Ενα ακομα άρθρο του συμπατριώτη μας καθηγητή του Ιόνιου Πανεπιστημίου Αγησίλαου Κονιδάρη, φιλοξενεί σήμερα η ελληνική έκδοση της https://www.huffingtonpost.gr
Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που πρέπει να πάρουμε από την πανδημία του κορονοϊού είναι ότι η αποσπασματική και κατακερματισμένη αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Η πανδημία αν και παγκόσμιο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται με διαφορετικές πολιτικές από κάθε χώρα. Στην Ευρώπη δεν υπήρξε ενιαία στάση και η αντιμετώπιση έγινε σε επίπεδο κρατών, με διαφορετικές προσεγγίσεις. Στις Η.Π.Α. η αντιμετώπιση έγινε κυρίως σε επίπεδο πολιτείας.
Εκ του αποτελέσματος και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που ζούμε σήμερα, φαίνεται ότι ο κατακερματισμένος τρόπος αντιμετώπισης δε λειτούργησε καλά. Άλλες χώρες τα πήγαν καλύτερα και άλλες χειρότερα. Όμως, όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα της αντιμετώπισης της πανδημίας εσωτερικά σε μια χώρα, προκύπτουν θέματα για όλες τις χώρες, τώρα που αρχίζουν να ανοίγουν τα σύνορα. Ειδικά οι χώρες που στηρίζονται στον Τουρισμό και ανοίγουν αυτή την περίοδο, αντιμετωπίζουν μεγάλα διλήμματα. Μια τέτοια χώρα φυσικά είναι και η Ελλάδα.
Ο Τουρισμός μόλις ξεκίνησε σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Οι πτήσεις από τρίτες χώρες άρχισαν να προσγειώνονται στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μας. Κρίνοντας από τον αριθμό των κρουσμάτων που εμφανίζονται καθημερινά στο κεντρικό μας αεροδρόμιο (Ελ. Βενιζέλος), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστούν κρούσματα κορονοϊού και στα νησιά. Ανοίγει λοιπόν η χώρα μας στον Τουρισμό και ενώ τα έχουμε πάει πολύ καλά εσωτερικά, όλοι νιώθουμε μια μικρή ανασφάλεια. Ειδικά οι κάτοικοι στις τουριστικές περιοχές είναι προβληματισμένοι μήπως υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την τοπική οικονομία.
Όπως είναι γνωστό, ο καλύτερος τρόπος μείωσης της διασποράς του κορονοϊού είναι αυτό που λέμε προσωπική ευθύνη και υγιεινή: πλύσιμο χεριών, μάσκα σε κλειστούς χώρους και κοινωνική αποστασιοποίηση. Οι δύο πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού μετά την προσωπική ευθύνη, είναι τα τεστ και η ιχνηλάτηση επαφών (contact tracing). Στα πλαίσια του άρθρου αυτού δεν θα αναφερθούμε στα τεστ και τη μεγάλη χρησιμότητα τους για τις υγειονομικές αρχές και τους πολίτες. Θα αναλυθεί όμως το θέμα της ιχνηλάτησης επαφών.
Τι είναι η ιχνηλάτηση επαφών;
Όταν επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα, σίγουρα θέλεις να γνωρίζεις ο άνθρωπος αυτός τι έκανε, που πήγε και ποιους πλησίασε τις προηγούμενες μέρες. Έτσι, θα μπορείς να ειδοποιήσεις όλες τις “επαφές” του ώστε να ελεγχθούν έγκαιρα για να μη διασπείρουν τον ιό χωρίς καν να γνωρίζουν ότι είναι φορείς. Προφανώς, όσο πιο μικρή είναι μια περιοχή τόσο πιο εύκολο είναι να γίνει η κλασική ιχνηλάτηση από ειδικό προσωπικό μέσω συνέντευξης του φορέα. Σε μικρές περιοχές/πόλεις όλοι γνωρίζονται, όλοι ξέρουν την περιοχή και άρα μπορούν πιο εύκολα να ενημερώσουν με ακρίβεια τους ιχνηλάτες για το που πήγαν και ποιον είδαν. Όσο όμως πάμε σε μεγαλύτερες πόλεις τα πράγματα δυσκολεύουν για την κλασική ιχνηλάτηση. Απαιτούνται περισσότεροι ιχνηλάτες καθώς τα κρούσματα είναι περισσότερα και η δουλειά είναι δύσκολη, αφού οι άνθρωποι δε γνωρίζονται. Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η ιχνηλάτηση στον Τουρισμό. Ο επισκέπτης θα ταξιδέψει σε έναν προορισμό, ούτε γνωρίζει ανθρώπους αλλά ούτε γνωρίζει την περιοχή. Τι θα πει λοιπόν αυτός ο άνθρωπος στους ιχνηλάτες που θα τον ρωτήσουν που πήγε και ποιους πλησίασε; Η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη αν στηρίζεσαι στη μνήμη ενός αγχωμένου ανθρώπου που μόλις έμαθε πως είναι άρρωστος. Αυτή η δύσκολη κατάσταση θεωρώ ότι μπορεί να βρει μια λύση στην ψηφιακή ιχνηλάτηση.
Στο θέμα της υλοποίησης της ψηφιακής ιχνηλάτησης θεωρώ ότι η Ε.Ε. μέχρι σήμερα θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα. Αυτό θα φανεί καλύτερα τώρα που ξεκινάει ο Τουρισμός. Από τις αρχές Απριλίου ήδη, η Apple και η Google αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε να δώσουν στις συσκευές τους τη δυνατότητα της μεταξύ τους επικοινωνίας στα πλαίσια της καταπολέμησης της διασποράς του κορονοϊού. Ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργούσαν ένα API (με απλά λόγια κάποιες επιπλέον δυνατότητες/λειτουργίες του Android και του iOS), που θα επέτρεπε τη διαλειτουργικότητα των συσκευών τους. Έτσι, οι δημόσιοι φορείς υγείας ανά τον κόσμο θα μπορούσαν, χρησιμοποιώντας αυτές τις νέες δυνατότητες των smartphones, να δημιουργήσουν εφαρμογές (apps) που θα επέτρεπαν τη χρήση των smartphones για ψηφιακή ιχνηλάτηση επαφών νοσούντων. Προφανώς πολλοί είχαν ενδοιασμούς και επιφυλάξεις που αφορούσαν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών όταν έγινε αυτή η ανακοίνωση.
Προς το τέλος Μαΐου (20/5) οι δύο εταιρείες πράγματι ανακοίνωσαν τη δημιουργία της δυνατότητας επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών των συσκευών τους μέσω Bluetooth. Ονόμασαν το σύστημα Exposure Notifications System. Η ονομασία σχετίζεται με την πραγματική λειτουργία του συστήματος που δεν κάνει ιχνηλάτηση επαφών με την κλασική έννοια αλλά στην πραγματικότητα απλά ενημερώνει τους χρήστες για πιθανή έκθεσή τους στον κορονοϊό. Το σύστημα αυτό είναι ένα υπόβαθρο διαλειτουργικότητας και όχι μια εφαρμογή. Δεν κάνει κάτι από μόνο του και λειτουργεί μόνο αν ο χρήστης το ενεργοποιήσει. Είναι στην πραγματικότητα μια επιπλέον δυνατότητα των λειτουργικών Android και iOS που μπορούν πλέον να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν συγκεκριμένες πληροφορίες μέσω Bluetooth. Το σύστημα δεν χρησιμοποιεί τα location services (υπηρεσίες εντοπισμού θέσης) του κινητού και μάλιστα απαγορεύεται η χρήση τους από τις εφαρμογές που θα βασιστούν στο νέο αυτό API.
√ Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδω (κλικ)