Δεχόμαστε μηνύματα Αναγνωστών που εκφράζουν την αγωνία τους για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κοροναϊού και στο νησί μας. Εξαλλου όλοι μας θεωρούμε ότι είναι «ζήτημα χρόνου» να έχουμε κρούσμα και εδώ.

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα και το τι συμβαίνει σε άλλους δήμους της Ελλάδας επειδή έκανε εκεί την εμφάνισή του ο κοροναϊός έχουμε καταγράψει τις εξής προληπτικές ενέργειες που ΑΜΕΣΑ πρέπει να υιοθετήσουν και να ενεργοποιήσουν και οι τρεις δήμοι της Κεφαλονιας.

Σταδιακή αλλά άμεση απολύμανση όλων των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων. Είναι ιδιαίτερα ανησυχική η κατάσταση κυρίως στο Δήμο Αργοστολίου να κλείνει το ένα μετά το άλλο τα νηπιαγωγεία και να μην έχουν παρθεί ακόμα δραστικά μέτρα απολύμανσης όλων των μονάδων.

Ιδιαίτερη προσοχή στην απολύμανση των Ειδικών Σχολείων.

Απολύμανση Γηροκομείου , ΚΑΠΗ και των άλλων Ιδρυμάτων του νησιού μας που φιλοξενούνται υπερήλικες .

Τήρηση αυστηρών κανόνων προστασίας της υγείας των δημοτικών, περιφερειακών υπαλλήλων, των εκπαιδευτικών και γενικά των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση.

Απολύμανση Λεωφορείων ΚΤΕΛ και τουριστικών λεωφορείων

Απολύμανση καθημερινή μετά τη λήξη του ωραρίου σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που δέχονται κοινό (πχ Ληξιαρχείο, Πολεοδομία κλπ).

Απολύμανση κεντρικών δρόμων των πόλεων Αργοστόλι, Ληξούρι, Σάμη ιδιαίτερα πέριξ των κάδων.

Στον ιδιωτικό τομέα

Απολύμανση Τραπεζών και ΑΤΜ

Ενημέρωση και έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Άμεση πρέπει να απολυμανθούν οι τουαλέτες και οι κουζίνες ενώ πρέπει να τηρούνται αυστηροί κανόνες καθαριότητας των σερβίτσιων ιδιαίτερα των ποτηριών, φλιτζανιών κλπ.

Αυτά τα μέτρα είναι τα βασικά που έπρεπε έτσι και αλλιώς να ακολουθούσαμε σαν οργανωμένη κοινωνία . Η παραμέλησή τους από δω και πέρα δεν δικαιολογείται. Τι περιμένουν οι δήμοι για να κουνηθούνε? Το πρώτο κρούσμα?

Αυτή είναι η μια πλευρά της ευθύνης. Η άλλη εξίσου σημαντική είναι η δική μας προσωπική ευθύνη τήρησης των κανόνων καθαριότητας.

Είμαστε νησί και αυτό μπορεί να μας προστατέψει από την εμφάνισή του κοροναϊού , ή έστω την εμφάνισή του σε ένα εξασθενισμένο στάδιο. Όμως δεν μπορούμε να το αφήσουμε στη τύχη. Πρέπει να κάνει ο καθένας από τη μεριά του το καθήκον του απέναντι στον εαυτό του, την οικογένειά του, στην κοινωνία.

Ελένη Δ. Χιόνη

To παρακάτω μύνημα το λάβαμε μετά την δημοσίευση μας.  Εϊναι ενδιαφέρον και το παραθέτουμε:

«Στα πλαίσια των προσπαθειών που γίνονται για την μη εξάπλωση του νέου ιού στη Χώρα μας.

Μόλις διάβασα στον Τύπο τα μέτρα που παίρνει η Τουρκία (ντρέπομαι που το λέω)
και πιθανόν δεν έχουν πάρει οι χώρες τις Ε.Ε !!!

«Στην Τουρκία υπάρχει μηδενική καταγραφή κρουσμάτων κορωνοϊου.!!!

Τι μέτρα λαμβάνονται;

Το υπουργείο Υγείας στην Τουρκία φροντίζει να απολυμαίνει συχνά τρένα, μετρό και λεωφορεία.

Έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις προς Ιράν, Ιταλία και Κίνα και δεν επιτρέπεται η είσοδος ούτε στα φορτηγά, αεροσκάφη.

Απολυμαίνονται συχνά όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε ειδικό καθαρισμό όλης της πόλης.

Άλλα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί:
-Θερμικές κάμερες ελέγχουν όλους τους πολίτες που έρχονται από το εξωτερικό, ειδικά από χώρες της Ασίας και της Ευρώπης & καραντίνα
.-Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή. Η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει πάνω από 20 νέα νοσοκομεία με χωρητικότητα περίπου 100.000 κλινών.
– Τα τρόφιμα που καταναλώνονται βασίζονται κυρίως στα λαχανικά. Οι πολίτες δεν τρώνε άγρια ζώα, κλπ
–Πρωτοβουλίες από δημάρχους….» κλπ

Φυσικά όλα αυτά με κάθε επιφύλαξη για το αληθές .
Τα ανωτέρω τα αναφέρω για να πάρουμε και εμείς επιπλέον μέτρα (που παίρνουμε ήδη) , ώστε να μην έχουμε πανδημία , με ότι προβλήματα θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτό.

Eνας πολίτης

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις