Σύμφωνα με το μύθο,πριν 2400 χρόνια , καπου στα βάθη της Κίνας , ένας αγρότης πήγαινε στο χωράφι του και επειδή φυσούσε δυνατός αέρας και έπαιρνε συνέχεια το καπέλο του , το έδεσε με έναν σπάγγο για να μην το χάνει κι έτσι αυτό κατέληξε να πετάει πάνω από το κεφαλι του. Αυτός ήταν ο πρώτος χαρταετός.
Οι Κινέζοι που πρώτοι κατασκεύασαν χαρταετούς με μπαμπού , μετάξι και χαρτί θεωρούσαν ιεροτελεστία το πέταγμα τους , ακόμη και σήμερα, πιστεύοντας ότι πετώντας ψηλά τον χαρταετό διώχνεις την κακή τύχη και όσο ψηλότερα φτάσει τόσο μεγαλύτερη τύχη θα έχεις.
Στην Ευρώπη το χαρταετό έφεραν από την Κίνα οι θαλασσοπόροι εξερευνητές όπως ο Μάρκο Πόλο περίπου τον 14ο μΧ αιώνα.
Όταν ήμουν μικρός , σαν τέτοιες μέρες, έβγαζα από το συρτάρι μου πολύχρωμα χαρτιά , συνήθως περιτυλίγματα ζαχαροπλαστείων , που μάζευα όλο το χρόνο για την περίσταση ,και χρησιμοποιωντας καλάμια , αλευροκολλα, εφημερίδες για την ουρά και σπάγγο για τα δεσίματα έφτιαχνα το δικό μου φύσουνα ( έτσι λέγαμε στο χωριό μου το χαρταετό).
Όσο ψηλότερα ανέβαινε ο χαρταετός μου τόσο πιο ψηλός ένιωθα κι εγώ. Κι όσο μου φώναζαν οι φίλοι μου αμόλα καλούμπα τόσο πιο δυνατός και περήφανος αισθανόμουν με το αυτοσχέδιο κατόρθωμά μου. Στο παιδικό μυαλό κάποιες εικόνες και παραστάσεις παραμένουν ανεξίτηλες για πάντα.
Πού να φανταζόμουν τότε τα drones και τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια;
Κάπως έτσι φτάσαμε σήμερα περίπου 24 αιώνες από τον πρώτο χαρταετό, όπου από την ίδια χώρα προέλευσης, την Κίνα , ελέω παγκοσμιοποίησης σε χρόνο ρεκόρ , ο πλανήτης γνωρίζει μια πρωτόγνωρη μαύρη σελίδα • τον Covid 19.
Ένας αόρατος , ύπουλος και αρκετά ύποπτος ιός ξετρύπωσε ξαφνικά (;) και εξαπλώθηκε σε όλη τη γη προκαλώντας φόβο , ανασφάλεια και δημιουργώντας ισχυρούς κραδασμούς στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων , στις καθημερινές δραστηριότητες, στην οικονομία.
Υπάρχουν παιδιά που φοβούνται να πετάξουν χαρταετό.
Εγω όσο φοβάμαι άλλο τόσο λυπάμαι τα τέρατα που ζουν και λειτουργούν στο σκοτάδι.
Το ποτάμι της εξέλιξης και της παγκοσμιοποίησης με τα θετικά και αρνητικά τους σημεία δεν μπορεί να σταματήσουν. Μπορεί σε λίγα χρόνια την Καθαρή Δευτέρα αντί για χαρταετοί να πετούν drones στον ουρανό.
Όσο όμως υπάρχουν παιδιά που κοιτούν ψηλά στον ουρανό και κάνουν όνειρα με το δικό τους φύσουνα υπάρχει ελπίδα.
Οι μεγαλύτεροι ,αυτό που χρειάζεται, είναι να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά μας τον πρώτο χαρταετό και να τους δώσουμε μια ισχυρή καλούμπα για να μπορούν να κρατούν γερά τα όνειρα τους σε καθαρό ουρανό.
Και μην ξεχνάς άνθρωπε.
Ανέβα ψηλότερα. Αμόλα καλούμπα !
Φώτης Αυγουστατος
Μαιευτηρας Γυναικολογος.