Πριν μερικές ημέρες δημοσιεύσαμε τις απόψεις της κυρίας Μπέτης Χατζηνικολάου πρώην προέδρου του ΅ΕΟΤ για την άστοχη καμπάνια της Ελλάδας ως χώρα με λίγα θύματα απο τον κορονοϊό. (Διάβασε εδω κλικ)
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις του καθηγητή του Ιόνιου Πανεπιστημίου Αγησίλαου Κονιδάρη. Αναδημοσιεύουμε την ανάρτησή του στο facebook
Σίγουρα είμαστε όλοι περήφανοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας και για τα θετικα στατιστικά (όσο μπορεί να θεωρούνται θετικά στοιχεία με έστω και έναν θάνατο).
Η θετική εικόνα της χώρας ωστόσο έχει οδηγήσει σε μια τάση να χρησιμοποιείται για κάποιους προορισμούς ο χαρακτηρισμός “covid-free”.
Είναι κατά τη γνώμη μου ιδιαίτερα επικίνδυνη αυτή η τακτική για δύο λόγους:
1. Αν παρουσιάζεσαι ως “covid-free” προορισμός τότε ακόμα και ένα κρούσμα μπορει να σπάσει την σαπουνόφουσκα και να χάσεις πολύ γρήγορα το πλεονέκτημα. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει μπούμερανγκ και αυτογκόλ για έναν προορισμό μια τέτοια τακτική. Κανένας προορισμός δεν μπορεί να είναι “covid-free” όσο υπάρχει ο κορονοϊός.
2. Στη νέα φάση που ζούμε, με το σταδιακό άνοιγμα, θα πάμε όπως έχει αναφερθεί σε τοπικές καραντίνες στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα. Αυτός είναι ο λόγος που ιδιαίτερα στα τουριστικά μέρη ο κοσμος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Οι διάφοροι προορισμοί της Ελλάδας δεν επηρεάζονταν ως προς την εικόνα τους όσο η καραντίνα ήταν Πανελλήνια. Φανταστείτε όμως να προκύψουν κρούσματα και να μπει σε καραντίνα για κορονοϊό ένας τουριστικός προορισμός τώρα. Κάθε ελπίδα για τουρισμό το 2020 θα είχε εξαφανιστεί.
Θέλει προσοχή λοιπόν αν θέλουμε να κρατήσουμε κάποια ελπίδα για τουρισμό. Η χρήση της ταμπέλας “covid-free” πρέπει να γίνεται με έμμεσο τρόπο, όταν γίνεται, και να μην αποτελεί τη βασική στρατηγική μας για να προσελκύσουμε τουρίστες.