‘Η θα φαγωθούμε αναμεταξύ μας ή θα επιβιώσουμε με αλληλεγγύη στην τρικυμία που ήρθε…

435

Αύριο Δευτέρα γίνεται το δεύτερο βήμα προς την κανονικότητα με το άνοιγμα μεγάλου μέρους καταστημάτων λιανικής πώλησης. Η τοπική αγορά σιγά – σιγά και φοβισμένα προσπαθεί να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα.

Τα ‘ασχημα δεδομένα

Ελάχιστοι τουρίστες  θα επισκεφθούν το νησί μας το καλοκαίρι του 2020 , το καλοκαίρι που θεωρούσαμε σταθμό πριν την πανδημία.

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται τις επιπτώσεις στην υγεία μας από μεγάλο κύμα τουρισμού και δεν θα ανοίξουν τα καταλύματά και τα ξενοδοχεία τους.

Η λιανική πώληση πάει κατά διαόλου σε μια τοπική κοινωνία που εξαρτάται απόλυτα από τον τουρισμό.

Οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι με τους σταθερούς μισθούς τώρα εργάζονται εκ περιτροπής και στο σπίτι που σημαίνει μείωση και των μισθών.

Τα θετικά δεδομένα

Μέσα από τη δίνη της καραντίνας κάποιες επιχειρήσεις και τοπικά είδαν τα ταμεία τους να γεμίζουν.

Μια ομάδα τοπικών επιχειρήσεων κατάφερε να «επιβιώσει» υιοθετώντας «βίαια» τις ηλεκτρονικές αγορές και με το τηλέφωνο και με email.

Ο πρωτογενής τομέας δεν υπέστη ζημιά και μπορεί να γίνει η σανίδα σωτηρίας της τοπικής οικονομίας.

Η τρικυμία που είναι εδω

Μια τοπική κοινωνία που στηρίζεται απόλυτα στο τουρισμό θα υποστεί και τις συνέπειες των επιλογών της.  Δεκάδες καταλύματα δεν θα ανοίξουν είτε από επιλογή των ιδιοκτητών, είτε λόγω έλλειψης πελατείας . Τα εστιατόρια , οι καφετέριες και τα μπαρ έχουν σαστίσει με τα μέτρα που καλούνται να πάρουν προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία των πελατών τους.   Σουβενίρ, ενδύματα, υπόδηση … ας τα ξεχάσουμε ..

Η κρίση θα ξεσπάσει ιδιαίτερα έντονη στους εργαζόμενους με αιχμή του δόρατος στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και προσωπικό εστίασης.  Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να απορροφηθούν από άλλους κλάδους με μικρότερες συνέπειες από την κρίση.

Τα επιδόματα των 400 ευρώ δεν θα κρατήσουν πολύ αλλά και οι υποχρεώσεις είναι πολλαπλές των 400 ευρώ.

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες καταλυμάτων και εστιατορίων θα περάσουν στην οικονομική απραξία μια εποχή που περίμεναν πως και πως για να μπαλώσουν τρύπες. Θα δημιουργηθεί μια νεα στρατιά νεοφτωχων .

Ευπαθείς ομάδες και ομάδες που θα συντηρούνται πια μόνο με τα επιδόματα της πρόνοιας πχ πολύτεκνοι με άνεργους γονείς , ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα . Τα ντουλάπια άδειασαν από τις προμήθειες, οι καταψύξεις το ίδιο , ο κουμπαράς εξανεμίστηκε χωρίς έσοδα και μόνο με έξοδα.

Θα ζήσουμε μια πρωτοφανή κρίση.  Για να μειωθούν, για να περιοριστούν οι συνέπειές της απαιτούνται μέτρα κοινωνικής στήριξης από όλους .

Η κοινωνική απόσταση ας γίνει κοινωνική αλληλεγγύη

Θα πρέπει να κινηθούμε σε δυο κατευθύνσεις ταυτόχρονα:

  • Στις διεκδικήσεις από την Κυβέρνηση, δημους και περιφέρεια
  • Στη δημιουργία της Κοινωνίας της αλληλεγγύης με πρωτοβουλίες φορέων και πολιτών.

Επιμελητήριο, Δήμοι και Περιφέρεια πρέπει να οργανώσουν ταμεια αλληλεγγύης. Ηδη οικογένειες έχουν πρόβλημα στην καθημερινότητά τους. Να λειτουργήσει άμεσα το Κοινωνικό παντοπωλείο ελεύθερα για κάθε δημότη και όχι μόνο στους συμμετέχοντες στις καταστάσεις της Πρόνοιας.

Να χρηματοδοτηθούν από την περιφέρεια εστιατόρια σε κάθε δημοτική ενότητα παροχής φαγητού  σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Να μη κοπεί το ρεύμα από κανένα σπίτι από καμία κλειστή επιχείρηση.

Τοπικές επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα πχ τυροκομεία, Ιχθυοτροφεία κλπ να προσφέρουν προϊόντα τους στα Κοινωνικά Παντοπωλεία , στα κοινωνικά εστιατόρια και σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Η αλληλεγγύη στην αγορά

Είναι αλήθεια ότι η τοπική αγορά έχει χάσει την πελατεία της εξ αιτίας του ηλεκτρονικού εμπορίου.  Ένας σοβαρός λόγος είναι και οι τιμές. Εάν δεν ασκηθεί διαφορετική τιμολογιακή πολιτική,  ντόπιος πελάτης δεν θα περάσει την πόρτα των καταστημάτων.  Και οι δυο πλευρές πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους. Ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι ντόπιοι καταναλωτές να στραφούν στη δική μας αγορά.

Εφέτος -και ποιος ξέρει για πόσο διάστημα- θα είμαστε μόνοι! ‘Η θα φαγωθούμε αναμεταξύ μας ή θα επιβιώσουμε με διεκδικήσεις από εκεί που πρέπει και με αλληλεγγύη.

Αύριο Δευτέρα η αγορά κάνει ένα μεγάλο βήμα για την κανονικότητα και αυτό αφορά και επιχειρήσεις και καταναλωτές.  Κάθε ευρώ που φεύγει έξω από την Κεφαλονιά είναι και ένα βήμα προς την καταστροφή μας . Οι τοπικές επιχειρήσεις πρέπει να το διεκδικήσουν από τους καταναλωτές και οι καταναλωτές να στραφούν πρώτα στην τοπική αγορά και μετά στον υπολογιστή τους.

Δεν θα τα καταφέρουμε χωρίς αλληλεγγύη. Δεν θα τα καταφέρουμε αν δεν διεκδικήσουμε.

Για πρώτη φορά στην ιστορία μας , ούτε ακόμα και το καλοκαίρι του 2014 με τους σεισμούς , κινδυνεύουμε να μείνουμε σαν τοπική κοινωνία χωρίς έσοδα . Και σαν οικογένειες χωρίς μισθούς.

Η πανδημία έκλεισε και την έξοδο του εξωτερικού. Να πάμε για δουλειά σε άλλες πόλεις, άλλες χώρες.. Κλειδωθήκαμε στο σπίτι μας. Η μόνη επιλογή είναι να τα καταφέρουμε! Με ή χωρίς καραντίνα να μην μείνουμε μόνοι. Παρά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης εμείς να απλώσουμε δίκτυ προστασίας , δικτυ κοινωνικής αλληλεγγύης που θα ξεκινήσει από την οικογένειά μας και θα απλωθεί σε όλη τη τοπική κοινωνία.

Σίγουρα δεν είμαστε οι ίδιοι χαρακτήρες μετά την καραντίνα. Το σοκ ήταν μεγάλο. Το σοκ άλλαξε τον τρόπο που βλέπαμε μέχρι τώρα τις αξίες , υλικές και άυλες.. Το σοκ μπορεί να σε κάνει χειρότερο άνθρωπο , μπορεί να σε κάνει όμως και πολύ καλύτερο.

Ας επιλέξουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Με κατανόηση, αλληλεγγύη, στοργή, συμπόνοια για τον συνάνθρωπό μας και διεκδικήσεις απο αυτούς που μας οφείλουν .

Καλή δύναμη!

Ελένη Δ. Χιόνη

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις