια – κάτι σου ξεφεύγει. Η φαντασία μας είναι απίστευτα περιορισμένη και το σύμπαν απίστευτα απέραντο.

Και παρότι όλοι οι σχεδιασμοί βασίζονται στην ικανότητά σου να προβλέψεις με ακρίβεια το μέλλον. Κάτι το οποίο βέβαια δε μπορείς να κάνεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορείς να σχεδιάσεις την αναπάντεχη γνωριμία σε μια εκδήλωση ή την κεραυνοβόλο ιδέα καθώς κάνεις μπάνιο. Εντούτοις αυτά τα μη-σχεδιασμένα γεγονότα συνήθως συμβάλλουν στην επιτυχία ή αποτυχία όλων των προσπαθειών σου.

Εν συντομία: Τα σχέδια μας βασίζονται σε μια έκδοση του μέλλοντος που πιθανόν να μη συμβεί ποτέ. Μια εναλλακτική πραγματικότητα. Όσο καλό και αν είναι το πλάνο σου, αν δημιουργήθηκε πριν την ώρα του είναι προϊόν μυθοπλασίας. Και είναι η συνταγή για την καταστροφή.

Πως να κάνεις Πλάνο Ζωής

Χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την κοινή έννοια του προγραμματισμού. Χρειάζεται να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας ώστε να λειτουργούμε αυθόρμητα. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το σύμπαν ακριβώς όπως είναι. Και να παραμείνουμε ανοιχτοί στις ευκαιρίες που θα έρθουν προς το μέρος μας.

Αυτό λέγεται αυτοσχεδιασμός.

  • Έτσι γράφουν οι συγγραφείς τα βιβλία.
  • Έτσι γίνεται το stand-up comedy.
  • Έτσι μιλάμε στους αγνώστους.
  • Έτσι τρέχουν οι επιχειρήσεις.
  • Έτσι πρέπει να ζεις.

Σίγουρα δε λέω ότι οι συγγραφείς δεν έχουν ένα μυθιστορηματικό σκελετό ή δεν ξέρουν για τα θέματα με τα οποία θέλουν να καταπιαστούν. Ούτε λέω πως οι προβλέψεις για το μέλλον δεν πρέπει να λειτουργούν ως προειδοποίηση.

Χρειάζεται, απλώς, να σταματήσουμε να προγραμματίζουμε λεπτό-προς-λεπτό και να προγραμματίσουμε μεγαλύτερες περιόδους της ζωής μας, να γίνουμε πιο επινοητικοί, να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας και να δεχτούμε όλες τις εκβάσεις της ζωής.

Προγραμμάτισε μεγάλες περιόδους της ζωής σου

Το πλεονέκτημα του προγραμματισμού μια μεγάλης περιόδου είναι ότι σου επιτρέπει να είσαι παρών/ούσα. Δεν χρειάζεται να εκτελείς απλώς ένα σενάριο. Μπορείς να ενσωματώσεις οτιδήποτε συμβαίνει τριγύρω που θα κάνει ακόμα καλύτερο από ότι το προγραμμάτισες.

Επειδή είμαι χρόνια σε όμιλο δημόσιας ομιλίας ρητορικής έχω πολύ ζωντανό παράδειγμα στο κομμάτι της προετοιμασμένης ομιλίας.

Έχεις προσπαθήσει ποτέ να δώσεις μια ομιλία απομνημονεύοντας λέξη προς λέξη κάθε πρόταση; Αν ναι, τότε σίγουρα ήσουν δύσκαμπτος/η. Δεν υπήρχε αλληλεπίδραση με το κοινό. Και αν συνέβη κάτι απρόοπτο, πιθανώς δυσκολεύτηκες πολύ να επανέλθεις στη σειρά που ήσουν ή τα έχασες εντελώς.

Σε αντίθεση με αυτό, σε μια ομιλία που σχεδίασες το θέμα για το οποίο ήθελες να μιλήσεις, κάλυψες και πάλι όλα τα κύρια σημεία. Αλλά αυτή τη φορά η ροή του λόγου ήταν πολύ καλύτερη και είχες επαφή με το κοινό. Και αν τα πράγματα βγήκαν εκτός προγράμματος ήσουν έτοιμος/η να ανταποκριθείς. Μπορεί μάλιστα να έγινε και ακόμα καλύτερη η παρουσίασή σου.

Δεν ξέρεις αυτά που δεν ξέρεις.

Μιλώντας σε κάποιον άγνωστο άνθρωπο: Μπορεί να μην έχω κάποιο σενάριο αλλά ξέρω ότι θέλω να μάθω τι ξεχωριστό έχουν.

Στην επιχείρησή μου: Μπορεί να μην έχω ακριβές ετήσιο ή 5ετές πλάνο αλλά ξέρω ότι θέλω καθημερινά να παρέχω την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών πάντα με χαμόγελο.

Στην οικογένειά μου: Μπορεί να μην έχω ιδέα πως θα εξελιχθεί.

Στη ζωή μου: Μπορεί να μην ξέρω ακριβώς τι θα συμβεί ώρα με την ώρα αλλά ξέρω ότι κάθε στιγμή θέλω να επιλέγω την ευτυχία.

Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πρόγραμμα / μέθοδος / σύστημα αλλά να λειτουργείς ελεύθερα μέσα σε αυτό. Να βγεις από τη ρουτίνα κάποιες φορές. Έτσι κι αλλιώς ένα πρόγραμμα είναι Οδηγός όχι Ευαγγέλιο.

Να είσαι εύπορος

Όχι, όχι, δεν εννοώ απαραίτητα σε χρήματα. Να έχεις αρκετούς πόρους (υλικούς, πνευματικούς και ανθρώπινους) για να μπορείς α) να υλοποιήσεις όσα χρειάζεσαι και β) να καλύψεις ό,τι απρόβλεπτο συμβεί.

Αν θέλεις να αλλάξεις δουλειά, χρειάζεται να βάλεις χρήματα στην άκρη, να κάνεις νέες επαφές με ανθρώπους, διασυνδέσεις – γνωριμίες που θα οδηγήσουν να κάνεις μια ευκολότερη μετάβαση.

Σε ό,τι κι αν έχεις επιλέξει επαγγελματικά να κάνεις, γίνε καλός, πολύ καλός. Συνέχισε την πρακτική και παρακολούθησε νέα σεμινάρια και εκπαιδεύσεις για να γίνεις καλύτερος. Δεν είναι στόχος τό τέλειο, στόχος είναι η συνεχής εξέλιξη.

Οι ανθρώπινοι πόροι, οι άνθρωποι που γνωρίζεις είναι η δύναμη σου. Επένδυσε χρόνο στους κατάλληλους ανθρώπους που θα σε κάνουν πλούσιο, πλούσιο συναισθηματικά, πλούσιο σε ιδέες, πλούσιο σε υπέροχες εμπειρίες.

Εμπιστεύσου τον εαυτό σου (και το σύμπαν).

Δεν υπάρχει πάντα σαφής διέξοδος. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις: η φαντασία σου πασχίζει.

Αν εμπιστευτείς βαθιά τον εαυτό σου, τις απεριόριστες δυνατότητες που έχεις μέσα σου και το γεγονός ότι μπορείς να βασιστείς στον εαυτό σου, θα είσαι έτοιμος να διαχειριστείς κάθε κατάσταση που θα προκύψει.

Go with the flow ή Αποδέξου οποιαδήποτε έκβαση.

Αυτό είναι σημαντικό! Βασικό. Σε καθιστά ικανό/ή να κάνεις τα πάντα.

Χρειάζεται να επιτρέψεις την πιθανότητα να μη λειτουργήσει τίποτα από αυτά που έχεις προγραμματίσει.

Η ζωή συνεχίζει. Θα είσαι καλά! Ή θα γίνεις σύντομα.

Όταν συνειδητοποιήσεις ότι θα είσαι καλά ό,τι κι αν γίνει, δεν έχεις πλέον την ανάγκη να ελέγξεις τον κόσμο. Χαλαρώνεις. Και προς έκπληξη σου το να μη χρειάζεσαι τα πράγματα να γίνουν ακριβώς έτσι όπως τα θέλεις να γίνουν υπάρχει μεγαλύτερη περίπτωση να γίνουν όπως θέλεις. Σκέψου όλες τις στιγμές που ήθελες κάτι διακαώς σε αντίθεση με τις στιγμές που επιθυμούσες κάτι και δεν το πίεσες.

Να έχεις στόχους, σίγουρα, αλλά χρειάζεται να αποδεχτείς ότι όλες οι εκβάσεις είναι πιθανές.

Αν εμπιστευτείς και αποδεχτείς, θα είσαι ελεύθερος.

**

Ο Άγγελος Λεβέντης είναι Κοινωνικός Λειτουργός & Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής – Ψυχοδραματιστής. Εργάζεται στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Παράλληλα παρέχει ιδιωτικά ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Διοργανώνει σεμινάρια αυτογνωσίας, βιωματικά και θεματικά workshops.

 

Πηγή https://www.psychology.gr

Link άρθρου https://www.psychology.gr/thetiki-psychologia/3991-pos-na-sxediaseis-ti-zoi-sou-xoris-na-apogoiteyesai.html

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις