Η μάχη με τον κορονοϊό, εάν γίνει έπαρση του ιού, θα κριθεί στις ΜΕΘ — Η αλήθεια που δεν μας ειπε η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας.
Αρκετοί ασθενείς με κορονοϊό στην Ιταλία, πέθαναν γιατί δεν επαρκούσαν οι αναπνευστηρες (υψηλής πίεσης) που είχαν τα νοσοκομεια. Επίσης ούτε επαρκούσαν οι ΜΕΘ στην Ιταλία που οι συνολικές μονάδες είναι 5.400 όταν στη Γερμανία είναι 25.000 !! και για τον λόγο αυτό, σε περίοδο έπαρσης του ιού είναι σε θέση η Γερμανία να αντεπεξελθει. Μέχρι χθες είχαν καταγραφεί πάνω από 13.000 κρούσματα οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι πολύ μικρές – μόλις σχεδον 30– δηλαδή ένα ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 0,18%, πολύ μικρότερο από εκείνο στην Ιταλία (8,3%), στην Κίνα (4%), στη Βρετανία (3,9%) και στη Γαλλία (2,9%). Μια από τις εξηγήσεις που δίνουν είναι ότι υψηλός αριθμός (25.000) κλινών και μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -ΜΕΘ- των νοσοκομείων της Γερμανίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς της Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναρρώσουν γρήγορα.
Σε σύγκριση με τη Γαλλία (περίπου 7.000 κλίνες στις ΜΕΘ), την Ιταλία (κάπου 5.400) και την Βρετανία (λίγο περισσότερες από 4.000) η Γερμανία είναι ως εκ τούτου καλύτερα εξοπλισμένη στο συγκεκριμένο μέτωπο της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Η γερμανική κυβέρνηση έχει πει ότι σκοπεύει τις επόμενες εβδομάδες να διπλασιάσει !!!!!! τον αριθμό αυτό για να μην «γονατίσουν» τα νοσοκομεία, ενώ θα μετατραπούν ακόμη και ξενοδοχεία και μεγάλοι κλειστοί χώροι, όπως γήπεδα, σε αυτοσχέδια νοσοκομεία, για ασθενείς με λιγότερα βαριά συμπτώματα, ώστε τα σοβαρότερα να αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία.
Οσον αφορά τους πολλούς θανάτους στην Ιταλια. Πώς εξηγείται? Τα συνολικα κρούσματα στην Ιταλία σε ένα μήνα είναι 65.000. Οι ασθενείς που επιβιώνουν μένουν κατά μέσο όρο 15 ημέρες στη ΜΕΘ και τουλάχιστον 10 ημέρες κατά περίπτωση. Συνεπώς στή Βόρεια Ιταλία, που εγιναν τα περισσότερα κρούσματα, οι μονάδες ΜΕΘ είναι σχεδόν 3.300. Με αποτέλεσμα οι γιατροί να θυσιάζουν τους πιο ηλικιωμένους που δεν μπορουν να αντεπεξέλθουν άμεσα στη θεραπεια για τους νεότερους, σε συνδυασμό την ανεπάρκεια των αναπνευστηρων υψηλής πίεσης. Εάν υπήρχαν τριπλάσιες μονάδες ΜΕΘ δεν θα υπήρχαν οι 6.500 νεκροί στην Ιταλία.
Στην ΕΛΛΑΔΑ τι συμβαίνει? Γιατί υπάρχει τόση ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων του κορονοιού? Και σχέση με άλλες χώρες με τον ίδιο πλυθησμό π.χ Σουηδία που δεν εχει παρει ακραία μέτρα? Που δεν υπάρχει γενική καραντίνα, τα εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ είναι ανοικτά και επιτρέποται μέχρι και σήμερα συναθροίσεις έως 500 ατομα!!! Μόνη απαγόρευση, η κυκλοφορία ατόμων άνω των 75 ετών και παραμονη στην οικία. Δεν έχει κλεισει τίποτα εκτός από τα γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστημια.. Μονο τα δημοτικά λειτουργούν, γιατί σκέφτονται ως εξής: Αν κάποια από τα παιδιά έχουν γονείς που εργάζονται στα νοσοκομεία, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν. Εκτός αυτού, θα χρειαστεί να βρεθούν άνθρωποι να κρατήσουν αυτά τα παιδιά. Αν οι γονείς πάρουν άδεια γι’ αυτό το λόγο, το διαθέσιμο προσωπικό στα νοσοκομεία αυτήν την κρίσιμη ώρα θα μειωθεί και αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση.
Η μεγαλύτερη ανησυχία, λοιπόν στην Ελλάδα, έχει να κάνει με την κατάσταση του νοσηλευτικου προσωπικού και εάν επαρκούν οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, λειτουργούν μόνο 557 κλίνες στις ΜΕΘ, όσες έχει σχεδόν και η Σουηδια (536) αντί για 3.500, που θα έπρεπε να είναι με βάση τα διεθνή στάνταρντ που πρέπει να έχει η Ελλάδα. Που συνεπάγεται ότι όταν θα γίνει η έξαρση του ιού και τα κρούσματα θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό που δεν θα επαρκούν οι λίγες ΜΕΘ, τότε θα βλέπουμε πολλούς νεκρους, καμμία θεραπεία σε ηλικιωμένους και ο εαυτός σωθήτω!!
Ως εκ τούτου, στο υπουργείο Υγείας έχουν έτοιμο το σχέδιο αντιμετώπισης μιας μεγάλης έξαρσης του κορωνοϊού σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ που θα χρειαστούν. Σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξηθεί ραγδαία, θα μετακινηθούν από τις ΜΕΘ του Δημοσίου οι περιπτώσεις που νοσηλεύονται με μη λοιμώδη νοσήματα (εγκεφαλικά, τραυματισμοί, τροχαία, καρδιά κλπ.) σε ιδιωτικές κλινικές. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Δημοσίου θα παραμείνουν και θα εισάγονται μόνο περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, το υπουργείο Υγείας υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει 1.000 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, αριθμός ο οποίος κρίνεται ικανοποιητικός….
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: με πλυθησμο 6 εκατομμυρια κατοικους λειτουργούν μόνο 224 κλίνες σε ΜΕΘ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι λειτουργούν 157 πιστοποιημένες κλίνες σε μονάδες αυξημένης φροντίδας, αντί για 7.000. Αν υπήρχαν αρκετές κλίνες Μοναδες Αυξημενης Φροντίδας -ΜΑΦ-, τότε θα μειώνονταν κατά πολύ οι ημέρες νοσηλείας ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και θα υπήρχαν μικρότερες λίστες αναμονής. Την ίδια ώρα, η λίστα αναμονής στην Αττική πολλές φορές ξεπερνούν τους 80, ειδικά τον χειμώνα.
Στηνκεντρικη Μακεδονια 2 εκατομμύρια πλυθησμο οι ΜΕΘ είναι 123 και η λίστα αναμονής 25. Στην επικράτεια σε μικρότερα νοσοκομεία υπάρχουν άλλες 80 ΜΕΘ που δεν λειτουργούν. Στα Επτάνησα 6 κλίνες εξοπλισμένες ΜΕΘ ειναι κλειστές (6 Λευκάδα , 5 Ζάκυνθος, 5 Κεφαλονιά και ζητηται η μεταφορά στη Πατρα) και μόνο της Κέρκυρας λειτουργουν. Κάθε κρεβατι στη ΜΕΘ, απαιτεί το λιγότερο 2 νοσηλευτές σε 24ωρη βάρδια. Στο Αργοστόλι που το ΕΣΥ ζήτησε να φύγει η ΜΕΘ με 5 κρεβάτια, απαιτουταν 10 άτομα νοσηλευτικό προσωπικο, χωρίς τους αντίστοιχους γιατρούς υποστηριξης. Εάν σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν και οι 80 εξοπλισμένες, αλλά κλειστές ΜΕΘ, θα σώζονταν ανθρώπινες ζωές. Και η ΜΕΘ στο νησί μας θα ήταν επίσης πολύ απαραίτητη στη χρονική αυτή συγκυρία που ήδη έχει βγει απόφαση απομάκρυνσης της.
Οι ανησυχίες της κυβέρνησης (που δεν μας είπαν την πραγματικοτητα), είναι ότι, οι ΜΕΘ δεν επαρκούν και σε περίοδο κρουσμάτων θα έχουμε πολλους θανάτους, όχι από τον ιό, αλλά λόγω έλλειψης ΜΕΘ και θα αποκαλυφθεί η γύμνια του ΕΣΥ. Μηπως το ΕΣΥ πρέπει να να μην εξαρτιεται από κανέναν, και να κοιταξει πως θα αξιοποιήσει και αυξήσει τις ΜΕΘ κατά 3.000 ώστε η δυναμικότητα να φτάσει πλέον τις 3500 που είναι τα διεθνή στάνταρ??
Πάλι καλά που έχουμε έστω και δωρεές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοης, από ανθρώπους που θέλουν να προσφερουν, (ο Παπαστρατος πριν 2 βδομάδες δώρισε 50 μηχανικούς αναπνευστηρες στο ΕΣΥ, η σουηδική κυβέρνηση 20 αναπνευστηρες στο νοσοκομείο Σωτηρια….), ενώ η Εκκλησία ΑΠΩΝ! …που μας λέει, (οι παπάδες και μητροπολίτες) πως στέκεται δίπλα στον άνθρωπο, ή απλά τα αφήνει στο θέλημα του Θεού?? Μάλλον το δεύτερο…..όσο για εμάς, δεν υπάρχει καμμία ουσιαστική προστασία, μόνο η εφαρμογή των ακραίων μέτρων που ψηφίστηκαν για την δική μας και μόνο αυτοπροστασία.
Παρίσης Λ. Σπύρος
αρχιτέκτων μηχανικος
Σημ: Τα ανωτέρω τα έγραψα εγώ ο ίδιος και χωρίς αναδημοσίευση. Ανέτρεξα σε πηγές, δημοσιεύσεις.. μου κίνησε το ενδιαφέρον η μεγάλη θνησιμότητα σε ένα δυτικό κράτος. Που δεν πήρε βοήθεια η Ιταλία από καμμία παντοδύναμη δυτικη χώρα της ΕΕ. Ο λόγος: όλοι τους κρατάνε τα κρεβάτια τους στις ΜΕΘ για το λαό τους! ..