Στο facebook του συμπατριωτη μας κ. Ζήσιμου Σολωμού ο οποίος είναι γιατρός Παθολόγος στην Αθήνα, διαβάσαμε ένα ενδιαφέρον post με τις σκέψεις και προτάσεις και το αναδημοσιεύουμε και για εσάς:
Γράφει ο νεαρός γιατρός :
Θέλοντας να εισχωρήσω κι εγώ στο πάνθεον των φεησμπουκικών κορονοϊολόγων και curve flatteners, θα εκθέσω κι εγώ κάποιες σκέψεις μου επικαλούμενος την ιατρική μου ιδιότητα:
1) Ελπίζω τις επόμενες εβδομάδες να μη στοχοποιούμε και φωτογραφίζουμε μόνο στα social media αλλήλους που βγάλαμε το σκύλο βόλτα, αλλά να μιλάμε και για την ανάγκη προσλήψεων μονίμων ιατρών στα νοσοκομεία, τη στελέχωση των ΜΕΘ, την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων και την ιατρική αποκέντρωση. Πέρα από την «ατομική ευθύνη» του πολίτη για πιθανή έξαρση κρουσμάτων, υπάρχει η «συλλογική ευθύνη» υπουργών και κυβερνήσεων που επί δεκαετίες άφησαν το ΕΣΥ να σαπίσει.
2) Τα μέτρα που πάρθηκαν (μένουμε σπίτι) προς περιορισμό της μετάδοσης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και σε άλλες χώρες (Ταιβάν, Κορέα, Κίνα) είχαν αποτέλεσμα. Ακόμα όμως και αν σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης στην κοινότητα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ενδονοσοκομειακή μετάδοση. Ακόμα και αν όλα τα κρούσματα με ήπια συμπτώματα μείνουν σπίτι, τα πιο βαριά περιστατικά θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Υπάρχουν οι υποδομές στα νοσοκομεία για ταχεία διαλογή και απομόνωση των περιστατικών; Ο ΕΟΔΥ, πέρα από το να εκτυπώνει και να μοιράζει οδηγίες από το wikipedia, φρόντισε να εκπαιδεύσει το προσωπικό των νοσοκομείων για τη διαχείριση περιστατικών κορονοϊού; Στολές ατομικής προστασίας υπάρχουν σε επαρκείς αριθμούς στα νοσοκομεία αναφοράς; Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ξέρουν να τις χρησιμοποιούν;
Μήπως θα έπρεπε οι ασθενείς με κορονοϊό να μεταφέρονται και να απομονώνονται σε ξεχωριστό νοσοκομείο αναφοράς το οποίο θα λειτουργούσε αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό και όχι σε γενικές εφημερίες μεγάλων νοσοκομείων;
3) Επειδή ήρθε ο κορονοϊός δε θα σταματήσουν τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα. Φοβάμαι ότι η μαζική καραντίνα, η αναβολή εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων, μπορεί να ελαττώσει την προσβασιμότητα ευπαθών ομάδων στην υγεία με αποτέλεσμα αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από άλλες αιτίες. Ελπίζω στο μέλλον να υπάρξουν δεδομένα από τις πληγείσες χώρες σχετικά με το αν υπήρχαν θάνατοι που να οφείλονταν,όχι στον κορονοϊό, αλλά στον αποκλεισμό ευπαθών ομάδων από τις υπηρεσίες υγείας λόγω απομόνωσης στο σπίτι.
4) Η πανδημία της νόσου covid-19 είναι μια ευκαιρία να βγούμε από το μικρόκοσμό μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν οικουμενικά προβλήματα (επιδημίες, αντοχή στα αντιβιοτικά, μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή κτλ) που δε γνωρίζουν σύνορα και που μας επηρεάζουν άμεσα. Εύχομαι το τέλος της μπόρας να επέλθει σχετικά αναίμακτα και να μας βρει σοφότερους.