Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 και σε συνδυασμο με τον covid -19 αλλά και με ό,τι είχε προηγηθεί στο νομό το προηγούμενο διάστημα (καλοκαιρινές πυρκαγιές σε όλο το νησί, με αποκορύφωμα την πυρκαγιά στη Παλλοστή στο χώρο συγκέντρωσης σκουπιδιών και προηγούμενες πλημμύρες στη περιοχή της Πυλάρου: Αγ.Ευφημία, Βασιλοπούλατα, Νύφι κ.λπ., πριν ένα χρόνο ακριβώς) η Κεφαλονιά υποδέχθηκε και τον “Ιανό”!..
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να αποτελούν συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι καταστροφές που αφήνουν πίσω τους δεν είναι αναπόφευκτες. Ήδη τρεις καταστροφικές πλημμύρες είχαν προηγηθεί στις ίδιες περιοχές, από ηπιότερες καταιγίδες και συνεπώς με ηπιότερα αποτελέσματα..
Οι δήμοι είχαν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις.
Παρά ταύτα, σε όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε καμία παρέμβαση αποτροπής αντίστοιχων καταστάσεων.
Κανένα αντιπλημμυρικό έργο, καμιά αντιδιαβρωτική παρέμβαση.
Κατάργηση ακόμη και του προγράμματος αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, με τους υποαμειβόμενους εργαζόμενους.
Οι δήμοι και υπηρεσίες υποστελεχωμένοι, χωρίς μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.
Οι όποιες και όσες προσπάθειες έγιναν και γίνονται είναι με την αυτοθυσία των εργαζομένων και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν. Είτε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, είτε στις εθελοντικές ομάδες.
Την κύρια και αποκλειστική ευθύνη έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή που αδιαφόρησαν επιδεικτικά για την αντιπλημμυρική προστασία ολόκληρων περιοχών.
Στην περίπτωση του “Ιανού” οι προγνώσεις ήταν καθαρές: ο κυκλώνας θα πλήξει με σφοδρότητα την περιοχή. Χωρίς κανένα έργο προστασίας την προηγούμενη περίοδο, είχε απομείνει στους κυβερνώντες μόνο η προειδοποίηση, όποιος μπορεί να σωθεί και να σώσει και τα πράγματά του.
Σήμερα προσπαθούν να διαχειριστούν την βιβλική καταστροφή που συντελέστηκε, κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες και το πραγματικό πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Είναι γνωστό τοις πάσι πως γύρω από τις πληγείσες περιοχές, στις κορυφές των βουνών που τις περιβάλλουν, είναι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα.
Χιλιάδες τόνοι τσιμέντου έχουν καλύψει τις κορυφές τους σε μεγάλες επιφάνειες μειώνοντας την απορροφητικότητα του εδάφους, που σε συνδιασμό με την μορφολογία το ανάγλυφο και την σύνθεση του εδάφους δημιουργούν τις ιδανικότερες συνθήκες κατολισθήσεων και πλημμυρικών φαινομένων.
Τα χθεσινά υπαρκτά και ανύπαρκτα μονοπάτια (γιδόστρατες) μετατράπηκαν σε λεωφόρους.
Από τις εργασίες διαμορφώσεων και διανοίξεων έχουν εξορυχθεί τεράστιες ποσότητες αδρανών υλικών που εναποτέθηκαν στα πρανή εδάφη των δρόμων και εκεί έμειναν.
Είναι γνωστό ότι τα φυσικά πρανή υπόκεινται σε συνεχείς δυνάμεις διάβρωσης.
Ακόμη χειρότερα όταν επάνω σε αυτά τοποθετηθούν φερτές ύλες, είτε φυσικά υλικά είτε ανθρωπογενή.
Επομένως, νομοτελειακά με την παραμικρή βροχόπτωση παρασύρονται και οδηγούνται στα ρέματα και στις χαμηλότερες επιφάνειες προκειμένου να βρουν διέξοδο είτε στις κοιλάδες είτε στην θάλασσα παίρνοντας μαζί τους ό,τι βρίσκεται στο πέρασμα τους.
Συνεπώς οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες και χωρίς καμία δικαιολογία.
Η μετάθεση του προβλήματος στη “μανία της φύσης” στη “ακρότητα των φαινομένων” και όλα τα σχετικά επιχειρήματα δεν είναι τίποτε άλλο παρά κάλυψη των επιχειρηματικών κολοσσών και εταιριών που στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης” και των ΑΠΕ εγκληματούν, βιάζοντας χωρίς αναστολές και επιφυλάξεις τη φύση το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, αδιαφορώντας για την απώλεια των κόπων μιας ολόκληρης ζωής.
Τα μπαζωμένα ρέματα πάνω στα οποία έχουν χτιστεί πολυτελή ή και λιγότερο πολυτελή σπίτια, συμπληρώνουν τις καταστροφικές προϋποθέσεις. Οι άνθρωποι χτίζουν όπου βρουν και οι πολεοδομίες δίνουν άδειες χωρίς ελέγχους. Που θα βρει διέξοδο το νερό όταν κατεβαίνει παρασύροντας τόσα φερτά υλικά με τόση ορμή;
Στο όνομα του κέρδους, και της κερδοφορίας των αγορών δεν διστάζουν να θέσουν υπό απειλή και τελικά να καταστρέψουν ολόκληρες περιοχές, χωριά και οικισμούς.
Οι κυβερνώντες δηλώνουν ικανοποιημένοι που δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αποτελεί επιτυχία τους.
Η ολοκληρωτική, βιβλική καταστροφή που συντελέστηκε είναι ανώδυνη; Δεν έχει κόστος; Το σοκ που υπέστησαν οι κάτοικοι ζώντας την καταστροφή των κόπων και του μόχθου τους δεν έχει αξία;
Δρόμοι κομμένοι, οδικό δίκτυο καταστραμμένο, γέφυρες πεσμένες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις μπαζωμένες, οικόσιτα ζώα πνιγμένα, παραλίες εξαφανισμένες και ρημαγμένες, χιλιάδες δέντρα (ελιές, κυπαρίσσια, πεύκα ) ξεριζωμένα. Σπίτια και επιχειρήσεις κατεστραμμένα, μπαζωμένα.
Κομμένα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, χωρίς νερό και ρεύμα τέσσερις και πέντε ημέρες.
Κυβέρνηση και ΜΜΕ προσπαθούν με όρους επικοινωνιακούς να απαλύνουν την καταστροφή
Οι όποιες εξαγγελίες είναι πολύ κατώτερες των πραγματικών αναγκών.
Σήμερα προβάλλει ως αναγκαία και επιτακτική ανάγκη ο λαός να σώσει τον λαό.
Με την συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου πάλης και διεκδίκησης για την υπεράσπιση των ανθρώπων και της ζωής.
Φέρνοντας στο προσκήνιο το οικολογικό ζήτημα.
Επανατοποθετώντας την σχέση ανθρώπου και φύσης.
Ταυτόχρονα απαιτώντας πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα νοικοκυριά χωρίς εκπτώσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Να εξαιρεθούν οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών από φόρους και χρέη σε τράπεζες και εφορία.
Άμεση αποκατάσταση των οδικών δυκτίων και των δυκτίων ύδρευσης και επικοινωνίας.
Κατάργηση των ανεμογεννητριών και όποιας άλλης δραστηριότητας προσβάλλει και έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον.