Τελικά σε τούτη την πατρίδα κανένας δεν παίρνει τις ευθύνες που του αναλογούν γι’αυτό και πάμε …κατά διαόλου.

Πως μας ήλθε αυτή η αλήθεια κατά νου; Μα με τη χθεσινή σύσκεψη το πρωί και τη συνέντευξη τύπου το απόγευμα που έγιναν με πρωτοβουλία της περιφερειάρχη κ. Κράτσα, για το ΕΣΠΑ.

 Για όλα ….κάποιοι  άλλοι ευθύνονται! Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνέντευξης της κ. Κράτσα και των συνεργατών της  έτσι όπως την παρακολούθησα σαν απλός πολίτης από τα video που αναρτήθηκαν σε τοπικές ιστοσελίδες.   

Πρώτα απ’όλα η κ. Κράτσα έκανε το μέγα και πρωτοφανές ατόπημα, αν και για  χρόνια Ευρωβουλευτής ακόμη και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, να μην επιτρέψει στα μέσα ενημέρωσης να παρευρεθούν στη σύσκεψη που προηγήθηκε της συνέντευξης!

 Από πότε κ. Κράτσα συνεδριάσεις πολιτικών – δημοσίων προσώπων γίνονται κεκλεισμένων των θυρών; Και πολύ περισσότερο όταν αφορούν, όπως η προχθεσινή, σοβαρότατα θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους πολίτες και κυρίως την τύχη των πόλεων και των χωριών μας; Και ακόμα περισσότερο όταν αφορούν την διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Τι δεν έπρεπε να ακούσουν οι δημοσιογράφοι ;

Η δικαιολογία της κας  Κράτσα για αυτή την απόφαση ήταν ότι δεν ήθελε την παρουσία δημοσιογράφων για να μην αρχίσουν και πολιτικολογούν οι πολιτικοί και βγάζουν λόγους και χαθεί το .. τεχνοκρατικό της υπόθεσης! Διότι η κα περιφερειάρχης χαρακτήρισε «τεχνική» τη συνάντηση των φορέων καθώς έθεσε κυρίως θέματα τεχνικής υποστήριξης για την επίτευξη του στόχου απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Κάποιος πρέπει να της πει ότι ο περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες του, οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι τους, είναι πολιτικά πρόσωπα και όχι τεχνοκράτες ! Δεν έχουν τίποτα μυστικό και κρυφό από τον κόσμο γιαυτό και δεν συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Αντιπεριφερειάρχη για τα αγροτικά ζητήματα κ. Κουρής όταν πήρε τον λόγο τόνισε πως «η σημερινή συνάντηση με τους φορείς της Κεφαλονιάς ήταν μία πρωτοβουλία που πήρε η κα Κράτσα και είχε να γίνει 9 χρόνια στην Κεφαλονιά!».

Προφανής μπηχτή για ….το Θόδωρο τον Γαλιατσάτο !

Μόνο που …. ξέχασε (;) ο κ. Κουρής ότι ο Θόδωρος Γαλιατσάτος ήτανε περιφερειάρχης τα 5 από τα 9 προηγούμενα χρόνια που αναφέρθηκε και τα υπόλοιπα 4 , περιφερειάρχης ήτανε …. ο δικός του Σπύρος  Σπύρου του οποίου μάλιστα ο ίδιος ήταν αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς άλλο αν τον εγκατέλειψε το 2019 για τα «μάτια της Ρόδης»…

  • Αναφέρθηκε στη συνέντευξη, ότι δεν βρήκε η νέα πολιτική ηγεσία της περιφέρειας καμία πρόταση (άλλη μία μπηχτή για το Θόδωρο….) για το νέο ΕΣΠΑ !

Σύμφωνοι και δεν αμφισβητούμε την καταγγελία (διότι περί …καταγγελίας πρόκειται) μόνο που δεν άκουσα τι έκαναν αυτοί και βασικά η κ. Κράτσα 5 σχεδόν μήνες από την εκλογή της και 2 σχεδόν μήνες από την 1η του Σεπτέμβρη που ανέλαβε τα ηνία της περιφέρειας ! Διότι  η κ. Κράτσα έχει μια μεγάλη εμπειρία όσο κανένας άλλος στα Ευρωπαϊκά θέματα αφού ήταν για …15 συνεχή χρόνια (από το 1999 μέχρι το 2014) ευρωβουλευτής.

  • Σχετικά με τη χρηματοδότηση του πολυσυζητημένου τάφου των Τζαννάτων η απάντηση της κ. Κράτσα και του κ. Τραυλού ήταν ότι «στην Περιφέρεια δεν έχει πάει ουδεμία πρόταση για χρηματοδότηση» και ότι «θα θέσει το θέμα στην Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη που θα βρίσκεται τις επόμενες μέρες στην Κέρκυρα». Και ….η τρίτη μπηχτή στον Θόδωρο.

Ομολογώ  ότι τα έχουμε ακούσει όλα, το τελευταίο διάστημα για τον τάφο στα Τζαννάτα, εκτός από το γιατί τόσα χρόνια με περιφερειάρχη Κεφαλονίτη (το Θόδωρο Γαλιατσάτο) δεν υπήρξε όχι ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ αλλά ούτε καν πρόταση όπως τώρα λέει η νέα περιφερειακή αρχή της κ. Κράτσα                 

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε αρκετά ακόμα «διαμάντια», από τη χθεσινή συνέντευξη της κ. Κράτσα με τα οποία προσπάθησε αυτή και οι συνεργάτες της να δικαιολογήσουν ….τα αδικαιολόγητα μεταθέτοντας κομψά (είναι η αλήθεια….) τις όποιες ευθύνες για το ΕΣΠΑ στον προκάτοχό της και τους δημάρχους. (πχ “Εμείς δεν μηδενίζουμε το έργο των προκατόχων μας “, και αμέσως μετά “δεν βρήκαμε τίποτε στον αγροτικό τομεά”… )

Κατά την ταπεινή μου γνώμη  η κ. Κράτσα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ δικαιολογία (και κατ’επέκταση και οι συνεργάτες της) για τις όποιες ολιγωρίες τόσο στην απορρόφηση του υπάρχοντος ΕΣΠΑ όσο και αυτού που θα έλθει. Αντίθετα είχε χρόνο να προλάβει καταστάσεις από την εκλογή της έως σήμερα.

Η Περιφερειάρχης κα  Κράτσα οφείλει με την εμπειρία και τις γνωριμίες της σε Ελλάδα και Ευρώπη να βοηθήσει τους δήμους (κυρίως τους νέους δήμους αυτούς που προέρχονται από διάσπαση  όπως και οι τρεις δήμοι της Κεφαλονιάς) και να σταματήσουν οι όποιες δικαιολογίες ακόμη και οι νουθεσίες προς τους δημάρχους.

Άλλωστε η εμπειρία της στα ευρωπαϊκά ζητήματα ήταν το μεγάλο της ατού στην προεκλογική περίοδο και αυτό που της έδωσε την «πρωτιά».

Εκτός και αν μας βγει….. «άνθρακας ο θησαυρός» και ας προσέχαμε!

Ο Επτανήσιος   

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις