Ευτυχώς έγινε άμεσα αντιληπτό από την κυβέρνηση ότι η μoναδική μας άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό ήταν το κλείσιμο της χώρας. Έτσι κι αλλιώς οι 590 ΜΕΘ που διαθέτουμε δεν έφθαναν ούτε για την προ κορωνοϊού εποχή. Το πρώτο καθήκον, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ και η ανάθεσή του σε σοβαρούς επαγγελματίες managers. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος η θεραπεία δεν θα κοστίσει περισσότερο από την ασθένεια, γιατί πιστεύω ότι μεταξύ άλλων πολλοί συμπολίτες μας ίσως χάσουν τη ζωή τους από άλλες ασθένειες, λόγω έλλειψης νοσοκομειακής φροντίδας. Σκέφτομαι πάντως ότι οι κλεισμένοι στο σπίτι τους άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρο-επιτηδευματίες ίσως βλέπουν την οικονομική τους ανέχεια ως μεγαλύτερο εφιάλτη από τον κορωνοϊό. Και η αντίδραση αυτών των ανθρώπων θα είναι απρόβλεπτη.

Παύλος Παπαδάτος

Γράφει ο Παύλος Παπαδάτος

Η ύφεση που θα ακολουθήσει θα είναι πρωτόγνωρη. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση ανάμεσα στις 35 χώρες μέλη του και αν πιστέψουμε τις προβλέψεις της Unicredit, η ύφεση θα κυμανθεί γύρω στο 18%. Οι οικονομικές προκλήσεις της Ελλάδας θα ξεκινούν από το χρέος που θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ και την κάθετη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα καταλήγουν σε ατελείωτες σειρές απελπισμένων ανέργων. Οι μόνοι που δεν θα επηρεαστούν θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποτελούν την ιερή αγελάδα όλων των κυβερνήσεων!

Ήλθε η στιγμή να αντιληφθεί η κυβέρνηση, ότι ούτε τα 14 δις εκ των αποθεματικών, ούτε τα χρήματα του ΕΣΠΑ, ούτε τα 4 δις του ESM που μας δανείζουν με μνημονιακούς όρους, και ούτε άλλα τόσα αν υπήρχαν, δεν θα συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη της χώρας, αν η ίδια δεν «εμπλουτιστεί» με στελέχη με γνώσεις, εμπειρία και δημιουργική φαντασία. Θα πρέπει επίσης και οι τράπεζες να αντιληφθούν ότι τα 15 δις του waiver δεν είναι για να σωθούν μόνο οι ίδιες, αλλά επίσης για να σωθούν και οι υγιείς – και μόνο οι υγιείς – επιχειρήσεις της χώρας. Όσο για το ευρωομόλογο, διερωτώμαι πώς θα εκδοθεί, αφού δεν υπάρχει ευρωπαϊκό υπουργείο οικονομικών και πώς θα συμφωνήσουν οι Γερμανοί στην έκδοσή του, αφού δανείζονται με αρνητικά επιτόκια; Τελικά, θα μπορέσουμε ποτέ να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας;

Σημείωση

Η ΔΕΗ, με τα χρήματα των μετόχων φυσικά, έκανε δωρεά 5 εκατ. στη μάχη κατά του κορωνοϊού και μπράβο της. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν η αισχρή μονοπωλιακή τιμολογιακή της πολιτική που πτώχευσε βιομηχανικούς κολοσσούς, που έστειλε στην ανεργία χιλιάδες Έλληνες και κράτησε ζωντανές (αν είναι ποτέ δυνατόν), τις διάφορες ΛΑΡΚΟ.

(Τα ποσά που αντιστοιχούν στην χώρα μας από τα 500 δις του ΕΣΜ είναι 8 δις και όχι 4 που αναφέρω γιατί το αρχικό ποσό ήταν 250 δις).

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις