Αναδημοσιευουμε απο την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας των Συντακτών, επιστολή του εκπροσώπου της εταιρίας η οποία έχει αναλάβει την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στον Ξερακιά των Διλινάτων, Δημήτρη Καραγκουλέ. Η επιστολή είναι απάντηση του κ. Καραγκουλέ σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας.
«Αγαπητέ κ. Σταματόπουλε. Αν και είναι γνωστή η ευαισθησία τόσο της μαχητικής εφημερίδας όσο και η δική σας προσωπικά για το περιβάλλον και την προστασία των τοπικών κοινωνιών, θα ήθελα να απαντήσω στο δημοσίευμά σας στην “Εφ.Συν.” (10-11/10) με αφορμή το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο στην Κεφαλονιά και τις αντιδράσεις μερίδας των πολιτών.
Η κλιματική αλλαγή, που έχει προκληθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη, αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά ακραία φαινόμενα (όπως πλημμύρες, ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις κ.λπ.), είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.
»Το κυριότερο μέσο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά η αιολική ενέργεια είναι η σημαντικότερη μορφή ενέργειας που αν δεν αξιοποιηθεί είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το κλίμα.
»Είναι δεδομένο ωστόσο ότι η αδειοδότηση και εγκατάσταση των μονάδων ΑΠΕ χρειάζεται έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό με κατάλληλη χωροθέτηση και με τήρηση όρων, έτσι ώστε να αποφεύγονται ή να μειώνονται οι όποιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, εξετάζοντάς τες και σωρευτικά ανά περιοχή.
»Οπως είναι γνωστό, στη χώρα μας αυτή η στρατηγική δεν έχει εφαρμοστεί ολοκληρωμένα με συνέπεια τις συχνές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δικαιολογημένες. Φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί δύο τάσεις: η πρώτη αφορά εκείνους που αρνούνται πλήρως την εγκατάσταση των μονάδων ΑΠΕ και κυρίως των αιολικών πάρκων και η δεύτερη αφορά εκείνους που υποστηρίζουν την εγκατάστασή τους, αλλά με τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.
»Στην περίπτωση της Κεφαλονιάς, η διαφορά βρίσκεται ανάμεσα σε όσους είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε εγκατάσταση αιολικού πάρκου και σε όσους αποδέχονται την κατασκευή του, αλλά υπό προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, να δοθεί δυνατότητα ελέγχου και στον δήμο, καθώς και να βοηθηθεί η περιοχή για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων από τον ίδιο τον επενδυτή, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
»Ολες οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για το συγκεκριμένο έργο και την ευρύτερη περιοχή εκπονήθηκαν με τη συνδρομή καθηγητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και απέδειξαν ότι το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο τηρεί πλήρως τις προϋποθέσεις και δεν δημιουργεί καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον. Μάλιστα, ο τρόπος που εκτελούνται οι εργασίες και τα επιπρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα, που δίνονται σαν αντισταθμιστικά έργα, περισσότερο ανακουφίζουν παρά επιδεινώνουν τα προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα.
»Ορισμένες μειοψηφικές απόψεις, υπό την υπαρκτή πίεση του θυμού των κατοίκων που έζησαν τις καταστροφικές συνέπειες του “Ιανού”, υποστηρίζουν αβάσιμα ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Σάμη οφείλονται στα αιολικά πάρκα και τα δαιμονοποιούν.
»Αυτές οι τοποθετήσεις είναι απολύτως αστήρικτες, χωρίς καμία επιστημονική ή τεχνική τεκμηρίωση και κατά τη γνώμη μου καταλήγουν να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από την πραγματική αιτία των προβλημάτων. Ετσι οι κάτοικοι αντί να διεκδικούν μέτρα και λύσεις για να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια, όπου στην προκειμένη περίπτωση της Κεφαλονιάς είναι ολοκληρωμένα έργα διαχείρισης και διευθέτησης των χειμάρρων, παρεμποδίζουν αναίτια την ανάπτυξη των ΑΠΕ, υποσκάπτοντας και το τοπικό και το ευρύτερο συμφέρον απέναντι στην κλιματική αλλαγή».
Η Ανεμογεννήτριες καταστρέφουν τελείως την Χλωρίδα και πανίδα όπου εγκαταστάθηκαν. Αυτό δεν είναι ,”Πράσινη ανάπτυξη”- είναι μια μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος.
Ο κ. εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας του νέου αιολικού πάρκου στην Κεφαλονιά απαντά γενικόλογα και αόριστα με αφορισμούς και δεν απαντά στα εξής ερωτήματα:1. Τι θα γίνουν τα κουφάρια των ανεμογεννητριών, όταν μετά από λίγα χρόνια θα έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους; 2. Τι θα γίνουν οι χιλιάδες τόνοι μπετόν που θα φυτευτούν στη γή; Θα μείνουν εκεί για να είναι τα βουνά μας κρανίου τόπος εσαεί; 3. Τι θα γίνουν οι χιλιάδες τόνοι υλικών (πέτρες και χώματα) που θα συσσωρευτούν από την εκτεταμένη εκσκαφή; θα μείνουν εκεί, για να πνίξουν τα χωριά που εμπίπτουν στην εμβέλειά τους; Η κοινή λογική απαιτεί η κατασκευάστρια εταιρεία να απομακρύνει αμέσως όλα τα φερτά υλικά.4. Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα η σχετική σύμβαση για να πληροφορηθεί ο απλός πολίτης τι προβλέπει και προπαντός τι δεν προβλέπει η σύμβαση; Ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις κοινότητες που θίγονται;
Όχι στις ανεμογεννήτριες.. να πάνε στην Γερμανία να βαλουν, και οχι να έρχονται οι Γερμανικές εταιρείες να πλουτίζουν στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενο που με τόσες εκατοντάδες ανεμογεννήτριες πληρώνει ακόμα ακριβό ρεύμα.. το μάθαμε το κόλπο του επενδυτή, φωτιά στα βουνά και μερικά ψίχουλα τάχα μου γήπεδα ποδοσφαίρου, ασφαλτοδρομους και στην υγεία του κορόιδου.. αμετάκλητα οχι στις ανεμογεννήτριες,, ψεύτες, απατεώνες